ISTRAŽIVANJE JUVENTASA

U Crnoj Gori 63 odsto srednjoškolaca slobodno vrijeme najčešće provodi koristeći internet ili društvene mreže, a omladinski prostori, kulturni, umjetnički i sportski sadržaji su im potrebni kako bi izašli iz zone virtuelnog, pokazalo je istraživanje nevladine organizacije (NVO) Juventas.

Savjetnik na Programu izgradnje kapaciteta OCD, institucija i medija u NVO Juventas, Jovan Dašić, kazao je da je istraživanje „Položaj i potrebe mladih u Crnoj Gori“ sprovedeno među učenicima/cama I, II, III i IV razreda u 37 srednjih škola u Crnoj Gori, od 1. novembra do 19. februara ove godine, a da je analiza izvršena nad 1.915 anketa.

„Dobijeni podaci ukazuju na to da 63 odsto učenika/ca svoje slobodno vrijeme najčešće provodi koristeći internet ili društvene mreže. Svoje slobodno vrijeme, njih 46 odsto provodi družeći se sa vršnjacima van škole (odlasci u kafiće i sl.), dok je izbor za njih 38 odsto sport. Tek 15 odsto učenika navodi da u svoje slobodno vrijeme čita knjige“, rekao je Dašić u PR Centru.

On je kazao da je 43 odsto anketiranih učenika/ca navelo da je bioskop jedan od javnih prostora za provođenje slobodnog vremena koji nedostaje u njihovoj opštini.

„Njih 32 odsto je navelo da u njihovoj opštini nedostaju sportski centri, 32 odsto koncertne hale/dvorane, 27 odsto omladinski klubovi/centri, 17 odsto pozorište. Većina smatra da u opštini nema ili nema dovoljno prostora u kojima bi mladi provodili svoje slobodno vrijeme“, naveo je Dašić.

On je kazao da 69 odsto učenika/ca smatra da u Crnoj Gori nema dovoljno kulturno – umjetničkih sadržaja koji su prilagođeni mladima, ukazujući da je svega njih 14 osto zadovoljno kvalitetom pomenutog sadržaja koji se mladima nudi.

„40 odsto nije posjetilo pozorište u poslednjih 12 mjeseci, 57 odsto nije bilo na književnim večerima/izložbama tokom poslednjih 12 mjeseci, 16 odsto nije pročitalo ni jednu knjigu u tom periodu“, rekao je Dašić.

On je kazao da ovi podaci ukazuju da su mladima potrebni omladinski prostori, kulturni, umjetnički i sportski sadržaji kako bi izašli iz zone virtuelnog.

Kako je istakao Dašić, većina učenika/ca, njih 54 odsto, smatra da u njihovom gradu ne postoji dovoljno dostupnih obuka iz oblasti neformalnog obrazovanja (radionice, treninzi, sekcije i sl) za mlade.

„Ponudili smo nekoliko tema, među kojima su ispitanim srednjoškolcima/kama najzanimljivije: Zapošljavanje (40 odsto), Zdravlje mladih (29 odsto), Preduzetništvo (23 odsto) Kultura i umjetnost (23 odsto), Demokratija i ljudska prava (21 odsto), Emocije (18 odsto)“, rekao je Dašić.

On je saopštio da je 74 odsto učenika/ca stava da je kod neformalnog obrazovanja bitno da ponuđeni program doprinosi njihovom ličnom i profesionalnom razvoju.

„Za 45 odsto anketiranih učenika/ca je važno da pruža mogućnost upoznavanja novih ljudi, za 45 odsto među tri najvažnije odlike dobrog programa je pospješivanje zapošljivosti, a 43 odsto smatra da je važno da se kroz obuku dobije dovoljna količina novih informacija“, kazao je Dašić.

59 odsto ispitanih, kako je istakao, smatra da su neformalne obuke važne.

„Obuke je pohađalo 39 odsto ispitanih, što ne možemo smatrati malim brojem, ali je važno da se mogućnost neformalnog obrazovanja jednako ponudi svima“, rekao je Dašić, ističući da je potrebno povećati ponudu kad su u pitanju teme koje se tiču neformalnog obrazovanja.

Prema njegovim riječima, mišljenje anketiranih srednjoškolaca je podijeljeno o kvalitetu obrazovnog sistema u Crnoj Gori.

„27 odsto anketiranih srednjoškolaca/ki nije zadovoljno kvalitetom obrazovnog sistema u Crnoj Gori. 26 odsto anketiranih srednjoškolaca/ki je zadovoljno kvalitetom obrazovnog sistema u Crnoj Gori. 46 odsto anketiranih srednjoškolaca/ki je izjavilo da i jesu i nijesu zadovoljni kvalitetom obrazovnog sistema u Crnoj Gori“, naveo je Dašić.

