KLUBOVI ČEKAJU POTVRDU

Nešto je konačno jasno, u svoj toj neizvjesnosti koja okružuje NBA ligu – košarkaši vjeruju da će ponovo igrati ove sezone.

Očigledna pitanja – kako, gdje, kada… za sada ostaju bez odgovora. Testiranje, dio takozvane “nove normale” u eri koronavirusa, biće ključna komponenta bilo kojeg plana za nastavak šampionata, koji osmisli NBA liga.

Diznijev kampus, u blizini Orlanda na Floridi, potpuno ima smisla, s obzirom na to da je ogroman, da ima više košarkaših terena i da je povezan sa televizijskim partnerom lige ESPN-om. A što prije utakmice počnu, prije će započeti i proces utvrđivanja šta će biti sa sljedećom sezonom.

Nekoliko osoba bliskih detaljima razgovora potvrdili su AP-u ove nedjelje da je košarkašima širom NBA lige rečeno da počnu da se mentalno i fizički pripremaju za trening kampove, koji bi mogli da počnu za nekoliko nedjelja. Možda to još nije jednoglasno potvrđeno, ali dva i po mjeseca otkad je sezona prekinuta zbog pandemije Kovida 19, NBA je – kako izgleda – konačno spremna da krene napred, piše Glas Amerike.

“Imam povjerenje u Adama Silvera (komesara lige, prim. nov) i NBA timove… neće nas pozvati da se vratimo ukoliko postoji pitanje da li će nam se nešto desiti”, rekao je Džered Dadli iz Los Anđeles Lejkersa ove nedjelje.

“A to su testiranje, briga da sve bude čisto i da urade sve ono što očekujemo da urade da bi mi bili bezbjedni”.

Više planova za nastavak lige

Izaberite bilo koji plan za nastavak sezone i neko ga je sigurno već čuo. Povratak svih 30 timova i nastavak ligaškog dijela je jedna opcija. Druga je da se vrati 20-ak timova i da se organizuje neka vrsta proširenog plej-ofa, nešto slično onome o čemu NHL priča ovih dana. Razmatra se i manje obiman plej-of.

Posljednji znak da se nešto dešava – vlasnik Milvokija Mark Lesri, izjavio je za kablovsku televiziju CNBC da će se bord guvernera NBA lige ponovo sastati sljedeće nedjelje i da on vjeruje “da bi u narednih šest do osam nedjelja košarka trebalo da se igra”.

Silver, komesar NBA lige, koji se u posljednje vreme suočio sa nekoliko turbulentnih događaja, počev od zatezanja odnosa sa Kinom u predsezoni, preko smrti svog prethodnika Dejvida Šterna i legende Lejkersa Kobija Brajanta u januaru, do aktuelne pandemije, koja će sigurno uticati na fiskalno zdravlje lige u narednih nekoliko godina – speman je da sasluša svaku ideju.

“Direktiva koju je liga dobila od naših timova je da su sva pravila ukinuta u ovom trenutku, s obzirom na to u kakvoj smo situaciji, u kakvoj je situaciji zemlja”, rekao je Silver prošlog mjeseca.

“Ukoliko bude prilike da se sezona nastavi, čak i ako bude izgledala drugačije nego što je to bio slučaj u prošlosti, trebalo bi da se prilagodimo”.

Kalendar diktira da će te odluke biti donijete uskoro, a tome u prilog ide i činjenica da je Silver košarkašima prije dvije nedjelje rekao da želi da bude spreman da iznese plan za nastavak sezone u naredne “dvije do četiri nedjelje”. Ako je vjerovati tom vremenskom okviru, taj prozor sada treba da se otvori.

“Stvarno sam uzbuđen u vezi sa mogućnošću da se sezona nastavi”, rekao je krilni centar Klivlend Kavalirsa u prenosu, koji je objavljen na Tviter nalogu NBA lige ove nedjelje.

“Mislim da ima mnogo toga dobrog što može da potekne iz ovoga. Ljudima je potrebno bekstvo, a kao sportisti, mi takođe želimo da se vratimo onome što najviše volimo”.

Bez navijača, na neutralnom terenu

Biće drugačije. Navijači neće prisustvovati utakmicama, ukoliko ne dođe do nevjerovatne promjene u razmišljanju. Prednost domaćeg parketa neće postojati, jer će se utakmice skoro sigurno igrati na neutralnim terenima. Čak ni Orlando Medžik neće imati prednost domaćeg parketa; možda će moći da spavaju kod svojih kuća, ako se bude igralo u centralnoj Floridi, ali utakmice se neće igrati u njihovoj dvorani.

