VRIJEME POKAZALO

Političari različito ocjenjuju situaciju u Crnoj Gori tokom prethodnih 14 godina. Dok predstavnici vlasti smatraju da je ostvaren ozbiljan napredak, te da to ne vide samo oni koji to i ne žele da vide, u opoziciji smatraju da su taj period obilježile podjele i nedostatak demokratije.

U DPS-u smatraju da je ostvaren ozbiljan napredak koji se mjeri konkretnim pokazateljima – 2006. prosječna plata je bila 282 eura, danas je 515. Danas je prosječna penzija 289 eura, a prije 14 godina je iznosila 142.

“Udvostručili smo plate i penzije i poboljšali životni standard građana, lider u EU i Nato integracijama. Na žalost, još uvijek imamo dominantnu većinu koja nije spremna da se pomiri sa činjenicom da je Crna Gora nezavisna, i ne samo to, nije spremna da uvaži dostignuća koja su postignuta”, istakao je Andrija Nikolić (DPS).

Četrnaest godina kasnije pokazalo se da je suverena Crna Gora najbolji izbor.

“Sa samostalnošću se gradi, jača se institucija i jača se demokratija. Ekonomski rast, pojedina prava dobijaju zamah, ravnopravost ne postavlja upit u ovoj Crnoj Gori”, kaže Genci Nimanbegu (FORCA).

Ipak, sve ovo govori da je urađeno puno, ali i da izazovi predstoje.

“Podjele mogu biti domaće i importovane. U ovom slucaju, neću definisati uzrok nastanka, one su evidentne i treba naći model za dijalog. Demokratija se gradi, svako ima odgovornpost i sve što treba učiniti da se jača demokratija treba iskoristiti. Mora jačati to da nam je država i sreća pojedinca bitnija od grupacije ili zajednice”, poručio je Nimanbegu.

“Da vratimo dijalog u institucije, prije svega u Skupštini imamo vd stanje zbog nespremnesti političara da se dogovaraju dogovorom koji podrazumijeva dvotrećinsku podršku određenim rješenjima. Svi zajednički treba da se preispitamo gdje griješimo i na kojem je politička odgovornpost ako u Crnoj Gori danas jedan sudija za ljudska prava u Strazburu Nebojša Vučinić nije dostojan da bude član sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika”, navodi Andrija Nikolić (DPS).

Suprotna svemu rečenom stiže ocjena iz najjačeg opozicionog saveza DF-a, u kojem smatraju da se država pokazala kao nestabilno društvo.

“Ja mislim da i najveći fanatici nisu zadovoljni. Od velikih obećanja nemamo ništa značajno. Samo da podsjetim građane da se javni dug u predhodnih 14 godina povećao 7 puta, a da je BDP porastao svega 2 puta”, kaže Milutin Đukanović (DF).

Iz DF-a u osvrtu na 14 godina nezavisnosti i ocjena da vlast nije realizovala ono što je obećavala.

“Ovdje se vrši neprimjerena srpska kampanja. Ova vlast je uspjela da proizvede toliko podjela da su to Ginisovi rekordi. Nema djelatnosti gdje ne postoje podjele, od jezika do ekonomske i kulturne politike”, nagalsio je Đukanović.

SDP je bila dio vlasti, danas dio opozicije, ali o ideji i sa te pozicije isto misle.

“Ideja je izdržala provjeru poslije raspada nama najdraže domovine.Nezavisna Crna Gora je bila najbolji razvojni projekat i najbolji politički projekat za Crnu Goru i ideja koja je dobila članstvo u Nato je najvitalnija ideja za 21. vijek. Ali sama ideja nije dovoljna, mi smo znali kada napravite kucu tad je treba ispuniti sadržajem. Odrađeno je dosta, ali vas tuga uhvati kada znate što je propušteno”, ističe Ranko Krivokapić (SDP).

A propušteno je da se kuća napuni demokratijom i vladavinom prava. Umjesto toga puna je podjela.

“Dok je bilo parlamenta demokratija je rasla. Nije bila savršena, ali je rasla. Okupljali smo se više i to je pouka za sve da kada uništite instituciju neće biti nit uspjeha niti boljeg života građana”, poručio je Krivokapić.

