VRIJEME POKAZALO

Političari različito ocjenjuju situaciju u Crnoj Gori tokom prethodnih 14 godina. Dok predstavnici vlasti smatraju da je ostvaren ozbiljan napredak, te da to ne vide samo oni koji to i ne žele da vide, u opoziciji smatraju da su taj period obilježile podjele i nedostatak demokratije.

U DPS-u smatraju da je ostvaren ozbiljan napredak koji se mjeri konkretnim pokazateljima – 2006. prosječna plata je bila 282 eura, danas je 515. Danas je prosječna penzija 289 eura, a prije 14 godina je iznosila 142.

“Udvostručili smo plate i penzije i poboljšali životni standard građana, lider u EU i Nato integracijama. Na žalost, još uvijek imamo dominantnu većinu koja nije spremna da se pomiri sa činjenicom da je Crna Gora nezavisna, i ne samo to, nije spremna da uvaži dostignuća koja su postignuta”, istakao je Andrija Nikolić (DPS).

Četrnaest godina kasnije pokazalo se da je suverena Crna Gora najbolji izbor.

“Sa samostalnošću se gradi, jača se institucija i jača se demokratija. Ekonomski rast, pojedina prava dobijaju zamah, ravnopravost ne postavlja upit u ovoj Crnoj Gori”, kaže Genci Nimanbegu (FORCA).

Ipak, sve ovo govori da je urađeno puno, ali i da izazovi predstoje.

“Podjele mogu biti domaće i importovane. U ovom slucaju, neću definisati uzrok nastanka, one su evidentne i treba naći model za dijalog. Demokratija se gradi, svako ima odgovornpost i sve što treba učiniti da se jača demokratija treba iskoristiti. Mora jačati to da nam je država i sreća pojedinca bitnija od grupacije ili zajednice”, poručio je Nimanbegu.

“Da vratimo dijalog u institucije, prije svega u Skupštini imamo vd stanje zbog nespremnesti političara da se dogovaraju dogovorom koji podrazumijeva dvotrećinsku podršku određenim rješenjima. Svi zajednički treba da se preispitamo gdje griješimo i na kojem je politička odgovornpost ako u Crnoj Gori danas jedan sudija za ljudska prava u Strazburu Nebojša Vučinić nije dostojan da bude član sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika”, navodi Andrija Nikolić (DPS).

Suprotna svemu rečenom stiže ocjena iz najjačeg opozicionog saveza DF-a, u kojem smatraju da se država pokazala kao nestabilno društvo.

“Ja mislim da i najveći fanatici nisu zadovoljni. Od velikih obećanja nemamo ništa značajno. Samo da podsjetim građane da se javni dug u predhodnih 14 godina povećao 7 puta, a da je BDP porastao svega 2 puta”, kaže Milutin Đukanović (DF).

Iz DF-a u osvrtu na 14 godina nezavisnosti i ocjena da vlast nije realizovala ono što je obećavala.

“Ovdje se vrši neprimjerena srpska kampanja. Ova vlast je uspjela da proizvede toliko podjela da su to Ginisovi rekordi. Nema djelatnosti gdje ne postoje podjele, od jezika do ekonomske i kulturne politike”, nagalsio je Đukanović.

SDP je bila dio vlasti, danas dio opozicije, ali o ideji i sa te pozicije isto misle.

“Ideja je izdržala provjeru poslije raspada nama najdraže domovine.Nezavisna Crna Gora je bila najbolji razvojni projekat i najbolji politički projekat za Crnu Goru i ideja koja je dobila članstvo u Nato je najvitalnija ideja za 21. vijek. Ali sama ideja nije dovoljna, mi smo znali kada napravite kucu tad je treba ispuniti sadržajem. Odrađeno je dosta, ali vas tuga uhvati kada znate što je propušteno”, ističe Ranko Krivokapić (SDP).

A propušteno je da se kuća napuni demokratijom i vladavinom prava. Umjesto toga puna je podjela.

