CBCG

Banke će, u skladu sa najnovijom odlukom Centralne banke (CBCG), moratorijum moći da odobre korisnicima kredita koji su u prethodnom periodu imali održivo poslovanje, jer su pravila do sada važećeg opšteg moratorijuma uslovljavala rizik po stabilnost, narušavajući likvidnost i kapital banaka.

“Sada se stavlja akcenat na moratorijum korisnicima kredita koji su u prethodnom periodu imali održivo poslovanje i na efikasnije usmjeravanje sredstava banaka ka onim korisnicima kredita čiji su problemi u poslovanju, odnosno profitabilnosti, privremenog karaktera“, rekli su iz CBCG agenciji Mina-business.

Prethodna odluka CBCG o privremenim mjerama je pravo na moratorijum davala svim korisnicima kredita, bez obzira na njihovo finansijsko stanje i kašnjenje u otplati u periodu koji je perethodio pandemiji.

“Moratorijum, u skladu sa novom odlukom, banke mogu odobriti samo korisnicima kredita koji na dan 31. decembar nijesu imali kašnjenje u otplati kredita duže od 90 dana, čiji kredit na taj dan nije bio klasifikovan kao nekvalitetan i kojima kredit za koji se traži moratorijum nije restrukturiran u ovoj godini“, objasnili su iz CBCG.

Iz CBCG su naveli da su pravila opšteg moratorijuma, koja su do sada važila i koji se primjenjivao na sve korisnike kredita, uslovljavala rizik po stabilnost, narušavajući likvidnost i kapital banaka.

“S druge strane, narušavala se disciplina otplate kreditnih obaveza, omogućavajući neplaćanje i onim dužnicima koji su finansijski sposobni, ali ne žele plaćati iskoristivši zakonsko pravo“, objasnili su iz CBCG.

Iz CBCG su podsjetili da su sredinom marta donijeli Odluku o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja novog koronavirusa na finansijski sistem kojom su utvrđene privremene mjere koje se odnose na tretman kredita koje su odobrile banke, kao i druge mjere u cilju ublažavanja negativnih uticaja novog koronavirusa u poslovanju banaka.

“Jednom od utvrđenih privremenih mjera bilo je utvrđeno opšte pravo korisnicima kredita na moratorijum na otplatu u trajanju do 90 dana“, dodali su iz CBCG.

Iz vrhovne monetarne institucije su kazali da su se nakon ublažavanja mjera za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti stvorili uslovi za ubrzani prelazak na redovno poslovanje većine preduzeća u Crnoj Gori.

“Stoga je ocijenjeno da su se stekli i uslovi za redefinisanje utvrđenih privremenih mjera na poslovanje banaka, na način da se te mjere u određenim segmentima postepeno prilagođavaju standardima koji se primjenjuju u redovnom bankarskom poslovanju“, objasnili su iz CBCG.

Prema preliminarnim podacima koje su dostavile banke, na dan 30. april, ukupan iznos kredita za koje je predat zahtjev za moratorijum iznosi 1,35 milijardi EUR.

“Iznos kredita za koje je predat zahtjev za moratorijum predstavlja 47,73 odsto ukupno odobrenih kredita u sistemu na dan 31. mart“, precizirali su iz CBCG.

Građani i privreda su ukupno predali 68,54 hiljade zahtjeva. Na građane se odnosilo 64,69 hiljada zahtjeva, odnosno 94,38 odsto, dok se 3,85 hiljada odnosilo na preduzeća.

“Iznos kredita građana, za koja je predat zahtjev za moratorijum, iznosi 772,3 miliona EUR, odnosno 56,32 odsto ukupnih kredita građana, prema podacima sa kraja marta ove godine“, saopštili su iz CBCG.

Prema dostupnim podacima sa kraja marta o broju građana korisnika kredita banaka, zaključuje se da je to pravo iskoristilo njih 52,71 odsto.

“Kada je riječ o preduzećima, pravo na aktiviranje moratorijuma je iskoristilo 78 odsto, odnosno nešto više od tri četvrtine kompanija koji su korisnici kredita crnogorskih banaka“, kazali su iz CBCG.

Od ukupno 4,94 hiljade firmi korisnika kredita, zahtjeve za moratorijum je predalo njih 3,85 hiljada.

“Krediti za koje su predati zahtjevi za moratorijum za preduzeća iznose 579,8 miliona EUR, odnosno 39,62 odsto ukupnih kredita kompanija, prema podacima sa kraja marta“, rekli su iz CBCG.

