Izbor i priprema: C. Durdic

Na danasnji dan 2006. Skupstina Crne Gore izabrala je novu, prvu crnogorsku Vladu u nezavisnoj drzavi, na celu s premijerom Zeljkom Sturanovicem. Istoga dana Skupstina je izabrala i clanove Ustavnog odbora i skupstinskih odbora. Za predsjednika Ustavnog odbora izabran je sef parlamenta Ranko Krivokapic, a za clanove Dragan Kujovic, Miodrag Vukovic, Predrag Ivanovic, Mevludin Nuhodzic, Ljuid Skrelja i Ivan Kalezic (clanovi Demokratske partije socijalista), Borislav Banovic iz SDP-a, Andrija Mandic i Zoran Zizic, pripadnici Srpske liste, Velizar Kaluderovic iz SNP-a, Dragan Soc iz Narodne stranke, Bozo Nikolic, pripadnik Hrvatske gradanske inicijative, Maja Kostic-Mandic i Srda Brajovic Pokreta za promjene, Kemal Purisic iz Bosnjacke stranke i Vaselj Sinistaj iz Albanske alternative.

Ostali datumi: 1444. u bici kod Varne u Bugarskoj snage turskog sultana Murata II pobijedile su poljsko-ugarsku vojsku kralja Vladislava Jagjela III i erdeljskog vojvode Janosa Hunjadija, u srpskim narodnim pjesmama poznatog kao Sibinjanin Janko. Poljski kralj Vladislav je u toj bici poginuo. To je bio posljednji pokusaj evropskih sila da odbrane Konstantinopolj od turskog osvajanja.

1493 – Roden je svajcarski alhemicar i ljekar Teofrast Bombast fon Hohenhajm, poznat kao Paracelzus, pisac medicinskih i okultnih djela, koji je odlucujuce doprinio primjeni hemije u medicini. Osnivac je jatrohemije, smjera u medicini kojim se svi zivotni procesi i bolesti objasnjavaju hemijskim reakcijama u organizmu. Zasluzan je za koriscenje kao ljekova u medicini sumpora, arsenika, opijuma, soli zive, olova, gvozda, bakra, a uveo je i ljekovita kupanja sa solima.

1759 – Roden je jedan od najvecih njemackih i svjetskih knjizevnika Johan Kristof Fridrih fon Siler, u cijem djelu se s poezijom prozimaju filozofija, istorija i knjizevna teorija. Bio je ispunjen plemenitim idealistickim patosom utemeljenim na vjeri u covjeka, u slobodu, duhovnost i uzvisena moralna nacela, i vjest u gradenju dramskih sukoba. Druzio se i bio prijatelj s Geteom, sto je pozitivno uticalo na njegov stvaralacki rad. Njegove drame, od kojih su najpoznatije “Razbojnici”, “Don Karlos” i “Vilhelm Tel”, imale su ogroman uspjeh; njegove balade bile su najcitanije pjesme u Njemackoj, a na njegovu “Odu radosti” Betoven je komponovao cuveni zavrsni stav Devete simfonije.

1796 – Umrla je ruska carica Katarina II Aleksejevna – Katarina Velika. Na prijesto je dosla 1762. nakon dvorskog udara u kojem je svrgnut, a potom ubijen njen muz Petar III. Kao pobornik prosvjetiteljskih ideja, stekla je veliku popularnost. Uspjesno je ratovala protiv Poljske i Turske i prosirila teritoriju Rusije. Za vrijeme njene vladavine ugusen je seljacki ustanak pod vodstvom donskog kozaka Jemeljana Pugacova.

1877 – Da bi sacuvao tajnost planiranog napada na Bar, knjaz Nikola je naredio da se pokidaju sve telegrafske zice izmedu Cetinja i Kotora, i svih mjesta u unutrasnjosti, kako bi bilo onemoguceno slanje vijesti bilo koje vrste. U toj akciji trebalo je improvizovati toboznji napad na Podgoricu, a, u stvari, prebaciti trupe prema Virpazaru i Sutormanu da bi napale Bar. S tim ciljem, Knjaz je s pratnjom, u najvecoj tajnosti, napustio Martinice i naredni dan stigao u Virpazar.

