TURSKA ODLUCILA

Turska, koja je dugo kritikovala evropske saveznike zbog odbijanja da prime natrag svoje drzavljane koji su pripadnici teroristicke organizacije Islamska drzava, najavljuje repatrijaciju bez obzira da li su bivsi ekstremisti dobrodosli kod kuce ili ne, pisu svjetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Turska je najavila slanje zarobljenih ekstremista Islamske drzave njihovim domovima, u okviru napora da se izvrsi pritisak na nevoljne evropske drzave da preuzmu svoje drzavljane koje su ranije regrutovale ekstremisticke grupe, istice Njujork tajms.

Turski ministar unutrasnjih poslova Sulejman Sojlu najavio je da ce prve repatrijacije poceti danas, ne pojasnivsi sta ce se dogoditi ako ih njihove maticne zemlje ne prihvate.

Turska, rekao je proslog vikenda, “nije hotel” za pritvorene teroriste Islamske drzave iz drugih zemalja.

Nije jasno, istice njujorski list, kako ce Turska moci da zakonski vrati drzavljane cije su drzavljanstvo ponistile njihove maticne zemlje. Sojlu se zalio da su u nekim slucajevima evropske drzave oduzele drzavljanstvo osumnjicenim teroristima Islamske drzave, cineci ih apatridima.

Turska je zarobila nekoliko stotina ljudi povezanih s Islamskom drzavom posljednjeg mjeseca, dok su njene snage zauzele dio teritorije na sjeveroistoku Sirije, prisilivsi tamosnje kurdske snage da napuste nekoliko gradova i najmanje jedan logor, istice Njujork tajms.

Sojlu je rekao da je Turska zarobila 287 pripadnika teroristicke organizacije Islamska drzava, ukljucujuci zene i djecu.

Turski mediji naveli su popis vise od 1.000 terorista u Siriji, od kojih su mnoge zene i djeca, a dolaze iz Francuske, Njemacke, Belgije, Holandije, Svedske, Finske, Danske, Velike Britanije, Italije i Austrije. Vecina je smjestena na teritoriji pod turskom kontrolom na sjeveru Sirije.

Prema proslomjesecnim izvjestajima, dvije Holandanke osumnjicene za pripadnost Islamskoj drzavi, pobjegle su iz sirijskog logora, pa su s djecom posjetile ambasadu svoje zemlje u Ankari, zahtijevajuci da budu vracene kuci. Turske vlasti su ih uhapsile, a Holandija je jednoj od njih, koja je imala i marokansko, oduzela holandsko drzavljanstvo.

Sojlu je rekao da ce napori za repatrijaciju ukljucivati i pojedince kojima je oduzeto evropsko drzavljanstvo i koji su pravno bez drzavljanstva, ali, ocjenjuje Gardijan, nije jasno kako ce to izvesti. Neke zemlje zahtijevaju provjere putnika u avionima, prije nego sto se dopusti da avion ude u njihov vazdusni prostor.

Pitanje stranih dzihadista naci ce se na dnevnom redu sastanka medunarodne koalicije protiv Islamske drzave 14. novembra u Vasingtonu, gdje ce se okupiti oko 30 zemalja, naveo je Juronjuz, pozivajuci se na izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Francuske.

Tvrdnja da ce evropski dzihadisti vjerovatno biti vraceni iz Turske u svoje maticne zemlje u suprotnosti je s komentarima evropskih zvanicnika od prije dvije sedmice, istice Juronjuz.

Francuska, Velika Britanija i Belgija su medu drzavama koje su tvrdile da bi teroristi Islamske drzave trebalo da se suoce s pravdom u Siriji i Iraku, gdje su pocinjeni zlocini. Dok ce se vraceni ekstremisti Islamske drzave vjerovatno suociti s pravdom u svojim maticnim zemljama, brojni strucnjaci, ipak, izrazavaju bojazan da vecina dokaza protiv njih mozda nece moci biti iznesena pred sud.