Najnovijom odlukom CBCG zabrana isplate dividende akcionarima banke, kao i smanjenje naknade bankama za korišćenje obavezne rezerve, i dalje ostaju na snazi.

U CBCG smatraju da su banke, u skladu sa preporukama Vlade i Instituta za javno zdravlje, preduzele sve preventivne mjere usmjerene na zaštitu zdravlja zaposlenih i svih građana, kao i obezbjeđivanje redovnog i neometanog poslovanja.

“Banke su obezbijedile nesmetano pružanje bilo kog servisa građanima i privredi, kao i mehanizme za redovno snabdijevanje bankomata gotovinom. Takođe, većina banaka je ukinula naknade za podizanje novca na bankomatima, kao i naknade za korišćenje elektronskih plaćanja“, rekli su iz CBCG.

Sve banke, kako su poručili, posluju nesmetano i novonastale okolnosti ne ugrožavaju poslovanje niti jedne banke.

“Zabrana isplate dividende po osnovu ostvarene dobiti za prošlu godinu, u ukupnom iznosu od 51 milion EUR, će pozitivno uticati na povećanje sopstvenih sredstava banaka i koeficijent solventnosti“, zaključili su iz CBCG.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Medijske zakone uskladiti sa EU standardima
  on 21/06/2024 at 10:44

  Medijski zakoni se površno bave savremenim problemima, ocijenili su iz Centra za demokratsku tranziciju i poručili da ih hitno treba uskladiti sa standardima Evropske unije (EU).

 • Sazrelo vrijeme da svi oni koji imaju pravo dobiju državljanstvo Crne Gore
  on 21/06/2024 at 10:32

  Premijer Crne Gore Milojko Spajić na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje novinarke o uslovu Milana Kneževića (DNP), čija partija neće ući u rekonstruisanu Vladu ukoliko se, između ostalog, ne izmijeni Zakon o dvojnom državljanstvu da je sazrelo vrijeme da svi oni koji imaju pravo, dobiju državljanstvo Crne Gore bez prava glasa prvih deset godina.

 • Van den Bugert: Crna Gora da ostane politički fokusirana
  on 21/06/2024 at 09:19

  Pregovori o pristupanju su zasnovani na zaslugama i Crna Gora je uložila mnogo napora na tehničkom i političkom nivou da dođe do ovog značajnog trenutka, kazala je zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i politiku proširenja, Sindi van den Bugert. Istakla je da je važno da Crna Gora ostane politički fokusirana.

 • U ponedjeljak predstavljanje partije Duška Markovića
  on 21/06/2024 at 09:15

  Bivši crnogorski premijer Duško Marković predstaviće u ponedjeljak politički program Stranke evropskog puta.

 • Ivanović mijenja teze
  on 21/06/2024 at 08:47

  Savjetnica predsjednika za vanjsku politiku Marija Lakić Barfus reagovala je na navode ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića povodom imenovanja ambasadora, i istakla da Ivanović mijenja teze.

 • "Imam posebnu odgovornost da doprinesem ostvarenju rezultata u oblasti rodne ravnopravnosti"
  on 21/06/2024 at 08:09

  U gradskom parlamentu među ženama postoji interesovanje za učešće u političkom životu, za rad i doprinos u procesu donošenja odluka. Svakako, prostor za unaprjeđenje uvijek postoji, pa bi budući napori trebali biti usmjereni na konkretne mjere koje bi osigurale da žene dodatno doprinesu kreiranju politika, poručila je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, tokom panel diskusije koja je održana juče u organizaciji Centra za ženska prava, uz podršku Australian Aid-a.

 • Rješenje krize vlasti u Glavnom gradu i rekonstrukcija Vlade
  on 21/06/2024 at 07:56

  Boris Pejović iz Pokreta Evropa sad (PES) i Mirat Sušić iz Nove srpske demokratije (NSD) očekuju da kriza vlasti u Glavnom gradu uskoro bude okončana i smatraju da ona ne može uticati na državni nivo. Očekuju i skoru rekonstrukciju vlade.

 • "Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja"
  on 20/06/2024 at 21:35

  Lider Demokratske partije socijalista Danijel Živković kaže je njegov prethodnik i bivši predsjednik države Milo Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja. On je u emisiji Načisto na TV Vijesti pozvao Tužilaštvo da, ako ima bilo što inkriminišuće protiv Đukanovića, pokrene istragu, ili ako nema elemenata krivičnog djela da se na to pitanje konačno stavi tačka.