“Dok je bilo parlamenta demokratija je rasla. Nije bila savršena, ali je rasla. Okupljali smo se više i to je pouka za sve da kada uništite instituciju neće biti nit uspjeha niti boljeg života građana”, poručio je Krivokapić.

Ali biće izbora i već za koji mjesec građani će imati priliku da kažu da li su saglasni ili ne sa izrečenim političkim stavovima.

Tanja Debeljević, TVCG

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Spajić: IBAR je tu, 26. juna Međuvladina konferencija
  on 21/06/2024 at 12:41

  Crna Gora je upravo dobila i zvaničnu potvrdu da će se Međuvladina konferencija o pristupanju održati 26. juna u Briselu, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Milatović proglasio zakone koje je Skupština ponovo usvojila
  on 21/06/2024 at 12:22

  Crnogorski predsjednik Jakov Milatović donio je ukaze o proglašenju zakona o nacionalnom javnom emiteru – javnom medijskom servisu Crne Gore i o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama koje je Skupština ponovno usvojila.

 • Medijske zakone uskladiti sa EU standardima
  on 21/06/2024 at 10:44

  Medijski zakoni se površno bave savremenim problemima, ocijenili su iz Centra za demokratsku tranziciju i poručili da ih hitno treba uskladiti sa standardima Evropske unije (EU).

 • Sazrelo vrijeme da svi oni koji imaju pravo dobiju državljanstvo Crne Gore
  on 21/06/2024 at 10:32

  Premijer Crne Gore Milojko Spajić na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje novinarke o uslovu Milana Kneževića (DNP), čija partija neće ući u rekonstruisanu Vladu ukoliko se, između ostalog, ne izmijeni Zakon o dvojnom državljanstvu da je sazrelo vrijeme da svi oni koji imaju pravo, dobiju državljanstvo Crne Gore bez prava glasa prvih deset godina.

 • Van den Bugert: Crna Gora da ostane politički fokusirana
  on 21/06/2024 at 09:19

  Pregovori o pristupanju su zasnovani na zaslugama i Crna Gora je uložila mnogo napora na tehničkom i političkom nivou da dođe do ovog značajnog trenutka, kazala je zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i politiku proširenja, Sindi van den Bugert. Istakla je da je važno da Crna Gora ostane politički fokusirana.

 • U ponedjeljak predstavljanje partije Duška Markovića
  on 21/06/2024 at 09:15

  Bivši crnogorski premijer Duško Marković predstaviće u ponedjeljak politički program Stranke evropskog puta.

 • Ivanović mijenja teze
  on 21/06/2024 at 08:47

  Savjetnica predsjednika za vanjsku politiku Marija Lakić Barfus reagovala je na navode ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića povodom imenovanja ambasadora, i istakla da Ivanović mijenja teze.

 • "Imam posebnu odgovornost da doprinesem ostvarenju rezultata u oblasti rodne ravnopravnosti"
  on 21/06/2024 at 08:09

  U gradskom parlamentu među ženama postoji interesovanje za učešće u političkom životu, za rad i doprinos u procesu donošenja odluka. Svakako, prostor za unaprjeđenje uvijek postoji, pa bi budući napori trebali biti usmjereni na konkretne mjere koje bi osigurale da žene dodatno doprinesu kreiranju politika, poručila je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, tokom panel diskusije koja je održana juče u organizaciji Centra za ženska prava, uz podršku Australian Aid-a.

 • Rješenje krize vlasti u Glavnom gradu i rekonstrukcija Vlade
  on 21/06/2024 at 07:56

  Boris Pejović iz Pokreta Evropa sad (PES) i Mirat Šušić iz Nove srpske demokratije (NSD) očekuju da kriza vlasti u Glavnom gradu uskoro bude okončana i smatraju da ona ne može uticati na državni nivo. Očekuju i skoru rekonstrukciju vlade.

 • "Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja"
  on 20/06/2024 at 21:35

  Lider Demokratske partije socijalista Danijel Živković kaže je njegov prethodnik i bivši predsjednik države Milo Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja. On je u emisiji Načisto na TV Vijesti pozvao Tužilaštvo da, ako ima bilo što inkriminišuće protiv Đukanovića, pokrene istragu, ili ako nema elemenata krivičnog djela da se na to pitanje konačno stavi tačka.

