U SUSRET JUBILEJU

Planirani Muzej Radio Televizije Crne Gore omogucice uvid u razvoj naseg politickog zivota, ekonomije, kulture i sporta, jer sve sto ce u njemu moci da se vidi predstavlja nezaobilaznu znacenjsku, a nerijetko i prekretnicku tacku u hronologiji nase novije istorije, istakao je ministar kulture Aleksandar Bogdanovic na otvaranju. Urednica programskog arhiva Snezana Rakonjac istakla je da su u zbirci izlozeni mikrofoni i kamere pred kojima su stajali ucesnici Mojovacke bitke, heroji Drugog svjetskog rata, udarnici, drzavnici, naucnici, filmske zvijezde i nasi sugradani iz svih krajeva Crne Gore.

Prvu postavku buduceg Muzeja RTCG su svecano otvorili ministar kulture Aleksandar Bogdanovic i generalni direktor RTCG Bozidar Sundic.

“Postavka buduceg Muzeja RTCG nece pricati pricu malom broju ljudi, vec ce biti vrijedna paznje sire drustvene zajednice”, saopstio je Bogdanovic.

On je naglasio da je potreba savremenog covjeka da cuva sve iz dinamicne proslosti. “Postavka nece pricati pricu malom broju ljudi, vec ce biti vrijedna paznje sire drustvene zajednice”, rekao je ministar.

Kako je istakao ministar, o znacaju medija, kroz vrijeme, nije potrebno govoriti, naglasivsi da su radio, pa televizija, “od Volujice do danas, za naseg covjeka, imali posebnu tezinu”.

Urednica programskog arhiva Snezana Rakonjac je istakla da je ideja vodilja bila da sacuvamo od zaborava, zastitimo i prezentujemo dio vrijednog nasljeda nastalog tokom visedecenijskog rada dva najstarija elektronska medija u Crnoj Gori.

“Kao i da u godini jubileja i na ovaj nacin iskazemo postovanje i zahvalnost svima koji su stvarali istoriju nase kuce, a time i medijsku istoriju nase drzave. Nasu postavku, koju cini vise stotina eksponata, poceli smo Volujicom, odnosno sjecanjem da je u najmanjoj balkanskoj knjazevini 1904. izgradena prva bezicna stanica u ovom dijelu Evrope, koja je radiotelegrafskim signalom Crnu Goru povezala sa svijetom”, istakla je ona.

Rakonjac je napomenula da se posredstvom predajnika na Lovcenu redovan televizijski program ovdje gledao prije nego u Sarajevu, Beogradu, Skoplju i vecini jugoslovenskih gradova.

“U zbirci tehnickih uredaja, koja svedoci o cestim tehnoloskim mijenama i specificnostima Radija i Televizije kao fenomena 20. vijeka. Izlozeni su i mikrofoni i kamere pred kojima su stajali ucesnici Mojovacke bitke, heroji Drugog svjetskog rata, udarnici, drzavnici, naucnici, filmske zvijezde i nasi sugradani iz svih krajeva Crne Gore”, porucila je urednica programskog arhiva.

Naglasila je da je s druge strane tih uredaja bila brojna stvaralacka porodica razlicitih profesionalnih profila, koja je tokom 75 radijskih i 55 televizijskih godina iz dana u dan biljezila zivot i istoriju Crne Gore.

“Njima je posvecena jos uvijek nepotpuna galerija fotografija, a njihovom djelu – programska hronologija, koja svjedoci o snazi kreativnosti i neprolaznoj umjetnickoj i istorijskog vrijednosti medijske bastine Radija i Televizije Crne Gore. Dio ovih neprocjenjivo vrijednih zapisa bio bi zauvijek izgubljen da Ministarstvo kulture, Direktorat za kulturnu bastinu i Crnogorska kinoteka nijesu zdusno pomogli nasu misiju spasavanja najugrozenijih televizijskih zbirki. Koristim priliku da jos jednom zahvalim nasim saveznicima u borbi za ocuvanje crnogorskog audio-vizuelnog nasljeda”, istakla je Rakonjac.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na izbore sa 16 godina: Sada je politika samo za starce
  on 19/05/2024 at 08:33

  Kada ovih dana u Nemačkoj16-godišnjaci i 17-godišnjaci ulaze u voz, na peronu primećuju mnogo plakata koji su, u neku ruku, samo za njih.

 • UN: 800.000 Palestinaca pobjeglo iz Rafe
  on 19/05/2024 at 08:12

  Ujedinjene nacije su saopštile da je 800.000 Palestinaca bilo primorano da pobjegne iz Rafe usred izraelske vojne ofanzive u tom gradu na jugu Pojasa Gaze.

 • Počela adaptacija u OŠ "Oktoih"
  on 19/05/2024 at 08:02

  U Osnovnoj školi "Oktoih" u Podgorici su počeli radovi na adaptaciji dijela krova, kancelarija PP službe, toaleta i kanalizacione mreže, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

 • Rusija pleni imovinu tri evropske banke
  on 19/05/2024 at 07:54

  Prema dokumentima suda u Sankt Peterburgu, Dojče bank je pogođena zaplenom vrednosnih papira, nekretnina i sredstava u iznosu do 238 miliona evra, uključujući imovinu same banke i njene ruskepodružnice.

