JOVOVIĆ PORUČIO

Ove godine, više nego ikad, svaki gost će biti veoma značajan, zbog čega se treba potruditi da što više crnogorskih građana ljetuje u Crnoj Gori, a za potpuni oporavak crnogorskog turističkog sektora potrebne su dodatne mjere i podsticaji dugoročnog karaktera, jer će se kriza prouzrokovana koronavirusom osjećati i nakon stabilizacije zdravstvene situacije, smatra predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG), Ranko Jovović.

“Ukoliko se pandemija brzo suzbije, oporavak će biti brži, pa možemo planirati i ugovarati aranžmane za narednu sezonu”, rekao je Jovović za Glasnik PKCG.

Kako je kazao, naš turizam zavisi od stranih gostiju, pa je izvjesno da će se posljedice osjećati sve dok se situacija u svijetu ne normalizuje.

“Kada se platežna moć stanovištva smanjuje, ljudi se prvo odriču putovanja, pa tok turističke sezone zavisi od zdravstvene, ali i ekonomske situacije”, rekao je Jovović.

On smatra da bi svaka procjena uticaja pandemije na crnogorski turizam bila paušalna, jer pad prometa u tom sektoru zavisi od dužine trajanja postojeće situacije.

Najveći izazov za privrednike biće kako da zadrže zaposlene i redovno im izmiruju zarade.

“Privrednicima je cilj da zadrže što više zaposlenih i da im obezbijede sigurna primanja. Međutim, to kod velikog broja, naročito malih i srednjih kompanija, nije moguće, usljed nedovoljne akumulacije sredstava”, kazao je Jovović.

On smatra da je to naročito izraženo jer se kriza izazvana pandemijom desila nakon zimskih mjeseci, kada je ekonomska aktivnost, inače, na niskom nivou ili je nema kod određenog broja kompanija, tako da su resursi uglavnom istrošeni da bi se tokom zime izmirivale obaveze.

Jovović je podsjetio da je poslovanje značajnog broja ugostitelja ove zime karakterisao niži nivo prometa nego prošle, usljed stupanja na snagu Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

“Takođe, zimska turistička sezona u ski centrima nije bila na očekivanom nivou, pa se kriza izazvana pandemijom desila u najnepovoljnijem trenutku, kada je konačno ekonomska aktivnost trebalo da se povećava”, naveo je Jovović.

On je podsjetio da je Vlada donijela dva paketa mjera, kratkoročnog karaktera, kako bi se dijelom amortizovale posljedice prouzrokovane širenjem koronavirusa.

Odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade, moratorijum na kredite i subvencije na zarade, veoma je važno za prevazilaženje prvog “udara” krize.

“Međutim, za potpuni oporavak turističkog sektora i vraćanje na stope rasta, potrebne su dodatne mjere i podsticaji, koji su dugoročnog karakreta, jer je izvjesno da će se kriza osjećati i nakon stabilizacije zdravstvene situacije”, rekao je Jovović.

On smatra da je neophodno jedinstvo i doprinos svih aktera u ekonomskom životu da posljedice po ekonomiju budu što manje.

“U skladu sa tim, lokalne uprave će imati važnu ulogu kroz oslobađanje dijela lokalnih obaveza koje turistički privredenici plaćaju. Prije svega mislim na porez na nepokretnost, doprinos turističkim organizacijama, takse na reklame i pristup putevima”, saopštio je Jovović.

On je podsjetio da su Hrvatska i Srbija u cilju očuvanja turističkih resursa pripremile kvalitetne mjere kada su u pitanju benefiti za ljetovanja njihovih građana u tim zemljama.

“Smatram da bi o sličnim aktivnostima trebalo razmisliti i kod nas. Međutim, činjenjica je da te zemlje imaju daleko više stanovnika od Crne Gore, pa će samim tim te mjere biti značajno produktivnije nego što bi bile kod nas”, rekao je Jovović.

On je dodao i da je situacija u hotelima kompanije Comp Commerc, čiji je osnivač i direktor, ozbiljna, kao i u većini kompanija koje se bave turizmom i ugostiteljstvom.

Kompanija je svoje objekte ustupila državi za karantin. Hoteli Lighthouse u Igalu i na Vučju bili su domaćini crnogorskim državljanima koji su došli iz inostranstva nakon početka pandemije.