1891 – Umro je francuski pisac Artur Rembo, koji je svoja najbolja djela napisao izmedu 17. i 20. godine, zbog cega ga je Viktor Igo prozvao “dijete Sekspir”. Hvaljena preko mjere i zestoko osporavana, njegova poezija je uticala na sve poetske pravce 20. vijeka, a posebno na simboliste i nadrealiste, kao i na muziku i umjetnost. Mnogo je putovao i duze vrijeme boravio u sjevernoj Africi, gdje se bavio trgovinom i obogatio. Druzio se i putovao s Verlenom i snazno uticao na njegovu poeziju. Poznata djela: “Iluminacije”, “Boravak u paklu”.

1908 – U selu Podljuti, Opstina Niksic, roden je dr Jevto Milovic, istoriograf i istrazivac crnogorske istorije i istorije knjizevnosti, clan Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Bio je 14 godina lektor za srpskohrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Berlinu, radio je potom kao kustos Narodnog muzeja na Cetinju, a bio je i profesor njemackog jezika i knjizevnosti u Zadru. Jefto Milovic je umro 1991. u Titogradu. Ostavio je znacajna djela: “Zbornik dokumenata iz istorije Crne Gore 1685-1782”, dva obimna toma pisama i drugih dokumenata – grade o Petru I Petrovicu, te studiju “Petar II Petrovic Njegos u svom vremenu”.

1938 – Umro je turski drzavnik Mustafa Kemal Ataturk, prvi predsjednik Turske. Pod njegovim vodstvom 1922. zbacen je posljednji sultan Muhamed VI, a 1923. Turska je proglasena republikom.

1975 – Vlade SFR Jugoslavije i Italije potpisale su Osimski sporazum kojim su regulisane granice izmedu dvije zemlje. Ugovorom je regulisan i dio sporne granice od Mede Vasi do zaliva Sveti Jernej, kao i granica u vodama Trscanskog zaliva.

1989 – Pocelo je rusenje Berlinskog zida, koji je 28 godina bio simbol podjele Evrope poslije Drugog svjetskog rata i ideolosko-politicke i vojne konfrontacije Istok-Zapad.

1991 – U gradu Vukovaru pocele su ulicne borbe izmedu pripadnika Jugoslovenske narodne armije i hrvatskih policijskih snaga. Jedinice JNA osvojile su Vukovar 18. novembra. Kontrolu nad gradom Hrvatska je povratila 1998.

2007 – U 84. godini umro je americki pisac Norman Majler. Svjetsku slavu stekao je debitantskim romanom “Goli i mrtvi”, koji je napisao u Parizu kao 25-godisnjak i posvetio ga Drugom svjetskom ratu.

2008 – Sefovi diplomatija EU podrzali su novu strategiju jacanja uticaja i preuzimanja odgovornosti Unije u Bosni i Hercegovini, uz koriscenje svih instrumenata, ukljucujuci prenos ovlascenja s medunarodnog na specijalnog predstavnika EU u toj republici.

2010 – Evropski komesar za prosirenje Stefan File urucio je premijeru Crne Gore Milu Dukanovicu u Podgorici misljenje Evropske komisije o aplikaciji Crne Gore za clanstvo u Evropskoj uniji. File je podsjetio da je stav komisije da pregovori treba da budu otvoreni tek onda kad Crna Gora ispuni sedam postavljenih uslova.

2010 – Predsjednik Skupstine Crne Gore Ranko Krivokapic sastao se u Vatikanu s papom Benediktom XVI. Prilikom susreta istaknuto je opredjeljenje da se, kako je saopsteno, u najskorije vrijeme otvori pripremna kancelarija Svete stolice u Crnoj Gori, koja bi prerasla u nuncijaturu, odnosno ambasadu od regionalnog znacaja.

2011 – Vlada Crne Gore verifikovala je ugovor sa Sjeverno-atlantskom alijansom o transportu tajnih i osjetljivih NATO dokumenata i materijala, koji su u Mansu, u Belgiji, 19. septembra potpisali general NATO-a Manfred Lang i predstavnik Direkcije za zastitu tajnih podataka Crne Gore Savo Vucinic. Ugovorom sa komandom saveznickih snaga za Evropu, crnogorska Vlada obavezala se na omogucavanje bezbjednog transporta osjetljivih dokumenata i materijala kurirske sluzbe saveznicke komande za operacije. Predvideno je da kuriri NATO-a prilikom ulaska u Crnu Goru treba da obavijeste vlasti o ruti putovanja i obavezu se na pridrzavanje dogovorenog plana, dok ce crnogorske institucije, policajci i vojnici, obezbjedivati posiljke Alijanske i pruzati kuririma logisticku podrsku.

