CBCG

Banke će, u skladu sa najnovijom odlukom Centralne banke (CBCG), moratorijum moći da odobre korisnicima kredita koji su u prethodnom periodu imali održivo poslovanje, jer su pravila do sada važećeg opšteg moratorijuma uslovljavala rizik po stabilnost, narušavajući likvidnost i kapital banaka.

“Sada se stavlja akcenat na moratorijum korisnicima kredita koji su u prethodnom periodu imali održivo poslovanje i na efikasnije usmjeravanje sredstava banaka ka onim korisnicima kredita čiji su problemi u poslovanju, odnosno profitabilnosti, privremenog karaktera“, rekli su iz CBCG agenciji Mina-business.

Prethodna odluka CBCG o privremenim mjerama je pravo na moratorijum davala svim korisnicima kredita, bez obzira na njihovo finansijsko stanje i kašnjenje u otplati u periodu koji je perethodio pandemiji.

“Moratorijum, u skladu sa novom odlukom, banke mogu odobriti samo korisnicima kredita koji na dan 31. decembar nijesu imali kašnjenje u otplati kredita duže od 90 dana, čiji kredit na taj dan nije bio klasifikovan kao nekvalitetan i kojima kredit za koji se traži moratorijum nije restrukturiran u ovoj godini“, objasnili su iz CBCG.

Iz CBCG su naveli da su pravila opšteg moratorijuma, koja su do sada važila i koji se primjenjivao na sve korisnike kredita, uslovljavala rizik po stabilnost, narušavajući likvidnost i kapital banaka.

“S druge strane, narušavala se disciplina otplate kreditnih obaveza, omogućavajući neplaćanje i onim dužnicima koji su finansijski sposobni, ali ne žele plaćati iskoristivši zakonsko pravo“, objasnili su iz CBCG.

Iz CBCG su podsjetili da su sredinom marta donijeli Odluku o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja novog koronavirusa na finansijski sistem kojom su utvrđene privremene mjere koje se odnose na tretman kredita koje su odobrile banke, kao i druge mjere u cilju ublažavanja negativnih uticaja novog koronavirusa u poslovanju banaka.

“Jednom od utvrđenih privremenih mjera bilo je utvrđeno opšte pravo korisnicima kredita na moratorijum na otplatu u trajanju do 90 dana“, dodali su iz CBCG.

Iz vrhovne monetarne institucije su kazali da su se nakon ublažavanja mjera za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti stvorili uslovi za ubrzani prelazak na redovno poslovanje većine preduzeća u Crnoj Gori.

“Stoga je ocijenjeno da su se stekli i uslovi za redefinisanje utvrđenih privremenih mjera na poslovanje banaka, na način da se te mjere u određenim segmentima postepeno prilagođavaju standardima koji se primjenjuju u redovnom bankarskom poslovanju“, objasnili su iz CBCG.

Prema preliminarnim podacima koje su dostavile banke, na dan 30. april, ukupan iznos kredita za koje je predat zahtjev za moratorijum iznosi 1,35 milijardi EUR.

“Iznos kredita za koje je predat zahtjev za moratorijum predstavlja 47,73 odsto ukupno odobrenih kredita u sistemu na dan 31. mart“, precizirali su iz CBCG.

Građani i privreda su ukupno predali 68,54 hiljade zahtjeva. Na građane se odnosilo 64,69 hiljada zahtjeva, odnosno 94,38 odsto, dok se 3,85 hiljada odnosilo na preduzeća.

“Iznos kredita građana, za koja je predat zahtjev za moratorijum, iznosi 772,3 miliona EUR, odnosno 56,32 odsto ukupnih kredita građana, prema podacima sa kraja marta ove godine“, saopštili su iz CBCG.

Prema dostupnim podacima sa kraja marta o broju građana korisnika kredita banaka, zaključuje se da je to pravo iskoristilo njih 52,71 odsto.

“Kada je riječ o preduzećima, pravo na aktiviranje moratorijuma je iskoristilo 78 odsto, odnosno nešto više od tri četvrtine kompanija koji su korisnici kredita crnogorskih banaka“, kazali su iz CBCG.

Od ukupno 4,94 hiljade firmi korisnika kredita, zahtjeve za moratorijum je predalo njih 3,85 hiljada.

“Krediti za koje su predati zahtjevi za moratorijum za preduzeća iznose 579,8 miliona EUR, odnosno 39,62 odsto ukupnih kredita kompanija, prema podacima sa kraja marta“, rekli su iz CBCG.

Najnovijom odlukom CBCG zabrana isplate dividende akcionarima banke, kao i smanjenje naknade bankama za korišćenje obavezne rezerve, i dalje ostaju na snazi.