Jovović je objasnio da je nakon isteka peroda inkubacije od 14 dana i odlaska građana, obavljena profesionalna deratizacija i dezinfekcija kompletnih objekata.

“Naše osoblje priprema objekte za normalan rad, sa nadom da ćemo što prije primiti prve goste. U hotelu Onogošt su i dalje smješteni zdravstveni radinici i mi im stojimo na raspolaganju sve dok oni budu iskazivali potrebu za tim”, saopštio je Jovović.

On smatra da će se, ukoliko se pandemija suzbije u neko skorije vrijeme, posljedice osjećati najmanje do proljeća, dok bi u suprotnom one mogle biti dugoročne.

“Ukoliko se pandemija brzo suzbije, oporavak će biti brži pa možemo planirati i ugovarati aranžmane za narednu sezone. U suprotnom, sve će biti neizvjesno da daljnjeg”, poručio je Jovović.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Spajić: IBAR je tu, 26. juna Međuvladina konferencija
  on 21/06/2024 at 12:41

  Crna Gora je upravo dobila i zvaničnu potvrdu da će se Međuvladina konferencija o pristupanju održati 26. juna u Briselu, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Milatović proglasio zakone koje je Skupština ponovo usvojila
  on 21/06/2024 at 12:22

  Crnogorski predsjednik Jakov Milatović donio je ukaze o proglašenju zakona o nacionalnom javnom emiteru – javnom medijskom servisu Crne Gore i o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama koje je Skupština ponovno usvojila.

 • Medijske zakone uskladiti sa EU standardima
  on 21/06/2024 at 10:44

  Medijski zakoni se površno bave savremenim problemima, ocijenili su iz Centra za demokratsku tranziciju i poručili da ih hitno treba uskladiti sa standardima Evropske unije (EU).

 • Sazrelo vrijeme da svi oni koji imaju pravo dobiju državljanstvo Crne Gore
  on 21/06/2024 at 10:32

  Premijer Crne Gore Milojko Spajić na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje novinarke o uslovu Milana Kneževića (DNP), čija partija neće ući u rekonstruisanu Vladu ukoliko se, između ostalog, ne izmijeni Zakon o dvojnom državljanstvu da je sazrelo vrijeme da svi oni koji imaju pravo, dobiju državljanstvo Crne Gore bez prava glasa prvih deset godina.

 • Van den Bugert: Crna Gora da ostane politički fokusirana
  on 21/06/2024 at 09:19

  Pregovori o pristupanju su zasnovani na zaslugama i Crna Gora je uložila mnogo napora na tehničkom i političkom nivou da dođe do ovog značajnog trenutka, kazala je zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i politiku proširenja, Sindi van den Bugert. Istakla je da je važno da Crna Gora ostane politički fokusirana.

 • U ponedjeljak predstavljanje partije Duška Markovića
  on 21/06/2024 at 09:15

  Bivši crnogorski premijer Duško Marković predstaviće u ponedjeljak politički program Stranke evropskog puta.

 • Ivanović mijenja teze
  on 21/06/2024 at 08:47

  Savjetnica predsjednika za vanjsku politiku Marija Lakić Barfus reagovala je na navode ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića povodom imenovanja ambasadora, i istakla da Ivanović mijenja teze.

 • "Imam posebnu odgovornost da doprinesem ostvarenju rezultata u oblasti rodne ravnopravnosti"
  on 21/06/2024 at 08:09

  U gradskom parlamentu među ženama postoji interesovanje za učešće u političkom životu, za rad i doprinos u procesu donošenja odluka. Svakako, prostor za unaprjeđenje uvijek postoji, pa bi budući napori trebali biti usmjereni na konkretne mjere koje bi osigurale da žene dodatno doprinesu kreiranju politika, poručila je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, tokom panel diskusije koja je održana juče u organizaciji Centra za ženska prava, uz podršku Australian Aid-a.

 • Rješenje krize vlasti u Glavnom gradu i rekonstrukcija Vlade
  on 21/06/2024 at 07:56

  Boris Pejović iz Pokreta Evropa sad (PES) i Mirat Šušić iz Nove srpske demokratije (NSD) očekuju da kriza vlasti u Glavnom gradu uskoro bude okončana i smatraju da ona ne može uticati na državni nivo. Očekuju i skoru rekonstrukciju vlade.