A neko će sigurno biti pozitivan na koronavirus kada se sezona nastavi. Ukoliko se to dogodi, ta igrač će skoro sigurno morati da pauzira najmanje dvije nedjelje. Ako se utakmice u plej-of seriji igraju svaki drugi dan, to znači da kada neko bude pozitivan, nema šanse da će ponovo igati u toj seriji. Zamislite ako Lebron Džejms ili Janis Antetokumpo budu pozitivni; šanse Lejkersa ili Milvoki Baksa da osvoje titulu – praktično bi nestale istog trenutka.

Međutim, u sezoni u kojoj će NBA svakako biti na gubitku, vrlo moguće milijardu dolara ili više, postoji očigledan apetit da se svi “vrate na posao”, ako može da se osigura bezbjednost.

“Ovo je kao da smo neki nervozni klinac, koji želi nešto da uradi, ali ne može, ili pas kojem kažeš da sjedne, a on te gleda u smislu ‘Molim te, brate’ i njegov rep počinje da se mrda, jer je toliko uzbuđen”, pokušao je da objasni Ol-star centar Majami Hita Bam Adebajo i zaključio:

“Prošli smo kroz toliko toga nepoznatog i i dalje prolazimo”.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Medijske zakone uskladiti sa EU standardima
  on 21/06/2024 at 10:44

  Medijski zakoni se površno bave savremenim problemima, ocijenili su iz Centra za demokratsku tranziciju i poručili da ih hitno treba uskladiti sa standardima Evropske unije (EU).

 • Sazrelo vrijeme da svi oni koji imaju pravo dobiju državljanstvo Crne Gore
  on 21/06/2024 at 10:32

  Premijer Crne Gore Milojko Spajić na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje novinarke o uslovu Milana Kneževića (DNP), čija partija neće ući u rekonstruisanu Vladu ukoliko se, između ostalog, ne izmijeni Zakon o dvojnom državljanstvu da je sazrelo vrijeme da svi oni koji imaju pravo, dobiju državljanstvo Crne Gore bez prava glasa prvih deset godina.

 • Van den Bugert: Crna Gora da ostane politički fokusirana
  on 21/06/2024 at 09:19

  Pregovori o pristupanju su zasnovani na zaslugama i Crna Gora je uložila mnogo napora na tehničkom i političkom nivou da dođe do ovog značajnog trenutka, kazala je zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i politiku proširenja, Sindi van den Bugert. Istakla je da je važno da Crna Gora ostane politički fokusirana.

 • U ponedjeljak predstavljanje partije Duška Markovića
  on 21/06/2024 at 09:15

  Bivši crnogorski premijer Duško Marković predstaviće u ponedjeljak politički program Stranke evropskog puta.

 • Ivanović mijenja teze
  on 21/06/2024 at 08:47

  Savjetnica predsjednika za vanjsku politiku Marija Lakić Barfus reagovala je na navode ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića povodom imenovanja ambasadora, i istakla da Ivanović mijenja teze.

 • "Imam posebnu odgovornost da doprinesem ostvarenju rezultata u oblasti rodne ravnopravnosti"
  on 21/06/2024 at 08:09

  U gradskom parlamentu među ženama postoji interesovanje za učešće u političkom životu, za rad i doprinos u procesu donošenja odluka. Svakako, prostor za unaprjeđenje uvijek postoji, pa bi budući napori trebali biti usmjereni na konkretne mjere koje bi osigurale da žene dodatno doprinesu kreiranju politika, poručila je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, tokom panel diskusije koja je održana juče u organizaciji Centra za ženska prava, uz podršku Australian Aid-a.

 • Rješenje krize vlasti u Glavnom gradu i rekonstrukcija Vlade
  on 21/06/2024 at 07:56

  Boris Pejović iz Pokreta Evropa sad (PES) i Mirat Šušić iz Nove srpske demokratije (NSD) očekuju da kriza vlasti u Glavnom gradu uskoro bude okončana i smatraju da ona ne može uticati na državni nivo. Očekuju i skoru rekonstrukciju vlade.

 • "Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja"
  on 20/06/2024 at 21:35

  Lider Demokratske partije socijalista Danijel Živković kaže je njegov prethodnik i bivši predsjednik države Milo Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja. On je u emisiji Načisto na TV Vijesti pozvao Tužilaštvo da, ako ima bilo što inkriminišuće protiv Đukanovića, pokrene istragu, ili ako nema elemenata krivičnog djela da se na to pitanje konačno stavi tačka.

