U IZDAVAŠTVU OKF-A

Nova knjiga crnogorskog književnika, antologičara i estetičara Bogića Rakočevića “Crnogorke poetese” izašla je u izdanju Otvorenog kulturnog foruma, i ukazala na postojanje autentičnog (identitetskog) ženskog stvaralaštva u Crnoj Gori.

“Izuzetan broj poetskih ostvarenja pjesnikinja različite dobi istoriografije Crne Gore započinje sa Jelenom Stracimirović-Balšić (1370-1443) obavezuje nas da se to ne samo istakne, nego i da se na jednom mjestu prikaže. Ovaj izbor ženske poezije motivisan je potrebom za revalorizovanjem mjesta, uloge i značaja ženske poezije u okviru naše savremene (crnogorske) književnosti i popularne kulture i potrebom da se književno stvaralaštvo žena promoviše na kompletan način i iz pera jednog od najboljih crnogorskih antologičara koji je ovaj izbor napravio vrlo brižno”, ističe Božidar Proročić.

Samo proučavanje Rakočevića ženske poezije u crnogorskoj kulturi, kako naglašava, jeste da su pjesnikinje na određeni način bile zapostavljenje zbog dominacije pjesnika koji su uvijek težili da budu u sferi svih aktuelnih kulturnih perioda.

“U samom prezentovanju poetesa Crne Gore, Rakočević u ovoj panorami započinje svoje istraživanje već od XIV vijeka pokazujući konstantnu aplitudu rasta crnogorskih poetesa do današnjih dana. Osobenost stvaralaštva ovih pjesnikinja predstavlja njihov istančani osjećaj da one budu istaknute kao svojevrsni reprezenti moderne, urbane, humanističke misli rasterećene od bilo kog oblika patrijahalizma kakarkterističnog za druge kulture. U panorami hronološkim redom ističu se autorke: Jelena Stracimirović-Balšić, Ana Marija Marović, Olga Jovanović, Nevenka Bajković, Milijana Komatina, Ružica Orešković, Bosiljka Pušić, Vjera Vukšić-Vitošević, Stanka Brajović, Slavka Daković, Branka Bojanić, Darinka Jevrić, Nevenka Radunović, Vjera Vujović, Jovanka Vukanović, Vera Primožić, Jasna Č. Vuković, Nada Pavićević, Vjera Bojanić, Čedomila Vujošević-Đurđić, Branka Radusinović- Milošević, Ružica Živaljević, Milica Kralj, Lidija Vukčević, Borka Smolović, Dubravka Velašević, Lidija Radenović, Višnja Kosović, Dubravka Jovanović, Slavka Klikovac, Mira Popović, Vesna Raonić-Simunović, Olivera Doklesić, Smiljana Radusinović, Sonja Živaljević, Mirsada Bibić-Šabotić, Nataša Žurić, Ljiljana Čejović-Pavićević, Suzana Lola, Isidora Damjanović, Lena Ruth Stefanović, Jelena Nelević, Mara Radović, Stanka Rađenović, Dragana Mrkić, Sanja Martinović, Jovanka Uljarević, Svetlana Kalezić-Radonjić, Lala Bahović, Tanja Bakić, Dragana Tripković, Rebeka Čilović, Anđela Radovanović, Šejla Hoti, Fljutur Mustafa, Dijana Tiganj, Amina Kuč, navodi se u osvrtu Proročića.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Iran uveo sankcije SAD i Velikoj Britaniji zbog podrške Izraelu
    on 02/05/2024 at 20:24

    Iranske vlasti saopštile su danas da uvode sankcije protiv nekoliko američkih i britanskih pojedinaca i entiteta zbog njihove podrške Izraelu u ratu protiv palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

  • Građani grabe da uvezu automobile koja evropska tržista neće
    on 02/05/2024 at 19:48

    Podaci MUP-a pokazuju da svaki treći građanin u Crnoj Gori ima automobil i da je prosječna starost registrovanih vozila 17 godina. Tako je Vlada odlučila da obnovi vozni park u državi i od prvog jula zabrani uvoz vozila starijih od 15 godina. Zato građani grabe da ovih dana uvezu automobile koja evropska tržista neće.

  • Pravila vožnje u kružnim tokovima građani proizvoljno tumače
    on 02/05/2024 at 19:45

    Većina vozača ima dilemu kada je riječ o pravilima vožnje u kružnim tokovima. Tako često svjedočimo incidentima u saobraćaju, iako su, kažu naši sagovornici pravila jasna

  • Pokretanja proizvodnje u Ulcinjskoj solani nema bez formiranja preduzeća
    on 02/05/2024 at 19:34

    Iako je država 2021. i zvanično postala vlasnik zemljišta Solane, pokretanje proizvodnje neće biti moguće ni ove godine, uprkos činjenici da smo na uvoz soli u proteklih deset godina dali više od 13 miliona eura. Čeka se formiranje preduzeća koje će upravljati Solanom i obnova nasipa i pumpi. Tek onda bi na red došla i proizvodnja soli, koja je i preduslov za očuvanja ekosistema na Solani i jedan od uslova za zatvaranje najzahtjevnijeg poglavlja 27.