2011 – U Beogradu je, u 71. godini, umro poznati srpski glumac Petar Kralj. Ostvario je preko dvjesta uloga za koje je dobio brojne nagrade i priznanja. Publika ga posebno pamti po legendarnoj pozorisnoj predstavi ,,Ziveo zivot Tola Manojlovic”, u kojoj je igrao 43 godine.

Na danasnji dan dogodilo se i sljedece:

1919 – Roden je ruski inzinjer Mihail Timofejevic Kalasnjikov, konstruktor automatske puske AK-47.

1989 – Crnogorsko narodno pozoriste zahvatio je pozar koji je tesko ostetio zgradu nacionalnog teatra. Umjesto rekonstrukcije starog, kasnije je podignuto novo pozorisno zdanje.

1994 – Irak je priznao Kuvajt kao suverenu drzavu.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Podrška Evropske delegacije će biti kontinuirana, stručna i ekspertska
  on 04/12/2023 at 16:31

  Evropska delegacija je i do sada bila izuzetno važan partner Crnoj Gori, a očekujemo u periodu koji slijedi da se saradnja intenzivira, imajući u vidu realizaciju Plana rasta koji je Evropska Komisija kreirala i čija implementacija se planira u 2024. godini, zajednički je stav tokom susreta ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića i ambasadorke Oane Kristine Pope.

 • "Turska će u Crnoj Gori uvijek imati prijatelja"
  on 04/12/2023 at 16:24

  Crna Gora i Turska imaju dobre, prijateljske i sadržajne političke i ekonomske odnose koje će nastaviti da jačaju u narednom periodu i u oblasti bezbijednosti, ocijenjeno je na sastanku ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića sa ambasadorom Turske Barišom Kalkavanom.

 • Ivanović sa ambasadorima Kosova, Bugarske, Slovačke i Mongolije
  on 04/12/2023 at 16:13

  Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović se danas sastao sa ambasadorima Kosova, Bugarske, Slovačke i Mongolije. U fokusu razgovora bili su jačanje bilateralnih odnosa i vanjskopolitički prioriteti Vlade.

 • Venecuela: Više od 95 ljudi podržalo ideju o pripajanju Esekiboa, hoće li Maduro započeti rat
  on 04/12/2023 at 16:07

  Više od 95 odsto stanovnika ove latinoameričke države podržalo je ideju o pripajanju sporne teritorije bogate naftom.

 • Važno da dijaspora aktivno učestvuje u popisu
  on 04/12/2023 at 16:07

  Popis stanovništva ima ogroman statistički značaj, jer predstavlja osnovu za kreiranje strategija u narednih deset godina i zbog toga je važno da crnogorska dijaspora aktivno učestvuju u tom procesu, kazao je vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, Arben Jakupi.

 • NDI veoma važan partner za demokratizaciju Crne Gore
  on 04/12/2023 at 16:05

  Ministarstvo pravde će obaviti reformu pravosuđa, i to ne samo na polju legislative, već će uložiti i značajne investicije u infrastrukturu pravosuđa, koja zahtijeva hitnu i duboku modernizaciju, saopštio je ministar pravde Andrej Milović.

 • Izgradnja toplovoda na proljeće
  on 04/12/2023 at 15:50

  Početak izgradnje primarnog toplovoda od Termoelektrane do krajnjih korisnika predviđen je u martu naredne godine, nakon isporuke toplovodnih cijevi, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

 • Prosječna plata u Norveškoj više od 4.600 eura
  on 04/12/2023 at 15:48

  Naprednija je od Švedske i od Danske, koje zajedno sa njima čine bogati “trio” sjeverne Evrope, a odskače i od Finske.