Ali biće izbora i već za koji mjesec građani će imati priliku da kažu da li su saglasni ili ne sa izrečenim političkim stavovima.

Tanja Debeljević, TVCG

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Laković: Odbor nije “na koljenima” zbog odgađanja sjednice
  on 23/06/2024 at 17:49

  Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu i poslanik PES-a Miodrag Laković saopštio je da Odbor nije “na koljenima” zbog odgađanja sjednice, kako tvrdi njegov kolega iz SD-a Nikola Zirojević. Poručio mu je da slobodno pokrene proceduru za njegovu smjenu.

 • Janović: Vlada odobrila pola miliona eura za nove avio-linije
  on 23/06/2024 at 17:23

  Pola miliona eura za podsticajne mjere u cilju povećanja turističkog prometa sa emitivnih tržišta, organizovanim avio-prevozom, predstavlja vizionarski pristup Vlade koja prepoznaje ključnu ulogu turizma u ekonomiji naše države, smatra poslanik Pokreta Evropa sad Tonći Janović.

 • DPS Nikšić: Kovačeviću, stani jednom iza onoga što si rekao
  on 23/06/2024 at 17:16

  Demokratska partija socijalista pozvala je predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića da "jednom stane iza svojih riječi". Oni su kazali da ostaje da se vidi da li će Demokrate stati iza riječi predsjednika Skupštine opštine Nikšić Nemanje Vukovića, koji dolazi iz njihovih redova i da li će dizanjem ruke za izglasavanje nepovjerenja Kovačeviću, sa riječi preći na djela.

 • Sjednicu parlamenta zakazali bez dogovora na Kolegijumu
  on 23/06/2024 at 16:26

  Predsjednik parlamenta i vođa parlamentarne većine zakazuje sjednicu za 28. jun i to 21. juna kršeći Poslovnik jer istu zakazuje bez ikakvog dogovora na Kolegijumu i bez stavljanja u dnevni red obavezne tačke opozicije (i jedno i drugo obaveza po Poslovniku), kazao je poslanik SD Crne Gore Boris Mugoša.

 • "Milatović i DPS najviše žale za uređivačkom politikom RTCG-a iz vremena Radojke Rutović"
  on 23/06/2024 at 14:31

  Iako se u izvještaju EU prije manje od mjesec dana navodi da RTCG proizvodi politički uravnotežen sadržaj, to nije spriječilo sinhronizovanu akciju Jakova Milatovića i DPS-a da imaju najveću primjedbu na izvještaj RTCG-a, poručuju iz Pokreta Evropa sad.

 • "DPS godinama bio sponzor kriminala, vrijednosti su im srozane"
  on 23/06/2024 at 13:58

  Tekovine DPS-a su i dan danas duboko utkane u crnogorsko pravosuđe, pošto su kriminalne aktivnosti i korupcija njihovih članova ruinirale ovu granu vlasti i unazadile Crnu Goru, smatra Vasilije Čarapić, predsjednik Kluba poslanika Pokreta Evropa sad.

 • Otkazana sjednica Odbora za odbranu, Zirojević: Obavijestili nas porukom
  on 23/06/2024 at 13:44

  Poslanik Socijaldemokrata  Nikola Zirojević saopštio je danas da je odložena  sjednica skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu.

 • DPS: Kršenje profesionalnih standarda na Javnom servisu
  on 23/06/2024 at 13:10

  Javni servis je sinoć, u terminu Dnevnika 2, prikazao PR prilog sa formiranja gradskog odbora PES-a, bez jasnih obilježja da se radi o reklamnom proizvodu ove stranke, tvrde iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • "Crna Gora se suočava sa nedostatkom integriteta i netransparentnim radom"
  on 23/06/2024 at 12:58

  Predsjednik države Jakov Milatović ocijenio je da se Crna Gora danas suočava sa nedostatkom integriteta, netransparentnim radom i manipulativnim djelovanjem od strane najvažnijih političkih aktera.

