ISKRA POZITIVAN PRIMJER

Materijalni i socijalni položaj igrača u klubovima Prve crnogorske fudbalske lige nešto je bolji nego u prethodnom mjesecu, saopšteno je iz Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore.

Kao pozitivan primjer navodi se FK Iskra.

“Prirodno, odluka o nastavku prvenstva i povratak igrača u organizovani trenažni proces imala pozitivan uticaj na ovu problematiku. Ipak u nekim klubovima nepovoljna finansijska situacija ne ostavlja previše prostora za napredak.I ovog puta možemo reći da klubovi sa najvećim brojem profesionalnih igrača prednjače u pozitivnom smislu po pitanju ispunjavanja ugovornih obaveza prema igračima. Po riječima igrača, u većini klubova za sada imaju najave da neće biti većih problema do kraja sezone. Ovdje moramo navesti pozitivan primjer Iskre iz Danilovgrada, kluba iz kojeg je javno saopšteno da igračima neće biti umanjene zarade do kraja prvenstva”, ističu iz Sindikata.

Zadovoljni su, jer je njihovu inicijativa da se ugovori o profesionalnom igranju produže do kraja sezone, prihvatio Izvršni odbor FSCG-a.

“Tokom prekida fudbalskih aktivnosti, naša krovna organizacija – FIFPro kroz učešće u radnim grupama FIFA i UEFA i stalni socijalni dijalog sa partnerima dala svoj doprinos u iznalaženju rješenja koja bi u isto vrijeme bila realna i primjeniva, a sve u cilju dobrobiti igrača. Tim se rukovodio i SPFCG kada je uputio inicijativu Fudbalskom savezu da, između ostalog, ugovori o profesionalnom igranju koji ističu poslednjim danom sezone po originalno utvrđenom rasporedu ili ističu u periodu koji se poklapa sa nastavkom, treba da budu produženi do krajnjeg datuma nastavljene sezone, što je od strane Izvršnog odbora FSCG prihvaćeno. Ovim putem pozdravljamo odgovoran i patnerski pristup FSCG prilikom rješavanja ovakvih situacija.”, kaže se u saopštenju.

U Sindikatu smatraju da je održavanje ugovorne stabilnosti od suštinskog značaja za radno-pravni status fudbalera.

“Mišljenja smo da je održavanje ugovorne stabilnosti od suštinskog značaja za radno-pravni status fudbalera. S tim što ne bi trebalo dozvoliti jednostrani pristup izmjene ugovora od bilo koje ugovorne strane. Ipak, imajući razumijevanja za novonastalu situaciju i realnost poslovanja pojedinih klubova, eventualne odluke o umanjenju zarada igrača mogu biti prihvatljive samo ako su donesene u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i u dobroj namjeri, razumne i proporcionalne. S druge strane, ukoliko se desi da igrači ne prihvate eventualnu odluku kluba o drastičnom umanjenju zarada SPFCG je spreman da kroz kolektivno pregovaranje sa predstavnicim klubova nađe rješenje koje bi bilo u interesu obje strane. Svakako, bilo kakva odluka koja bi mogla rezultirati znatnim urušavanjem materijalnog i socijalnog položaja igrača, sa jedne ili potpuno nerazumijevanje finansijske pozicije kluba sa druge strane, ne bi bila u interesu ni igrača ni kluba”, poručuju iz Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD
  on 25/06/2024 at 20:56

  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizovala je u Podgorici svečani prijem povodom Dana nezavisnosti, nacionalnog praznika te zemlje. Prijem je okupio veliki broj crnogorskih zvaničnika, članova diplomatskog kora, predstavnika političkih partija, pravosudnih, kulturnih i drugih institucija...

 • "Logično je da se rezolucija o Jasenovcu usvoji, biće sastanaka sa Spajićem"
  on 25/06/2024 at 18:41

  Demokratska narodna partija (DNP) ne ucjenjuje nikoga i ne uslovljava nikoga, ali bi bilo sasvim bilo prirodno i logično da se Rezolucija o Jasenovcu usvoji, smatra poslanik DNP-a Vladislav Bojović.

 • Berane: Rotacija ili vanredni izbori?
  on 25/06/2024 at 18:35

  Očigledna je kriza vlasti u Beranama. Sjednica lokalnog parlamenta nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebalo da se desi dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine, te da umjesto Vuka Todorovića iz Nove srpske demokratije bude izabran Damjan Ćulafić iz Demokrata.

 • DPS Berane: Svjedočimo političkom mešetarenju i samovolji pojedinaca
  on 25/06/2024 at 17:56

  Predsjednik opštinskog odbora Berane Miro Nedić kaže da su ovih dana u Beranama na snazi političko mešetarenje, dominacija ličnih interesa i samovolja pojedinaca.

 • Spajić: Razmišljamo o rebalansu budžeta
  on 25/06/2024 at 17:11

  Realizacija tekućih projekata ide brže nego što je predviđeno, kazao je premijer Milojko Spajić i dodao da zbog toga razmišljaju o rebalansu budžeta kako bi dodatna sredstva opredijelili za kapitalne projekte.

 • Milatović traži mišljenje za pet ambasadora
  on 25/06/2024 at 16:47

  Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike trebalo bi početkom jula da se izjasni o petorici kandidata za ambasadore Crne Gore. Predsjednik države Jakov Milatović uputio je skupštinskom Odboru pet predloga kandidata za ambasadore, kako bi Odbor o njima dao mišljenje.

 • Mandić: Moj glavni zadatak na evropskom putu je očuvanje mira
  on 25/06/2024 at 15:14

  Svi čvrsto vjerujemo da je Crna Gora naredna članica EU, a to će biti biti snažna poruka ohrabrenja za ostale zemlje kandidate, a posebno za bivše republike Jugoslavije, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene
  on 25/06/2024 at 14:00

  Objašnjenje razloga zbog kojih je sjednica parlamenta već četvrti put odgođena a koje je saopštio predsjednik Skupštine Andrija Mandića, šef Kluba poslanika SD-a u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša smatra nekorektnim i neutemeljenim.

 • "Od strateške je važnosti da Crna Gora otpočne ključne infrastrukturne projekte"
  on 25/06/2024 at 13:47

  Od strateške je važnosti da naša zemlja otpočne i nastavi ključne infrastrukturne projekte poput nove dionice auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i valorizacije Luke Bar, kako bi se stvorili uslovi za što bolju povezanost i privredni razvoj Crne Gore i cijelog regiona, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.