 • Nagrade Filipu Markoviću i Volonterskom klubu OŠ "Bratstvo i jedinstvo"
  on 04/12/2023 at 15:40

  U Skupštini su dodijeljene nagrade najboljim volonterima povodom njihovog dana koji se obilježava sjutra. S dodjele je poručeno da su volonteri svuda u svijetu prepoznati kao nosioci promjena. Godišnja nagrada za volonterizam ove godine pripala je Filipu Markoviću koji je, kako je rečeno, predano radio na uređenju prostora u mjestu gdje živi i Volonterskom klubu Osnovne škole "Bratstvo i jedinstvo" koji već osam godina učestvuje u humanitarim i ekološkim akcijama.

 • Vujović i Knežević novi načelnici OB Budva i OB Tivat
  on 04/12/2023 at 15:36

  Iz Ministarstva unutrašnjih poslova danas je saopšteno da je za novog načelnika Odjeljenja bezbjednosti Budva imenovan Dragoljub Vujović, dok je za načelnika Odjeljenja bezbjednosti Tivat postavljen Miodrag Knežević.

 • Bardić dobila prijetnje smrću, pozvala nadležne da hitno reaguju
  on 04/12/2023 at 17:47

  Potpredsjednici Foruma žena Socijaldemokrata (SD) Stanislavi Tanji Bardić u nedjelju je na društvenoj mreži X prijećeno smrću, a vrijeđana je i na osnovu nacionalne, etničke i vjerske pripadnosti, saopšteno je iz te partije.

 • Saradnja Crne Gore i BiH prijateljska i dobrosusjedska
  on 04/12/2023 at 17:02

  Tradicionalno dobrosusjedska i prijateljska saradnja između Crne Gore i Bosne i Hercegovine ogleda se, prije svega, kroz regionalne inicijative i multilateralne organizacije na obostranu korist, ocijenjeno je na sastanku potpredsjednika Vlade Dragoslava Šćekića sa ambasadorom BiH Branimirom Jukićem.

 • "Turska će u Crnoj Gori uvijek imati prijatelja"
  on 04/12/2023 at 16:24

  Crna Gora i Turska imaju dobre, prijateljske i sadržajne političke i ekonomske odnose koje će nastaviti da jačaju u narednom periodu i u oblasti bezbijednosti, ocijenjeno je na sastanku ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića sa ambasadorom Turske Barišom Kalkavanom.

 • NDI veoma važan partner za demokratizaciju Crne Gore
  on 04/12/2023 at 16:05

  Ministarstvo pravde će obaviti reformu pravosuđa, i to ne samo na polju legislative, već će uložiti i značajne investicije u infrastrukturu pravosuđa, koja zahtijeva hitnu i duboku modernizaciju, saopštio je ministar pravde Andrej Milović.

 • Za objavu popisnice prijeti i zatvor do godinu
  on 04/12/2023 at 15:00

  Popisnice sa aktuelnog popisa stanovništva juče i danas ređaju se na društvenim mrežama, prvenstveno Tviteru. Za ovo je Krivičnim zakonikom Crne Gore predviđena novčana ili kazna zatvora do jedne godine. Sagovornici Portala RTCG saglasni su da bi policija i tužilaštvo trebalo da reaguju.

 • Radnici Opštine Andrijevica decembarsku platu primiće nakon praznika
  on 04/12/2023 at 13:42

  Rebalans budžeta Opštine Andrijevica nije usvojen ni na današnjoj sjednici SO, tako da će radnici lokalne samouprave i preduzeća, čiji je Opština osnivač, decembarsku platu moći da prime tek poslije novogodišnjih i božićnih praznika.

 • Ka Srbiji najviše zamolnica za izručenja
  on 04/12/2023 at 13:32

  Ministarstvo pravde je tokom prošle godine uputilo 42 zamolnice ka 15 država radi izručenja osuđenih ili osumnjičenih lica, a najveći broj zamolnica je upućen ka Srbiji i Njemačkoj, dok se u isto vrijeme najviše lica tražilo zbog sumnji za krivična djela stvaranja kriminalne organizacije i u vezi sa trgovinom opojnim drogama, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.

 • Podrška Slovačke u procesu EU integracija
  on 04/12/2023 at 13:30

  Posvećeni smo preduzimanju neophodnih koraka za reformu, postizanje ekonomskog rasta i ispunjavanje evropskih standarda u svim oblastima, kazao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Đeljošaj.