  • Makron ponovo govorio o mogućnosti slanja zapadnih trupa u Ukrajinu
    on 02/05/2024 at 19:21

    Francuski predsjednik Emanuel Makron je ponovo govorio o mogućnost slanja zapadnih trupa u Ukrajinu, uz ocjenu da bi trebalo da se postavi pitanje da li će Moskva probiti linije fronta i da li je Kijev iznio takav zahtjev.

  • Sjutra oblačno, povremeno kiša
    on 02/05/2024 at 19:07

    Na sjeveru Crne Gore sjutra pretežno oblačno povremeno kiša, ponegdje moguć i pljusak sa grmljavinom i svježije. Na jugu promjenljivo oblačno i dalje nestabilno, povremeno kiša ili pljusak sa grmljavinom.

  • Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
    on 02/05/2024 at 18:51

    Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz ostvaro je u prvom kvartalu 35,9 milijardi EUR prihoda, 4,4 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

  • Bajden Indiju i Japan nazvao „ksenofobičnim državama“
    on 02/05/2024 at 18:38

    Američki predsjednik Džozef Bajden je nazvao Indiju i Japan "ksenofobičnim državama" zbog toga što ne žele da prime migrante.

  • Pad dobiti Ebay-a u prvom kvartalu
    on 02/05/2024 at 18:21

    Neto dobit američke internet trgovine Ebay pala je u prvom kvartalu oko petinu na 438 miliona dolara, odnosno 408,6 miliona eura.

  • Lokalni izbori u Britaniji kao veliki test za konzervativce i premijera Sunaka
    on 02/05/2024 at 18:07

    Britanska vladajuća Konzervativna partija može da se suoči sa porazom na lokalnim izborima, što bi dodatno pojačalo pritisak na već nepopularnog premijera Rišija Sunaka (Rishi), ocijenila je agencija Frans pres.

  • "Nemam sumnje da ćete razvijati najbolje odnose sa regionom"
    on 02/05/2024 at 16:40

    Predsjednik Skupštine Andrija Mandić čestitao je Milošu Vučeviću izbor na mjesto predsjednika Vlade Republike Srbije.

  • "Spajić nema moju podršku da Crna Gora glasa za Rezoluciju o Srebrenici"
    on 02/05/2024 at 12:40

    Predsjednika Demokratske narodne partije Milan Knežević poručio je da premijer Milojko Spajić nema njegovu podršku da Crna Gora glasa u UN-u za Rezoluciju o Srebrenici. Knežević kaže da je o tome obavijestio Spajića.

  • "Pojačava se podrška njemačkih partnera, evropski put sve opipljiviji"
    on 02/05/2024 at 12:03

    Izjava predsjednika Evropskog odbora Bundestaga Antona Hofrajtera da se zalaže za to da Crna Gora postane članica EU do 2026. godine izražava duboko razumjevanje Njemačke za poziciju i rezultate koje postiže naša zemlja. To je saopštio premijer Milojko Spajić.

  • Izbor predsjednika Vrhovnog suda nije uslov za IBAR
    on 02/05/2024 at 10:48

    Izbor predsjednika Vrhovnog suda i izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata nijesu uslov za dobijanje pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), ali bi rješavanje tih pitanja pojačalo ukupan utisak o spremnosti Crne Gore da uđe u novu fazu pristupnih pregovora. To je u intervjuu agenciji MINA ocijenila ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

  • “Vidjećemo može li Vlada da se nosi s unutrašnjim razlikama”
    on 02/05/2024 at 07:24

    Vrijeme će pokazati da li akuelna Vlada ima dovoljno političkog kapaciteta da se nosi s vlastitim unutrašnjim razlikama, a potom i reformama koje nije dovoljno samo izglasati u Parlamentu već ih je potrebno i primjenjivati, poručuje specijalni izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula.

  • "Zapadnom Balkanu istorijska šansa na putu ka EU"
    on 01/05/2024 at 14:33

    Visoki predstavnik EU Žozep Borelj kazao je da Zapadni Balkan, Turska, Ukrajina, Moldavija i Gruzija "imaju istorijsku mogućnost da svoju budućnost vežu za Evropsku uniju".

  • "Nikom na Balkanu nije u interesu da podstiče tenzije"
    on 01/05/2024 at 13:44

    Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović kazao je da je tokom posljednjih mjeseci, Crna Gora uspjela da udahne novu energiju u cjelokupni proces pristupanja EU i riješi pitanja koja su godinama opterećivala pregovore.