 • Šušić: Izmjene Ustava nijesu neophodne; Vukčević: Premijera pogrešno savjetovali
  on 23/06/2024 at 12:01

  Izjava premijer Crne Gore Milojka Spajića da je sazrelo vrijeme da državljanstvo Crne Gore dobiju svi oni koji imaju pravo na to, bez prava glasa prvih deset godina, naišla je na oprečne reakcije pravnika. Dok jedni smatraju da se eventualne izmjene Zakona o crnogorskom državljanstvu mogu posmatrati kao otklanjanje nepravde koju Crna Gora decenijana nanosi dijelu građana, drugi poručuju da je Ustav jasan - svako lice koje dobije državljanstvo stiče pravo glasa poslije dvije godine prebivališta u Crnoj Gori.

 • U septembru glavni tender za gradnju druge dionice auto-puta; Kinezi zainteresovani za posao
  on 23/06/2024 at 15:21

  Kineske kompanije zainteresovane su za gradnju druge dionice autoputa Bar-Boljare, saopšteno je tokom sastanka ministara saobraćaja i finansija Filipa Radulovića i Novice Vukovića sa generalnim direktorom CRBC-a Vangom Lijunom.

 • Đukanovićeva firma na berzi struje
  on 23/06/2024 at 12:28

  Dok je poslanicima prije par dana dostavljen novi energetski zakon, čije će usvajanje u nepromijenjenom obliku biti uvod u nove i neopravdane subvencije na teret potrošača, podgorička firma „Medex Electric“, u kojoj značajan dio vlasništva ima Blažo Đukanović, uveliko proklamuje takozvanu zelenu energetsku tranziciju i već je registrovana kao učesnik na Crnogorskoj berzi električne energije. To je danas objavila Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Bez posla više od 37.000 ljudi
  on 23/06/2024 at 12:13

  U Crnoj Gori je u prvom kvartalu, prema podacima Monstata, bilo 318,3 hiljade aktivnog stanovništva, od kojih je 280,5 hiljada ili 88,1 odsto zaposlenih.

 • Kroz Sozinu od početka godine prošlo 1,52 miliona vozila
  on 23/06/2024 at 10:20

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 1,52 miliona vozila.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 1,05 miliona vozila
  on 22/06/2024 at 15:25

  Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 15. do 21. juna iznosio 66,32 hiljade.

 • Naredne godine izgradnja mosta na Šćepan Polju
  on 22/06/2024 at 13:10

  Ministarstvo saobraćaja i pomorstva na čijem je čelu Filip Radulović planiralo je da tokom naredne godine krene sa radovima na izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare, na spoju magistralnog puta na lokaciji Šćepan Polje/Hum, kako bi ta dionica bila završena istovremeno sa bosanskom stranom.

 • Zajednički cilj je prosperitetna, otporna i sigurna dunavska regija
  on 21/06/2024 at 18:36

  Ministar vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović učestvovao je u Beču, na ministarskom sastanku u okviru Strategije EU za Dunavski region (EUSDR), čiji je domaćin bio savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksander Šalenberg.

 • "CBCG realizacijom obaveza doprinosi učlanjenju Crne Gore u EU"
  on 21/06/2024 at 15:25

  Centralna banka će nastaviti sa intenzivnim aktivnostima u cilju ispunjavanja obaveza u okviru pregovaračkih poglavlja koja su u direktnoj nadležnosti CBCG, zaključak je sa današnjeg sastanka Koordinacionog tijela za praćenje pregovora sa Evropskom unijom iz djelokruga nadležnosti CBCG i perspektive integracije u Ekonomsku i monetarnu uniju (EMU) kojim predsjedava guvernerka Irena Radović.

 • Vlada i Rakčević zajedno do deblokade računa Instituta
  on 21/06/2024 at 09:37

  Premijer Milojko Spajić saopštio je na konferenciji za medije da su pronašli rješenje za Institut Simo Milošević. Vlada Crne Gore će sa najvećim manjinskim akcionarom Instituta Igalo "Vila Oliva"deblokirati račun, tako što će, kaže Spajić po pola učestvovati u tom poslu.

 • Crnogorski pasoš dobile 664 osobe
  on 21/06/2024 at 08:28

  Ministarstvo unutrašnjih poslova dodijelilo je 664 crnogorska pasoša u okviru programa ekonosmkog državljanstva, 77 je u proceduri, a 228 zahtjeva je odbijeno, objavljeno je u Vladinoj Informaciji.