Evropa, koja ima najveci strateski interes za ono sto se dogada na Bliskom istoku, nikada se nije bavila svojim pripadnicima teroristicke organizacije Islamska drzava, sto sada dolazi na naplatu, ocjenjuje americka televizija CNN, isticuci da je vrijeme da se evropske zemlje usredsrede na haos pred svojim pragom.

Reakcija Velike Britanije na nedavno hvatanje terorista Islamske drzave koji se nalaze u americkom pritvoru, bila je oduzimanje njihovog drzavljanstva, sto je, ocjenjuje CNN, potez jednako koristan kao i kolektivno guranje glave u pijesak.

Visestruka upozorenja obavjestajne zajednice ukazivala su da bi propadanjem kalifata mogli biti obnovljeni napori pripadnika Islamske drzave za napade na ciljeve u Evropi. Ta upozorenja su se povecala sada kada su Turska i njeni saveznici usli u sjevernu Siriju, gdje je neizvjesna buducnost kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF).

SDF kazu da u svojim zatvorima imaju oko 800 evropskih ekstremista, a u kampovima jos 700 zena i oko 1.500 djece.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • SD: Dobar rezultat naše koalicije u Budvi, bićemo još jači
  on 27/05/2024 at 10:17

  Rezultat koalicije "Čist izbor" pokazuje da su građanke i građani Budve prepoznali potencijal ovog političkog saveza koji će svakim danom biti sve jači, poruče

 • Milatović: Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu
  on 27/05/2024 at 08:54

  Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu, a sebi šansu da izgradimo društvo u kojem je slobodna riječ sigurna, poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, povodom 20 godina od ubistva urednika "Dana".

 • EK šalje mišljenje o pravosudnim zakonima
  on 27/05/2024 at 08:35

  Sjednica Vlade danas neće biti održana, jer je Evropska komisija najavila mišljenje na niz zakona, prije svega iz oblasti pravde i pravosuđa, saznaje naš portal.

 • "Ruka EU ispružena prema Crnoj Gori više nego ikada"
  on 27/05/2024 at 07:44

  Povodom 18 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore NVO Građanska alijansa objavila je publikaciju pod nazivom "18 godina nezavisnosti, pogled naprijed, putokaz ka EU napretku". Milan Radović iz Građanske alijanse kazao je da se Crna Gora nalazi u jednom specifičnom momentu kada su više nego ikada do sada vrata Evropske unije otvorena, te da treba iskorisiti taj trenutak.

 • Specijalni sud mora imati najmanje sedam sudnica
  on 27/05/2024 at 06:42

  Bez specijalnog suda nezamisliva je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i trebalo bi ga formirati u što kraćem vremenskom roku, poručuje advokat Zdravko Begović.

 • "Budva da bude perspektivnije i bolje društvo"
  on 26/05/2024 at 19:06

  Potpredsjednica Demokrata i druga na izbornoj listi Dragana Kažanegra Stanišić iskoristila je danas svoje biračko pravo u Pržnu, pozivajući građane Budve da učine isto.

 • "OSI onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava"
  on 26/05/2024 at 13:53

  Niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta u Budvi nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nijesu pravilno postavljene, saopštio je izvršni direktor NVO Savez slijepih Crne Gore Goran Macanović.

 • "Ne odustajemo od programa Evropa Sad 2"
  on 25/05/2024 at 18:10

  PES sigurno neće povlačiti predloge čiji je idejni tvorac i autor, a neće odustajati ni od ekonomskog programa Evropa Sad 2, koji je osnova za bolji život i ekonomski prosperitet svih naših građana, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović.

 • PES neće povući iz procedure rezoluciju o Jasenovcu
  on 25/05/2024 at 17:10

  Poslanički klub PES je podržao rezoluciju o Jasenovcu i neće je povlačiti iz skupštinske procedure, kategoričan je generalni sekretar Pokreta Evropa sad Boris Pejović.

 • Reakcija Kneževića očekivana, dogovoriti brzu rekonstrukciju Vlade
  on 25/05/2024 at 15:05

  Odluka Demokratske narodne partije (DNP) o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva za politikologa Vladmira Pavićevića je očekivana. Kao najbolji način da se izađe iz nastale situacije vidi dogovor i relativno brzu rekonstrukciju Vlade.