NUHODŽIĆ

Ministar unutrašnjih poslova i šef Biroa za operativnu koordinaciju organa obavještajno-bezbjednosnog sektora Mevludin Nuhodžić kazao je u razgovoru za Dan da spremno dočekuju period poslije virusa Kovid 19 kada se radi o suzbijanju kriminalnih aktivnosti.

On je naveo da unaprijed rade procjene i na osnovu toga usmjeravaju djelovanje policije. Nuhodžić je saopštio da je u narednom periodu moguće očekivati porast zelenašenja i promjenu ruta krijumčarenja droga.

Istakao je da je policija i tokom pandemije obavljala redovne aktivnosti i da su hapšeni članovi organizovanih kriminalnih grupa.

“Danas je prilagodljivost važna komponenta organizovanog kriminala, tako da već radimo procjene o tome koja će sredstva i ciljeve odabrati kriminalne grupe kako bi ostvarile nezakonit profit i koje nam rizike donosi period nakon suzbijanja pandemije. Na taj način usmjeravamo djelovanje policije i drugih organa za sprovođenje zakona, a preko sigurnih komunikacionih linkova razmjenjujemo informacije s partnerskim službama o novim modalitetima koje koriste organizovane kriminalne grupe. Radimo detaljne analize kako bismo preduzeli što efikasnije preventivne i represivne mjere i kroz kriminalističko-obavještajni rad spriječili eventualno buduće kriminalno djelovanje”, kazao je Nuhodžić u razgovoru za Dan.

On je naglasio da će jedan od prioriteta biti da se onemogući ekonomski uticaj kriminalnih grupa, koje ovu kriznu situaciju namjeravaju da iskoriste za vrbovanje novih članova, posebno među ranjivim grupama.

“Zatvaranje graničnih prelaza, zabrana međunarodnog i međugradskog saobraćaja, kontrole lica i zabrana kretanja u određenim vremenskim intervalima su u znatnoj mjeri uticali na smanjenje aktivnosti organizovanih kriminalnih grupa. Tu prvenstveno mislim na njihovo kretanje, povezivanje, ugovaranje kriminalnih aktivnosti i izvršenje krivičnih djela”, kazao je Nuhodžić.

Kako je naglasio, iako su mjere Nacionalnog koordinacionog tijela uticale na djelovanje organizovanih kriminalnih grupa, to ne znači da neće biti takvih pokušaja nakon ukidanja naredbi NKT.

“Strateški promišljamo kako će izgledati i dan poslije epidemije, koji će biti prioritetni zadaci Uprave policije i drugih segmenata obavještajno-bezbjednosnog sektora u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala. Kao šef Biroa za operativnu koordinaciju, pokrenuo sam inicijativu da se uradi analiza u odnosu na različite krizne situacije, kako su se bezbjednosne prijetnje razvijale u godini prije nastupanja krize, u godini kada se ta krizna situacija dogodila i šta nas očekujeu budućem vremenu, to jest koji su to faktori koji utiču na kriminal tokom i poslije krize”, rekao je Nuhodžić.

On je naglasio da je policija i tokom epidemije obavljala svoje redovne zadatke, o čemu govore i brojna hapšenja pripadnika kriminalnih struktura i bezbjednosno interesantnih lica.

“Rasvijetljena su i dva teška krivična djela protiv života i tijela koja su izvršena u prvom kvartalu ove godine. Spriječena je i jedna likvidacija visokorangiranog člana organizovane kriminalne grupe. Ovi rezultati jasno govore da su se prevarili svi oni koji su pomislili da, dok se Crna Gora suočava sa korona virusom, policija neće imati odlučan i snažan odgovor na svaku kriminalnu aktivnost”, istakao je Nuhodžić.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Danas počinje isplata penzija
  on 19/06/2024 at 08:21

  Isplata majskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

 • Air Montenegro od danas leti i ka Ostravi
  on 18/06/2024 at 20:35

  Air Montenegro letom MNE 390 danas je uspostavio liniju Podgorica-Ostrava, saopšteno je iz te kompanije.

 • "Sve što se kosi sa zakonom i tržištem neće proći"
  on 18/06/2024 at 19:26

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović reagovao je na navode pojedinih političara o problematičnosti ideje dopunjavanja programa Solari 5000+ programom energetske efikasnosti.

 • U Luci Kotor tri kruzera sa preko pet hiljada putnika
  on 18/06/2024 at 15:30

  U kotorskoj luci danas su tri kruzera sa 5,12 hiljada putnika.

 • Đeljošaj u Parizu, Šćekić u Alžiru, Jakšić-Stojanović na Kipru
  on 18/06/2024 at 15:12

  Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici utvrdila platforme o učešću potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja na Ministarskoj konferenciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) za Jugoistočnu Evropu, u Parizu, 26. juna, o radnoj posjeti potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade i ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića, Alžiru od 26. do 28. juna i platformu za učešće delegacije Vlade Crne Gore, koju predvodi ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović na Forumu Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE) na Kipru.

 • CBCG: Neznatan pad efektivne kamatne stope
  on 18/06/2024 at 14:14

  Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupno odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u martu je u odnosu na februar pala 0,02 procentna poena i iznosila je 6,63 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Pogoni nikšićke Željezare proizvodiće eloksiranu bravariju
  on 18/06/2024 at 14:11

  U pogonima Željezare Nikšić počeće da se proizvdoi eloksirana bravarija za građane po veoma povoljnim cijenama, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

 • Radnici traže da SDT blokira imovinu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 09:39

  Radnici Vektra Boke naveli su da je juče održana sjednica akcionara tog preduzeća upriličena van svih procesnih zakonskih normi. 

 • Crna Gora ima potencijal da privuče veći broj turista iz EU
  on 18/06/2024 at 08:12

  Crna Gora ima mnogo potencijala da privuče veći broj turista iz Njemačke i uopšte Evropske unije, zaključak je sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića i predstavnika najveće svjetske turističke kompanije, njemačkog TUI-ija, koju je predvodio član Izvršnog odbora i direktor korporativnih i spoljnih poslova, Tomas Elerbek.

 • Brkovići više nijesu na čelu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 08:09

  Vanredna Skupština akcionara kompanije Vektra Boka imenovala je novi Odbor direktora, u kojem su sada Radovan Samardžić, Vladimir Čović i Danilo Matijašević, dok će se predsjednik tog tijela birati naknadno.