 • Kurti uputio podršku OIK DPS Podgorica
  on 20/06/2024 at 20:32

  Stojaćemo uvijek uz one koji vjeruju da je naša zajednička budućnost u Evropskoj uniji, poručio predsjednik Vlade Kosova Albin Kurti uoči Opštinske izborne konferencije DPS Podgorica.

 • "Nakon IBAR-a neophodna dodatna angažovanost"
  on 20/06/2024 at 15:06

  Dobijanje IBAR-a zajednički je rezultat zalaganja cijelog društva, našoj zemlji otvoriće završnu fazu pregovora za punopravno članstvo u EU, što će potvrditi da politika proširenja ostaje u fokusu evropske politike, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

 • Vlada i Rakčević zajedno do deblokade računa Instituta
  on 21/06/2024 at 09:37

  Premijer Milojko Spajić saopštio je na konferenciji za medije da su pronašli rješenje za Institut Simo Milošević. Vlada Crne Gore će sa najvećim manjinskim akcionarom Instituta Igalo "Vila Oliva"deblokirati račun, tako što će, kaže Spajić po pola učestvovati u tom poslu.

 • Crnogorski pasoš dobile 664 osobe
  on 21/06/2024 at 08:28

  Ministarstvo unutrašnjih poslova dodijelilo je 664 crnogorska pasoša u okviru programa ekonosmkog državljanstva, 77 je u proceduri, a 228 zahtjeva je odbijeno, objavljeno je u Vladinoj Informaciji.

 • Vlada nudi otkup akcija Vile Oliva
  on 21/06/2024 at 07:18

  Vlada je poslala ponudu najvećem malom akcionaru Instituta “Simo Milošević”, kompaniji Vile Oliva, u kojoj nude da otkupe njenih 27,4 odsto akcija u Institutu za 5,25 miliona eura, ali uz uslov da država odmah preuzme akcije.

 • Objavljen prvi javni poziv za dostavljanje predloga saradnje
  on 20/06/2024 at 20:25

  Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) objavila je prvi javni poziv za dostavljanje projektnih predloga saradnje mikro i malih preduzeća na pograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

 • U 2023. u svim kategorijama tekućih prihoda zabilježen rast
  on 20/06/2024 at 15:45

  Na sjednici Vlade Crne Gore danas je utvrđen Predlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2023. godinu. Prema preliminarnim podacima Uprave za statistiku procjenjuje se da je u 2023. godini bruto društveni proizvod ostvaren u nominalnom iznosu od 6.847,12 miliona eura.

 • ŽPCG kupuje tri nova voza, "dakićevcima" po 2.000 eura
  on 20/06/2024 at 15:29

  Vlada Crne Gore usvojial je danas Informaciju o zaključenju Ugovora o garanciji za kreditni aranžman između Željezničkog prevoza Crne Gore A.D. Podgorica (ŽPCG) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za potrebe finansiranja nabavke novih vozova koji bi se koristili u lokalnom prevozu putnika.

 • Potrebno više investicija u održivi razvoj zemalja Zapadnog Balkana
  on 20/06/2024 at 12:35

  Investicije u Ciljeve održivog razvoja su u porastu, a istovremeno nedovoljne da odgovore na rastuće potrebe zemalja Zapadnog Balkana, naročito u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i dostizanja Agende 2030.

 • Radulović i Vuković u Kini: Kineske kompanije dobro su došle u Crnu Goru
  on 20/06/2024 at 11:31

  Kineske kompanije zainteresovane su za gradnju druge dionice autoputa Bar-Boljare, saopšteno je tokom sastanka ministara saobraćaja i finansija Filipa Radulovića i Novice Vukovića sa generalnim direktorom CRBC-a Vangom Lijunom.

 • Izrečeno 242,4 hiljade eura novčanih kazni
  on 20/06/2024 at 09:18

  Poreski inspektori su od 1. maja do 16. juna obavili 536 provjera regularnosti poslovanja obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 41 i po tom osnovu izdali 63 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 242,4 hiljade eura.

 • Više zaposlenih, rasle i zarade, manji izvoz, investicije i broj turista
  on 20/06/2024 at 05:49

  U prvom kvartalu 2024. godine crnogorski budžet bilježi deficit od 5 miliona eura i pored povećanih prihoda, izvoz je smanjen 31,2%, smanjene su i investicije zbog slabijih ulaganja u nekretnine, turista je 19,1% manje, više je zaposlenih a rasle su i zarade. To su neki od podataka iz Mjesečnog makroekonomskog izvještaja za april mjesec Direktorata za makroekonomske i fiskalne analize i projekcije Ministarstva finansija.