 • Vlada i Rakčević zajedno do deblokade računa Instituta
  on 21/06/2024 at 09:37

  Premijer Milojko Spajić saopštio je na konferenciji za medije da su pronašli rješenje za Institut Simo Milošević. Vlada Crne Gore će sa najvećim manjinskim akcionarom Instituta Igalo "Vila Oliva"deblokirati račun, tako što će, kaže Spajić po pola učestvovati u tom poslu.

 • Crnogorski pasoš dobile 664 osobe
  on 21/06/2024 at 08:28

  Ministarstvo unutrašnjih poslova dodijelilo je 664 crnogorska pasoša u okviru programa ekonosmkog državljanstva, 77 je u proceduri, a 228 zahtjeva je odbijeno, objavljeno je u Vladinoj Informaciji.

 • Vlada nudi otkup akcija Vile Oliva
  on 21/06/2024 at 07:18

  Vlada je poslala ponudu najvećem malom akcionaru Instituta “Simo Milošević”, kompaniji Vile Oliva, u kojoj nude da otkupe njenih 27,4 odsto akcija u Institutu za 5,25 miliona eura, ali uz uslov da država odmah preuzme akcije.

 • Objavljen prvi javni poziv za dostavljanje predloga saradnje
  on 20/06/2024 at 20:25

  Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) objavila je prvi javni poziv za dostavljanje projektnih predloga saradnje mikro i malih preduzeća na pograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

 • U 2023. u svim kategorijama tekućih prihoda zabilježen rast
  on 20/06/2024 at 15:45

  Na sjednici Vlade Crne Gore danas je utvrđen Predlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2023. godinu. Prema preliminarnim podacima Uprave za statistiku procjenjuje se da je u 2023. godini bruto društveni proizvod ostvaren u nominalnom iznosu od 6.847,12 miliona eura.

 • ŽPCG kupuje tri nova voza, "dakićevcima" po 2.000 eura
  on 20/06/2024 at 15:29

  Vlada Crne Gore usvojial je danas Informaciju o zaključenju Ugovora o garanciji za kreditni aranžman između Željezničkog prevoza Crne Gore A.D. Podgorica (ŽPCG) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za potrebe finansiranja nabavke novih vozova koji bi se koristili u lokalnom prevozu putnika.

 • Potrebno više investicija u održivi razvoj zemalja Zapadnog Balkana
  on 20/06/2024 at 12:35

  Investicije u Ciljeve održivog razvoja su u porastu, a istovremeno nedovoljne da odgovore na rastuće potrebe zemalja Zapadnog Balkana, naročito u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i dostizanja Agende 2030.

 • Radulović i Vuković u Kini: Kineske kompanije dobro su došle u Crnu Goru
  on 20/06/2024 at 11:31

  Kineske kompanije zainteresovane su za gradnju druge dionice autoputa Bar-Boljare, saopšteno je tokom sastanka ministara saobraćaja i finansija Filipa Radulovića i Novice Vukovića sa generalnim direktorom CRBC-a Vangom Lijunom.

 • Izrečeno 242,4 hiljade eura novčanih kazni
  on 20/06/2024 at 09:18

  Poreski inspektori su od 1. maja do 16. juna obavili 536 provjera regularnosti poslovanja obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 41 i po tom osnovu izdali 63 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 242,4 hiljade eura.

 • Više zaposlenih, rasle i zarade, manji izvoz, investicije i broj turista
  on 20/06/2024 at 05:49

  U prvom kvartalu 2024. godine crnogorski budžet bilježi deficit od 5 miliona eura i pored povećanih prihoda, izvoz je smanjen 31,2%, smanjene su i investicije zbog slabijih ulaganja u nekretnine, turista je 19,1% manje, više je zaposlenih a rasle su i zarade. To su neki od podataka iz Mjesečnog makroekonomskog izvještaja za april mjesec Direktorata za makroekonomske i fiskalne analize i projekcije Ministarstva finansija.