  • Bečić: Još ima prostora za unapređenje radničkih prava
    on 01/05/2024 at 11:41

    Obilježavanjem Prvog maja - Međunarodnog praznika rada, iz godine u godinu se podsjećamo da, uprkos dugim i teškim borbama radnika za pravednije uslove rada, u Crnoj Gori još uvijek postoji mnogo prostora za unapređenje, kazao je u čestitki zamjenik premijera i potpredsjednik Vlade Crne Gore Aleksa Bečić.

  • Rezultati prepoznati, vrata EU otvorena
    on 01/05/2024 at 09:41

    Vrata Evropske unije su otvorena, a Crna Gora je u najboljoj poziciji da postane prva sljedeća članica, saopštio je specijalni predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak.

  • "Crna Gora najbliža punopravnom članstvu u EU"
    on 01/05/2024 at 09:30

    Aktuelni geopolitički procesi traže hrabriji i jasniji prostup pa države kandidati moraju imati hrabrosti i vizije da sprovedu neophodne reforme, a EU za još jedan veliki iskorak u budućnost, poručio je lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

  • Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
    on 02/05/2024 at 18:51

    Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz ostvaro je u prvom kvartalu 35,9 milijardi EUR prihoda, 4,4 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

  • Auto-putem prošlo 50 odsto više vozila nego prošle godine
    on 02/05/2024 at 14:46

    Prethodna dva dana pojačan je intezitet saobraćaja na auto-putu Mateševo- Kolašin. Iz Monteputa su saopštili da je tom dionicom prošlo 50 odsto više vozila u odnosu na isti period prošle godine.

  • Zeta, Pljevlja i Cetinje u vrhu opština sa najvećim platama
    on 02/05/2024 at 14:01

    U prva tri mjeseca ove godine plate iznad prosječne u nivou države primali su radnici u opštinama Tivat, Zeta, Pljevlja, Podgorica, Cetinje i Kotor, pokazuju podaci Monstata.

  • "Za Aerodrome tražiti više novca, ADP i Incheon najbolji izbor"
    on 02/05/2024 at 10:36

    Ako se Crna Gora odluči za pregovore sa samo četiri koncesionara za Aerodrome koji su ušlu u najuži krug, morala bi da promijeni uslove i traži više, smatra vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric. On objašnjava da 100 miliona eura od koncesije, uz 150 miliona investicija u aerodrome Podgorica i Tivat više nema istu vrijednost kao 2019. godine kada je postavljena ta cijena.

  • Martinović: Više od šest miliona za projekte u Beranama, Šavniku...
    on 02/05/2024 at 10:28

    Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera je za opštine Berane, Šavnik, Gusinje i Plužine podržalo projekte vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u ukupnom iznosu od preko šest miliona eura, saopštio je resorni ministar Vladimir Martinović.

  • Lakušić: Dobit preko milion eura, ali brinu stari dugovi
    on 02/05/2024 at 10:21

    "Regionalni vodovod" prošle godine ostvario je neto dobit od preko milion eura, a povećanje prihoda i efikasno upravljanje rashodima daju osnovu za stabilan finansijski rezultat preduzeća, što ukazuje na pozitivnu perspektivu i održivost poslovanja u budućnosti, saopštio je predsjednik Odbora direktora tod preduzeća Zoran Lakušić.

  • Juče zatvoreno devet objekata, izdati prekršajni nalozi od 5.600 eura
    on 02/05/2024 at 09:10

    Tržišna inspekcija zatvorila je juče devet objekata, inspekcija rada utvrdila je deset nepravilnosti, a izdati su prekršajni nalozi u iznosu 5.600 eura, kazao je glavni inspektor rada Srđan Simović. On je istakao da su podnijeta i četiri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

  • Projekat Solari: Potrošači zaradili po 884,40 eura
    on 02/05/2024 at 07:58

    Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) isplatiće skoro 270 hiljada eura učesnicima projekta Solari, koji su na krovove svojih objekata instalirali fotonaponske sisteme, saopšteno je iz te kompanije.

  • Isplatiće učesnicima projekta Solari skoro 270 hiljada eura
    on 01/05/2024 at 18:09

    Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) isplatiće skoro 270 hiljada EUR učesnicima projekta Solari, koji su na krovove svojih objekata instalirali fotonaponske sisteme, saopšteno je iz te kompanije.

  • Proširenjem žičare do Cetinja otvaraju se vrata turističkim mogućnostima
    on 01/05/2024 at 15:09

    Žičara Kotor-Lovćen imaće višestruki značaj, ne samo za turiste koji dolaze u Crnu Goru, već i za lokalno stanovništvo, kazao je ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović na otvaranju sezone na žičari Kotor-Lovćen.