 • "Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja"
  on 20/06/2024 at 21:35

  Lider Demokratske partije socijalista Danijel Živković kaže je njegov prethodnik i bivši predsjednik države Milo Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja. On je u emisiji Načisto na TV Vijesti pozvao Tužilaštvo da, ako ima bilo što inkriminišuće protiv Đukanovića, pokrene istragu, ili ako nema elemenata krivičnog djela da se na to pitanje konačno stavi tačka.

 • Vlada i Rakčević zajedno do deblokade računa Instituta
  on 21/06/2024 at 09:37

  Premijer Milojko Spajić saopštio je na konferenciji za medije da su pronašli rješenje za Institut Simo Milošević. Vlada Crne Gore će sa najvećim manjinskim akcionarom Instituta Igalo "Vila Oliva"deblokirati račun, tako što će, kaže Spajić po pola učestvovati u tom poslu.

 • Crnogorski pasoš dobile 664 osobe
  on 21/06/2024 at 08:28

  Ministarstvo unutrašnjih poslova dodijelilo je 664 crnogorska pasoša u okviru programa ekonosmkog državljanstva, 77 je u proceduri, a 228 zahtjeva je odbijeno, objavljeno je u Vladinoj Informaciji.

 • Vlada nudi otkup akcija Vile Oliva
  on 21/06/2024 at 07:18

  Vlada je poslala ponudu najvećem malom akcionaru Instituta “Simo Milošević”, kompaniji Vile Oliva, u kojoj nude da otkupe njenih 27,4 odsto akcija u Institutu za 5,25 miliona eura, ali uz uslov da država odmah preuzme akcije.

 • Objavljen prvi javni poziv za dostavljanje predloga saradnje
  on 20/06/2024 at 20:25

  Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) objavila je prvi javni poziv za dostavljanje projektnih predloga saradnje mikro i malih preduzeća na pograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

 • U 2023. u svim kategorijama tekućih prihoda zabilježen rast
  on 20/06/2024 at 15:45

  Na sjednici Vlade Crne Gore danas je utvrđen Predlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2023. godinu. Prema preliminarnim podacima Uprave za statistiku procjenjuje se da je u 2023. godini bruto društveni proizvod ostvaren u nominalnom iznosu od 6.847,12 miliona eura.

 • ŽPCG kupuje tri nova voza, "dakićevcima" po 2.000 eura
  on 20/06/2024 at 15:29

  Vlada Crne Gore usvojial je danas Informaciju o zaključenju Ugovora o garanciji za kreditni aranžman između Željezničkog prevoza Crne Gore A.D. Podgorica (ŽPCG) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za potrebe finansiranja nabavke novih vozova koji bi se koristili u lokalnom prevozu putnika.

 • Potrebno više investicija u održivi razvoj zemalja Zapadnog Balkana
  on 20/06/2024 at 12:35

  Investicije u Ciljeve održivog razvoja su u porastu, a istovremeno nedovoljne da odgovore na rastuće potrebe zemalja Zapadnog Balkana, naročito u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i dostizanja Agende 2030.

 • Radulović i Vuković u Kini: Kineske kompanije dobro su došle u Crnu Goru
  on 20/06/2024 at 11:31

  Kineske kompanije zainteresovane su za gradnju druge dionice autoputa Bar-Boljare, saopšteno je tokom sastanka ministara saobraćaja i finansija Filipa Radulovića i Novice Vukovića sa generalnim direktorom CRBC-a Vangom Lijunom.

 • Izrečeno 242,4 hiljade eura novčanih kazni
  on 20/06/2024 at 09:18

  Poreski inspektori su od 1. maja do 16. juna obavili 536 provjera regularnosti poslovanja obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 41 i po tom osnovu izdali 63 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 242,4 hiljade eura.

 • Više zaposlenih, rasle i zarade, manji izvoz, investicije i broj turista
  on 20/06/2024 at 05:49

  U prvom kvartalu 2024. godine crnogorski budžet bilježi deficit od 5 miliona eura i pored povećanih prihoda, izvoz je smanjen 31,2%, smanjene su i investicije zbog slabijih ulaganja u nekretnine, turista je 19,1% manje, više je zaposlenih a rasle su i zarade. To su neki od podataka iz Mjesečnog makroekonomskog izvještaja za april mjesec Direktorata za makroekonomske i fiskalne analize i projekcije Ministarstva finansija.