 • Kurti uputio podršku OIK DPS Podgorica
  on 20/06/2024 at 20:32

  Stojaćemo uvijek uz one koji vjeruju da je naša zajednička budućnost u Evropskoj uniji, poručio predsjednik Vlade Kosova Albin Kurti uoči Opštinske izborne konferencije DPS Podgorica.

 • "Nakon IBAR-a neophodna dodatna angažovanost"
  on 20/06/2024 at 15:06

  Dobijanje IBAR-a zajednički je rezultat zalaganja cijelog društva, našoj zemlji otvoriće završnu fazu pregovora za punopravno članstvo u EU, što će potvrditi da politika proširenja ostaje u fokusu evropske politike, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

 • Vlada i Rakčević zajedno do deblokade računa Instituta
  on 21/06/2024 at 09:37

  Premijer Milojko Spajić saopštio je na konferenciji za medije da su pronašli rješenje za Institut Simo Milošević. Vlada Crne Gore će sa najvećim manjinskim akcionarom Instituta Igalo "Vila Oliva"deblokirati račun, tako što će, kaže Spajić po pola učestvovati u tom poslu.

 • Crnogorski pasoš dobile 664 osobe
  on 21/06/2024 at 08:28

  Ministarstvo unutrašnjih poslova dodijelilo je 664 crnogorska pasoša u okviru programa ekonosmkog državljanstva, 77 je u proceduri, a 228 zahtjeva je odbijeno, objavljeno je u Vladinoj Informaciji.

 • Vlada nudi otkup akcija Vile Oliva
  on 21/06/2024 at 07:18

  Vlada je poslala ponudu najvećem malom akcionaru Instituta “Simo Milošević”, kompaniji Vile Oliva, u kojoj nude da otkupe njenih 27,4 odsto akcija u Institutu za 5,25 miliona eura, ali uz uslov da država odmah preuzme akcije.

 • Objavljen prvi javni poziv za dostavljanje predloga saradnje
  on 20/06/2024 at 20:25

  Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) objavila je prvi javni poziv za dostavljanje projektnih predloga saradnje mikro i malih preduzeća na pograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

 • U 2023. u svim kategorijama tekućih prihoda zabilježen rast
  on 20/06/2024 at 15:45

  Na sjednici Vlade Crne Gore danas je utvrđen Predlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2023. godinu. Prema preliminarnim podacima Uprave za statistiku procjenjuje se da je u 2023. godini bruto društveni proizvod ostvaren u nominalnom iznosu od 6.847,12 miliona eura.

 • ŽPCG kupuje tri nova voza, "dakićevcima" po 2.000 eura
  on 20/06/2024 at 15:29

  Vlada Crne Gore usvojial je danas Informaciju o zaključenju Ugovora o garanciji za kreditni aranžman između Željezničkog prevoza Crne Gore A.D. Podgorica (ŽPCG) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za potrebe finansiranja nabavke novih vozova koji bi se koristili u lokalnom prevozu putnika.

 • Potrebno više investicija u održivi razvoj zemalja Zapadnog Balkana
  on 20/06/2024 at 12:35

  Investicije u Ciljeve održivog razvoja su u porastu, a istovremeno nedovoljne da odgovore na rastuće potrebe zemalja Zapadnog Balkana, naročito u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i dostizanja Agende 2030.

 • Radulović i Vuković u Kini: Kineske kompanije dobro su došle u Crnu Goru
  on 20/06/2024 at 11:31

  Kineske kompanije zainteresovane su za gradnju druge dionice autoputa Bar-Boljare, saopšteno je tokom sastanka ministara saobraćaja i finansija Filipa Radulovića i Novice Vukovića sa generalnim direktorom CRBC-a Vangom Lijunom.

 • Izrečeno 242,4 hiljade eura novčanih kazni
  on 20/06/2024 at 09:18

  Poreski inspektori su od 1. maja do 16. juna obavili 536 provjera regularnosti poslovanja obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 41 i po tom osnovu izdali 63 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 242,4 hiljade eura.

 • Više zaposlenih, rasle i zarade, manji izvoz, investicije i broj turista
  on 20/06/2024 at 05:49

  U prvom kvartalu 2024. godine crnogorski budžet bilježi deficit od 5 miliona eura i pored povećanih prihoda, izvoz je smanjen 31,2%, smanjene su i investicije zbog slabijih ulaganja u nekretnine, turista je 19,1% manje, više je zaposlenih a rasle su i zarade. To su neki od podataka iz Mjesečnog makroekonomskog izvještaja za april mjesec Direktorata za makroekonomske i fiskalne analize i projekcije Ministarstva finansija.