On je kazao da velika većina anketiranih srednjoškolaca/ki želi da nastavi svoje obrazovanje nakon srednje škole, navodeći da njih 82 odsto ima u planu da nastavi školovanje nakon srednje škole, dok ih pet odsto ne planira da nastavi školovanje nakon srednje škole.

„Većina (57 odsto) srednjoškolaca/ki smatra da im škola koju trenutno pohađaju, obezbjeđuje znanja i vještine za potrebe tržišta rada i/ili nastavak školovanja, dok gotovo svaki peti (19 odsto) ne smatra isto“, naveo je Dašić.

Da mladi, kako je rekao, nemaju dovoljno uticaja na političke procese i odluke, smatra 73 odsto ispitanih srednjoškolaca.

„Iako političke partije ističu da podmlađuju članstvo, svoje predstavnike u nacionalnom i lokalnim parlamentima, srednjoškolcima nemaju utisak da je faktički uticaj mladih dovoljan“, naveo je Dašić.

On je ukazao da čak 60 odsto ispitanika/ca planira da nakon završenog školovanja, otpočne samostalan biznis.

„Dodatnih 13 odsto je navelo da želi da otpočne svoj biznis, ali za to nema uslova. Sličnu sliku nam daje i podatak da većina anketiranih srednjoškolaca/ki (62 odsto) smatra da je za mladog čovjeka bolje da započne sopstveni posao, nego da radi za druge“, rekao je Dašić.

On je kazao da 64 odsto aketiranih srednjoškolaca smatra da podrška izostaje, odnosno da država ne pomaže mladim ljudima da započnu sopstveni posao.

„Da institucije države ne pomažu mladim ljudima da se zaposle, smatra 58 odsto anketiranih srednjoškolaca“, dodao je Dašić.

Kao najveću prepreku sa kojima se suočavaju mladi prilikom otpočinjanja sopstvenog posla, kako je ukazao, većina anketiranih učenika prepoznaje ukupnu ekonomsku situaciju, odnosno loše uslove za poslovanje u Crnoj Gori (57 odsto).

„Značajan udio ispitanih brine nedostatak početnog kapitala (41 odsto), zatim nedostatak znanja za pokretanje biznisa (36 odsto), nedostatak podrške (34 odsto), ali i nedostatak konkretne poslovne ideje (34 odsto)“, naveo je Dašić.

Ti podaci, kako je rekao, ukazuju na važnost jačanja sistema podrške mladim preduzetnicima, kako u pogledu obuka i mentorstva, tako i u pogledu olakšica za pristup početnom kapitalu.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta „Gradovi po mjeri mladih“, koji sprovodi NVO Juventas, uz finansijsku podršku Direktorata za mlade Ministarstva sporta i mladih Crne Gore.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Poslanici opet o dva IBAR zakona
  on 19/06/2024 at 11:32

  Poslanici crnogorskog parlamenta ponovo će danas glasati o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i o Zakonu o nacionalnom javnom emiteru, koje je predsjednik države Jakov Milatović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

 • "Ne budite kukavice, pozovite i Abazovića na kontrolno saslušanje"
  on 19/06/2024 at 11:10

  Građanski pokret URA je u cilju transparentnosti principijelno uvijek bio za to da se održi kontrolno saslušanje na Odboru za bezbjednost i odbranu bilo kog javnog funkcionera, počev od naših pa nadalje. Tako su se nebrojano puta na kontrolnom saslušanju u prethodnom mandatu Skupštine Crne Gore, između ostalih i na naš zahtjev, našli kao tadašnji premijer Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, saopšteno je iz te partije.

 • Zirojević: Šaranović bježi sa kontrolnog saslušanja
  on 19/06/2024 at 10:32

  Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović obavijestio je dopisom predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu, Miodraga Lakovića da, iako je prethodno potvrdio prisustvo, neće prisustvovati kontrolnom saslušanju na temu “Imenovanje v.d. direktora Uprave policije i posljedice na sistem bezbjednosti u Crnoj Gori”, a kao razlog navodi učešće na Samitu šefova policije država članica UN (UNCOPS), saopštio je poslanik Socijaldemokrata i član Odbora za bezbjednost i odbranu, Nikola Zirojević.

 • Skupštini podnijeta peticija za donošenjem Zakona o otvaranju dosijea tajnih službi
  on 19/06/2024 at 10:22

  Advokat Nikola Angelovski, pravni zastupnik najvećeg broja građana koji je tužio državu u slučaju zloglasnog portala “Udar”, podnio je juče Skupštini peticiju za donošenjem Zakona o otvaranju dosijea i dokumenata civilnih i vojnih obavještajnih službi Crne Gore.