 • Uspješna saradnja sa IOM u okviru poglavlja 24
  on 04/12/2023 at 12:42

  Crna Gora i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uspješno sarađuju u oblasti integrisanog upravljanja granicom, borbi protiv ilegalnih migracija, organizovanog i prekograničnog kriminala, doprinoseći, na taj način, većem stepenu bezbjednosti u regionu Zapadnog Balkana, a i šire, ocijenjeno je na sastanku ministarke evropskih poslova Maide Gorčević i šefa Misije Međunarodne organizacije za migracije u Crnoj Gori, Vladimira Gjorgjieva.

 • Stigla donacija od tri miliona eura za nauku i obrazovanje
  on 04/12/2023 at 11:09

  Bivši premijer Crne Gore saopštio je da je stigla donacija od tri miliona eura za nauku i obrazovanje.

 • Izgradnja toplovoda na proljeće
  on 04/12/2023 at 15:50

  Početak izgradnje primarnog toplovoda od Termoelektrane do krajnjih korisnika predviđen je u martu naredne godine, nakon isporuke toplovodnih cijevi, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

 • Sve cijene goriva od ponoći jeftinije jedan cent
  on 04/12/2023 at 13:24

  Od ponoći sve cijene goriva u Crnoj Gori biće jeftinije jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

 • Radulović: Mogućnost vraćanja linije Bar-Bari teško realizovati
  on 03/12/2023 at 12:46

  Mogućnost vraćanja pomorske linije Bar-Bari je svima želja, ali je u ovom trenutku teško realizovati, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

 • Novac iz EU fondova za energetsku krizu biće iskorišćen
  on 03/12/2023 at 06:24

  Sredstva koja je Crna Gora dobila od Evropske komisije u sklopu paketa podrške za prevazilaženje energetske krize, a koja nijesu bila planirana budžetom za 2023, pa ih nije bilo moguće trošiti, biće iskorištena, potvrđeno je Portalu RTCG iz Ministarstva energetike i rudarstva, na čijem je čelu Saša Mujović.

 • "Mislimo da se približava još jedan vazduhoplovni stečaj u Crnoj Gori"
  on 02/12/2023 at 19:52

  Povodom navoda Pavla Tripkovića u emisiji "Okvir" na TVCG u petak veče, reagovali su iz NVO "Bivši zaposleni Montenegro Airlines".

 • Eko fond smanjuje upotrebu goriva u saobraćaju, podrška od resora
  on 02/12/2023 at 12:41

  Ministar Saša Mujović sastao se danas sa direktorom Eko fonda Draškom Boljevićem, ocjenujući da je jako važno zajednički raditi kako na sprovođenju konkretnih programa i projekata, tako i na daljem razvoju i osnaživanju Eko fonda.

 • Vrijednost otkupa 15,2 miliona eura
  on 02/12/2023 at 12:30

  Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od poslovnih subjekata i zemljoradničkih zadruga sa dva i više zaposlena radnika u trećem kvartalu iznosila je 15,2 miliona eura.

 • Poslanici da podrže izmjene Zakona o PIO i Alimentacionom fondu
  on 02/12/2023 at 10:45

  Poslanici Građanskog pokreta URA ponovo su zatražili proširenje Dnevnog reda sa izmjenama Zakona o PIO i Alimentacionom fondu. Kako su saopštili iz te partije, većina premijera Milojka Spajića, sada će imati drugu priliku da pokaže jesu li im preča djeca neodgovornih roditelja, samohrani roditelji i naše starije građanke i građani koji žele da ostvare pravo na penziju ili isključivo partijski interesi.

 • Socijalni savjet o starosnoj granici za odlazak u penziju
  on 02/12/2023 at 07:21

  Danas bi trebalo da bude održana sjednica Socijalnog savjeta na kojoj će se razmatrati granica za starosnu penziju u okviru Zakona o Penzijskom i invalidskom osiguranju.

 • Penzioneri KAP-a od države potražuju 1,1 miliona eura
  on 02/12/2023 at 06:46

  Zbog pogrešno obračunatih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje 88 penzionera Kombinata aluminijuma Podgorica od države potražuje preko 1,1 miliona eura.