 • Obustave saobraćaja na više mjesta
  on 19/05/2024 at 07:53

  U Crnoj Gori jutros se saobraća nesmetano, kazali su iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG) i upozorili da su na dionicama kroz usjeke mogući sitniji odroni.

 • Nova sezona, stari problemi
  on 19/05/2024 at 07:32

  Iako se i ove godine najavljuje odlična turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava sa dugogodišnjim problemima koji se odnose na infrastrukturu i ponudu tržišta, kazao je za Gradsku RTV profesor ekonomije i turizma Ivo Županović.

 • Svjedok sedmice: Bogdan Božović
  on 19/05/2024 at 07:14

  Sedmicu u znaku političkih dešavanja analizira poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović.

 • U Harkovu eksplozije; Zelenski: Ukrajinske snage odbile ruski juriš
  on 19/05/2024 at 06:45

  U Harkovu su sinoć odjekivale eksplozije zbog, kako su navele lokalne vlasti, vazdušnih udara. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je predlog o primirju tokom Olimpijskih igara za koje se zalaže francuski predsjednik Emanuel Makron. Zelenski je poručio da su ukrajinske snage odbile ruski juriš na Časov Jar.

 • Medresa ispratila još jednu generaciju maturanata
  on 19/05/2024 at 06:36

  Svečanom akademijom u KIC-u Budo Tomović u Podgorici medresa "Mehmed Fatih" sinoć je ispratila 13. generaciju maturanata i 9. generaciju maturantkinja.

 • Đalovića pećina: Još pet miliona i dvije godine radova
  on 19/05/2024 at 06:24

  Projekat valorizacije Đalovića pećine odavno je trebalo da bude završen, a država da ubira prihode od tog značajnog turističkog resursa. Do prvih turista koji će poželjati da vide jedinstveni prirodni potencijal i skrivena blaga Đaloviće pećine, dijele nas pet miliona eura i još dvije godine radova, procjenjuju u opštini.

 • Kako je S. Makedonija reformisala penzioni sistem?
  on 18/05/2024 at 18:59

  Crna Gora dobar je primjer Sjevernoj Makedoniji, kada su u pitanju evropske integracije, kaze za TVCG premijer te države Talat Džaferi. Briselska vrata zvaničnom Skoplju dugo vremena su samo odškrinuta, zbog sporova sa susjedima, ali i rasprostranjene korupcije. Džaferi kaže da je to slaba tačka cijelog regiona.

 • Promet porastao zbog prodaje akcija ŽPCG i OŽVS
  on 18/05/2024 at 18:47

  Značajan rast prometa obilježio je na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je država otkupila dio akcija manjinskih akcionara Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS), za oko 1,4 miliona eura.

 • Unija poslodavaca protiv eliminacije iz savjeta lokalnih emitera
  on 18/05/2024 at 16:58

  Iz Unije poslodavaca Crne Gore negodovali su zbog predloga zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama.

 • CBCG ulaže napore u cilju harmonizacije nacionalnih propisa sa regulativom EU
  on 18/05/2024 at 12:01

  Centralna banka Crne Gore (CBCG) posvećena je reformskoj agendi i ostalim aktivnostima koje doprinose konvergenciji regulatornog i supervizorskog okvira sa EU, poručila je guvernerka Irena Radović na konferenciji na visokom nivou „Finansijski sistemi u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope“ koja je u organizaciji Međunarodnog monetarnog fonda i Banke Slovenije, održana u Portorožu.

 • EPCG i Eko-fond potpisali sporazum o realizaciji projekat Solari 5000+
  on 18/05/2024 at 10:54

  Izvršni direktori Elektroprivrede (EPCG) i Eko-fonda, Ivan Bulatović i Draško Boljević, potpisali su Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta Solari 5000+ (70 MW) za građane i preduzeća.

 • "Vlada će intezivirati saradnju sa lokalnim samoupravama"
  on 18/05/2024 at 10:46

  Vlada će intenzivirati saradnju sa lokalnim samoupravama na izradi njihovih strateških planova razvoja, kako bi realno prikazali razvojne potencijale, ali i probleme koje bi trebalo prevazići u opštinama, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

 • Rovčanin: Po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije
  on 18/05/2024 at 09:43

  Poslanik Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin kazao je da očekuje da će svi poslanički klubovi u Skupštini Crne Gore podržati njihov Predlog zakona da se izdvoji po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije. Rovčanin je kazao da to očekuje jer se većina poslanika sa sjevera države iz različitih političkih subjekata, godinama borila za ova prava.

 • Inflacija u EU stabilna u aprilu
  on 18/05/2024 at 07:53

  Inflacija u EU u aprilu se zadržala martovskom nivou, dok je Hrvatska, uz Rumuniju i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u poređenju s istim periodom prošle godine, saopšteno je iz Eurostata.

 • U EU porasle cijene usluga, hrane, alkohola i duvana
  on 17/05/2024 at 18:39

  Godišnja inflacija u eurozoni u aprilu iznosila je 2,4 odsto, isto kao i u martu, saopštio je Eurostat, statistička agencija Evropske unije.

 • Država otkupila akcije manjinskih akcionara ŽPCG i OŽVS
  on 17/05/2024 at 09:58

  Vlada je danas na Montenegroberzi otkupila akcije manjinskih akcionara Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS) za skoro 1,4 miliona EUR.