POPOVIĆ

Kakav nam je odnos prema kulturi, naciji, identitetu četrnaest godina nakon referenduma? Da li smo učinili dovoljno za stabilizaciju crnogorskog društva, crnogorsku naciju i identitet? Književnik Milorad Popović misli da smo nakon gotovo cjelovjekovnog državnog diskontinuiteta mogli imati bolji plan u zaokruživanju identiteta.

“To je, naime, trebalo da bude prvi i osnovni zadatak nakon 21. maja 2006. godine, kao osnovna pretpostavka za jednu trajnu stabilizaciju crnogorskog društva, s obzirom na to da postoje latentni, već stogodišnji pritisci i negiranja i Crne Gore i crnogorske nacije i crnogorske kulture”, kaže Popović.

U tom smislu nijesu određeni jasni prioriteti, bilo je puno lutanja, kaže Popović, u ideološkom smislu, od dukljanstva do ustavnog patriotizma.

“Kao evidentan odraz toga su i ove aktuelne situacije, napetosti, buđenje jednog agresivnog kleronacionalizma i negiranja, svakodnevnog, vrlo brutalnog, crnogorske nacije, kulture, države, što je jedan nesumnjivi kauzalitet jer bez dovršenja i stabilizovanja crnogorske nacije nema građanske Crne Gore, niti Crne Gore uopšte , pa ni smisla postojanja države Crne Gore”, ističe Popović.

Osvrnuo se i na zbunjujući odnos društva prema crnogorskom jeziku.

“Slična stvar je i sa CPC, dakle religija i jezik su dva ključna elementa svakog nacionalnog identiteta u evropskom smislu. Nešto je napravljano, ne smijemo biti nihilisti, nešto je napravljeno a neke stvari su krenule i u lošem smislu. Nadam se da će ova aktuelna događanja pred 14. godišnjicu od obnove nezavisnosti, da će političku i intelektualnu elitu malo trgnuti, da će se zapitati šta je dobro a šta nije dobro urađeno”, kaže Popović.

On napominje da treba da činimo više, generacije koje dolaze poslije nas kako ne bi živjele u stalnoj napetosti i dokazivnju elementarnih ljudskih prava. A to su, podsjeća Popović, prava na nacionalnost, jezik, kulturu.

Anka Radović, RTCG

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD
  on 25/06/2024 at 20:56

  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizovala je u Podgorici svečani prijem povodom Dana nezavisnosti, nacionalnog praznika te zemlje. Prijem je okupio veliki broj crnogorskih zvaničnika, članova diplomatskog kora, predstavnika političkih partija, pravosudnih, kulturnih i drugih institucija...

 • "Logično je da se rezolucija o Jasenovcu usvoji, biće sastanaka sa Spajićem"
  on 25/06/2024 at 18:41

  Demokratska narodna partija (DNP) ne ucjenjuje nikoga i ne uslovljava nikoga, ali bi bilo sasvim bilo prirodno i logično da se Rezolucija o Jasenovcu usvoji, smatra poslanik DNP-a Vladislav Bojović.

 • Berane: Rotacija ili vanredni izbori?
  on 25/06/2024 at 18:35

  Očigledna je kriza vlasti u Beranama. Sjednica lokalnog parlamenta nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebalo da se desi dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine, te da umjesto Vuka Todorovića iz Nove srpske demokratije bude izabran Damjan Ćulafić iz Demokrata.

 • DPS Berane: Svjedočimo političkom mešetarenju i samovolji pojedinaca
  on 25/06/2024 at 17:56

  Predsjednik opštinskog odbora Berane Miro Nedić kaže da su ovih dana u Beranama na snazi političko mešetarenje, dominacija ličnih interesa i samovolja pojedinaca.

 • Spajić: Razmišljamo o rebalansu budžeta
  on 25/06/2024 at 17:11

  Realizacija tekućih projekata ide brže nego što je predviđeno, kazao je premijer Milojko Spajić i dodao da zbog toga razmišljaju o rebalansu budžeta kako bi dodatna sredstva opredijelili za kapitalne projekte.

 • Milatović traži mišljenje za pet ambasadora
  on 25/06/2024 at 16:47

  Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike trebalo bi početkom jula da se izjasni o petorici kandidata za ambasadore Crne Gore. Predsjednik države Jakov Milatović uputio je skupštinskom Odboru pet predloga kandidata za ambasadore, kako bi Odbor o njima dao mišljenje.

 • Mandić: Moj glavni zadatak na evropskom putu je očuvanje mira
  on 25/06/2024 at 15:14

  Svi čvrsto vjerujemo da je Crna Gora naredna članica EU, a to će biti biti snažna poruka ohrabrenja za ostale zemlje kandidate, a posebno za bivše republike Jugoslavije, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene
  on 25/06/2024 at 14:00

  Objašnjenje razloga zbog kojih je sjednica parlamenta već četvrti put odgođena a koje je saopštio predsjednik Skupštine Andrija Mandića, šef Kluba poslanika SD-a u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša smatra nekorektnim i neutemeljenim.

 • "Od strateške je važnosti da Crna Gora otpočne ključne infrastrukturne projekte"
  on 25/06/2024 at 13:47

  Od strateške je važnosti da naša zemlja otpočne i nastavi ključne infrastrukturne projekte poput nove dionice auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i valorizacije Luke Bar, kako bi se stvorili uslovi za što bolju povezanost i privredni razvoj Crne Gore i cijelog regiona, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.