 • "Za efikasnu borbu protiv korupcije potrebna politička stabilnost"
  on 19/06/2024 at 09:56

  Za efikasnu borbu protiv korupcije Crna Gora mora osigurati političku stabilnost i smanjenje nacionalnih tenzija koje, uz često održavanje izbora, ne dozvoljavaju konsolidovanje i reforme čitavog državnog sistema, a posebno sudstva, saopštila je poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović. Ona je to kazala na sastanku sa koordinatorom američkog Stejt departmenta za globalnu borbu protiv korupcije Ričardom Nefjuom.

 • "Vladajuće partije uspjele da svoju politiku pretvore u teško nadmašivo ruglo"
  on 19/06/2024 at 09:48

  Vladajuće partije su uspjele da svoju politiku pretvore u teško nadmašivo ruglo, ocjenjuju iz Građanske inicijative “21. maj”.

 • "Čestitke na ispunjavanju obaveza vezanih za troškove odbrane NATO"
  on 19/06/2024 at 09:43

  Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke čestitala je i zahvalila Crnoj Gori na ispunjavanju obaveza NATO-a u pogledu potrošnje na odbranu.

 • Sjutra Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju
  on 19/06/2024 at 08:11

  Petnaesti sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije, održaće se 20. juna 2024. godine u Briselu, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

 • "Izbori u Podgorici jedino rješenje, PES građanima prodavao maglu"
  on 19/06/2024 at 07:47

  Izbori u Podgorici su jedino rješenje da se prevaziđe politička kriza, a čisto sumnjam da će i danas na sastanku doći do dogovora političkih konstituenata, smatra odbornik Socijaldemokrata u Skupštini Glavnog grada Miloš Mašković.

 • Kriza vlasti u Podgorici: Sastanak većine najavljen za danas
  on 19/06/2024 at 07:02

  Sastanak većine podgoričkog parlamenta sa temom kako da se prevaziđe kriza vlastu u Podgorici – dogovorom ili vanrednim izborima, nastaviće se danas.

 • Danas počinje isplata penzija
  on 19/06/2024 at 08:21

  Isplata majskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

 • Air Montenegro od danas leti i ka Ostravi
  on 18/06/2024 at 20:35

  Air Montenegro letom MNE 390 danas je uspostavio liniju Podgorica-Ostrava, saopšteno je iz te kompanije.

 • "Sve što se kosi sa zakonom i tržištem neće proći"
  on 18/06/2024 at 19:26

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović reagovao je na navode pojedinih političara o problematičnosti ideje dopunjavanja programa Solari 5000+ programom energetske efikasnosti.

 • U Luci Kotor tri kruzera sa preko pet hiljada putnika
  on 18/06/2024 at 15:30

  U kotorskoj luci danas su tri kruzera sa 5,12 hiljada putnika.

 • Đeljošaj u Parizu, Šćekić u Alžiru, Jakšić-Stojanović na Kipru
  on 18/06/2024 at 15:12

  Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici utvrdila platforme o učešću potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja na Ministarskoj konferenciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) za Jugoistočnu Evropu, u Parizu, 26. juna, o radnoj posjeti potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade i ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića, Alžiru od 26. do 28. juna i platformu za učešće delegacije Vlade Crne Gore, koju predvodi ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović na Forumu Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE) na Kipru.

 • CBCG: Neznatan pad efektivne kamatne stope
  on 18/06/2024 at 14:14

  Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupno odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u martu je u odnosu na februar pala 0,02 procentna poena i iznosila je 6,63 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Pogoni nikšićke Željezare proizvodiće eloksiranu bravariju
  on 18/06/2024 at 14:11

  U pogonima Željezare Nikšić počeće da se proizvdoi eloksirana bravarija za građane po veoma povoljnim cijenama, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

 • Radnici traže da SDT blokira imovinu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 09:39

  Radnici Vektra Boke naveli su da je juče održana sjednica akcionara tog preduzeća upriličena van svih procesnih zakonskih normi. 

 • Crna Gora ima potencijal da privuče veći broj turista iz EU
  on 18/06/2024 at 08:12

  Crna Gora ima mnogo potencijala da privuče veći broj turista iz Njemačke i uopšte Evropske unije, zaključak je sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića i predstavnika najveće svjetske turističke kompanije, njemačkog TUI-ija, koju je predvodio član Izvršnog odbora i direktor korporativnih i spoljnih poslova, Tomas Elerbek.

 • Brkovići više nijesu na čelu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 08:09

  Vanredna Skupština akcionara kompanije Vektra Boka imenovala je novi Odbor direktora, u kojem su sada Radovan Samardžić, Vladimir Čović i Danilo Matijašević, dok će se predsjednik tog tijela birati naknadno.