U CBCG smatraju da su banke, u skladu sa preporukama Vlade i Instituta za javno zdravlje, preduzele sve preventivne mjere usmjerene na zaštitu zdravlja zaposlenih i svih građana, kao i obezbjeđivanje redovnog i neometanog poslovanja.

“Banke su obezbijedile nesmetano pružanje bilo kog servisa građanima i privredi, kao i mehanizme za redovno snabdijevanje bankomata gotovinom. Takođe, većina banaka je ukinula naknade za podizanje novca na bankomatima, kao i naknade za korišćenje elektronskih plaćanja“, rekli su iz CBCG.

Sve banke, kako su poručili, posluju nesmetano i novonastale okolnosti ne ugrožavaju poslovanje niti jedne banke.

“Zabrana isplate dividende po osnovu ostvarene dobiti za prošlu godinu, u ukupnom iznosu od 51 milion EUR, će pozitivno uticati na povećanje sopstvenih sredstava banaka i koeficijent solventnosti“, zaključili su iz CBCG.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Laković: Odbor nije “na koljenima” zbog odgađanja sjednice
  on 23/06/2024 at 17:49

  Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu i poslanik PES-a Miodrag Laković saopštio je da Odbor nije “na koljenima” zbog odgađanja sjednice, kako tvrdi njegov kolega iz SD-a Nikola Zirojević. Poručio mu je da slobodno pokrene proceduru za njegovu smjenu.

 • Janović: Vlada odobrila pola miliona eura za nove avio-linije
  on 23/06/2024 at 17:23

  Pola miliona eura za podsticajne mjere u cilju povećanja turističkog prometa sa emitivnih tržišta, organizovanim avio-prevozom, predstavlja vizionarski pristup Vlade koja prepoznaje ključnu ulogu turizma u ekonomiji naše države, smatra poslanik Pokreta Evropa sad Tonći Janović.

 • DPS Nikšić: Kovačeviću, stani jednom iza onoga što si rekao
  on 23/06/2024 at 17:16

  Demokratska partija socijalista pozvala je predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića da "jednom stane iza svojih riječi". Oni su kazali da ostaje da se vidi da li će Demokrate stati iza riječi predsjednika Skupštine opštine Nikšić Nemanje Vukovića, koji dolazi iz njihovih redova i da li će dizanjem ruke za izglasavanje nepovjerenja Kovačeviću, sa riječi preći na djela.

 • Sjednicu parlamenta zakazali bez dogovora na Kolegijumu
  on 23/06/2024 at 16:26

  Predsjednik parlamenta i vođa parlamentarne većine zakazuje sjednicu za 28. jun i to 21. juna kršeći Poslovnik jer istu zakazuje bez ikakvog dogovora na Kolegijumu i bez stavljanja u dnevni red obavezne tačke opozicije (i jedno i drugo obaveza po Poslovniku), kazao je poslanik SD Crne Gore Boris Mugoša.

 • "Milatović i DPS najviše žale za uređivačkom politikom RTCG-a iz vremena Radojke Rutović"
  on 23/06/2024 at 14:31

  Iako se u izvještaju EU prije manje od mjesec dana navodi da RTCG proizvodi politički uravnotežen sadržaj, to nije spriječilo sinhronizovanu akciju Jakova Milatovića i DPS-a da imaju najveću primjedbu na izvještaj RTCG-a, poručuju iz Pokreta Evropa sad.

 • "DPS godinama bio sponzor kriminala, vrijednosti su im srozane"
  on 23/06/2024 at 13:58

  Tekovine DPS-a su i dan danas duboko utkane u crnogorsko pravosuđe, pošto su kriminalne aktivnosti i korupcija njihovih članova ruinirale ovu granu vlasti i unazadile Crnu Goru, smatra Vasilije Čarapić, predsjednik Kluba poslanika Pokreta Evropa sad.

 • Otkazana sjednica Odbora za odbranu, Zirojević: Obavijestili nas porukom
  on 23/06/2024 at 13:44

  Poslanik Socijaldemokrata  Nikola Zirojević saopštio je danas da je odložena  sjednica skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu.

 • DPS: Kršenje profesionalnih standarda na Javnom servisu
  on 23/06/2024 at 13:10

  Javni servis je sinoć, u terminu Dnevnika 2, prikazao PR prilog sa formiranja gradskog odbora PES-a, bez jasnih obilježja da se radi o reklamnom proizvodu ove stranke, tvrde iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • "Crna Gora se suočava sa nedostatkom integriteta i netransparentnim radom"
  on 23/06/2024 at 12:58

  Predsjednik države Jakov Milatović ocijenio je da se Crna Gora danas suočava sa nedostatkom integriteta, netransparentnim radom i manipulativnim djelovanjem od strane najvažnijih političkih aktera.

 • Šušić: Izmjene Ustava nijesu neophodne; Vukčević: Premijera pogrešno savjetovali
  on 23/06/2024 at 12:01

  Izjava premijer Crne Gore Milojka Spajića da je sazrelo vrijeme da državljanstvo Crne Gore dobiju svi oni koji imaju pravo na to, bez prava glasa prvih deset godina, naišla je na oprečne reakcije pravnika. Dok jedni smatraju da se eventualne izmjene Zakona o crnogorskom državljanstvu mogu posmatrati kao otklanjanje nepravde koju Crna Gora decenijana nanosi dijelu građana, drugi poručuju da je Ustav jasan - svako lice koje dobije državljanstvo stiče pravo glasa poslije dvije godine prebivališta u Crnoj Gori.

 • U septembru glavni tender za gradnju druge dionice auto-puta; Kinezi zainteresovani za posao
  on 23/06/2024 at 15:21

  Kineske kompanije zainteresovane su za gradnju druge dionice autoputa Bar-Boljare, saopšteno je tokom sastanka ministara saobraćaja i finansija Filipa Radulovića i Novice Vukovića sa generalnim direktorom CRBC-a Vangom Lijunom.

 • Đukanovićeva firma na berzi struje
  on 23/06/2024 at 12:28

  Dok je poslanicima prije par dana dostavljen novi energetski zakon, čije će usvajanje u nepromijenjenom obliku biti uvod u nove i neopravdane subvencije na teret potrošača, podgorička firma „Medex Electric“, u kojoj značajan dio vlasništva ima Blažo Đukanović, uveliko proklamuje takozvanu zelenu energetsku tranziciju i već je registrovana kao učesnik na Crnogorskoj berzi električne energije. To je danas objavila Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Bez posla više od 37.000 ljudi
  on 23/06/2024 at 12:13

  U Crnoj Gori je u prvom kvartalu, prema podacima Monstata, bilo 318,3 hiljade aktivnog stanovništva, od kojih je 280,5 hiljada ili 88,1 odsto zaposlenih.

 • Kroz Sozinu od početka godine prošlo 1,52 miliona vozila
  on 23/06/2024 at 10:20

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 1,52 miliona vozila.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 1,05 miliona vozila
  on 22/06/2024 at 15:25

  Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 15. do 21. juna iznosio 66,32 hiljade.

 • Naredne godine izgradnja mosta na Šćepan Polju
  on 22/06/2024 at 13:10

  Ministarstvo saobraćaja i pomorstva na čijem je čelu Filip Radulović planiralo je da tokom naredne godine krene sa radovima na izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare, na spoju magistralnog puta na lokaciji Šćepan Polje/Hum, kako bi ta dionica bila završena istovremeno sa bosanskom stranom.

 • Zajednički cilj je prosperitetna, otporna i sigurna dunavska regija
  on 21/06/2024 at 18:36

  Ministar vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović učestvovao je u Beču, na ministarskom sastanku u okviru Strategije EU za Dunavski region (EUSDR), čiji je domaćin bio savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksander Šalenberg.

 • "CBCG realizacijom obaveza doprinosi učlanjenju Crne Gore u EU"
  on 21/06/2024 at 15:25

  Centralna banka će nastaviti sa intenzivnim aktivnostima u cilju ispunjavanja obaveza u okviru pregovaračkih poglavlja koja su u direktnoj nadležnosti CBCG, zaključak je sa današnjeg sastanka Koordinacionog tijela za praćenje pregovora sa Evropskom unijom iz djelokruga nadležnosti CBCG i perspektive integracije u Ekonomsku i monetarnu uniju (EMU) kojim predsjedava guvernerka Irena Radović.

 • Vlada i Rakčević zajedno do deblokade računa Instituta
  on 21/06/2024 at 09:37

  Premijer Milojko Spajić saopštio je na konferenciji za medije da su pronašli rješenje za Institut Simo Milošević. Vlada Crne Gore će sa najvećim manjinskim akcionarom Instituta Igalo "Vila Oliva"deblokirati račun, tako što će, kaže Spajić po pola učestvovati u tom poslu.

 • Crnogorski pasoš dobile 664 osobe
  on 21/06/2024 at 08:28

  Ministarstvo unutrašnjih poslova dodijelilo je 664 crnogorska pasoša u okviru programa ekonosmkog državljanstva, 77 je u proceduri, a 228 zahtjeva je odbijeno, objavljeno je u Vladinoj Informaciji.