Iznos budzeta je, prema pouzdanim saznajima Vijesti, planiran na dvije milijarde 570 miliona eura, odnosno oko 200 miliona eura vise u odnosu na ovogodisnji rebalansirani budzet

Dvjesta miliona “tezi” budzet za 2020. godinu, u odnosu na ovogodisnji rebalansirani, dostici ce iznos od dvije milijarde 570 miliona eura. Ekonomska analiticarka Mila Kasalica za TV Vijesti je govorila o tome koliko je budzet realan.

“Planiranih dvije i po milijarde javnih tokova novca u sledecoj godini jesu definisane na relativno optimisticnim osnovama”, rekla je Kasalica.

Ona objasnjava da, kao poreski obveznici, ne mozemo biti opusteni i u cjelosti vjerovati u projekcije nadleznih u javnim finansijama. Za to navodi dva razloga.

“Jedan je da smo, izgleda, odustali ili zaboravili strategiju fiskalne konsolidacije od prije par godina, koja se sad ne poklapa sa ovim ciframa, ali posto su to zivi dokumenti, ta vrsta rizika ne mora da predstavlja problem. Druga vrsta rizika predstavlja kljucni signal privredi, odnosno signal zaposlenima u zdravstvu i obrazovanju zasto se nije moglo vise dati na povecanje zarada. Veliki kes je u sistemu, a nije u zvanicnim tokovima novca. Dok se to ne uvede u zvanicne tokove novca, svaka projekcija javnih tokova novca mora da bude maksimalno oprezna”, istice Kasalica.

Podsjetimo, zaposlenima u prosvjeti najavljeno je povecanje plata za devet odsto, sto je 13 miliona u bruto iznosu. Nesto vece plate, u narednoj godini ocekuje i sektor zdravstva. Ukupno povecanje zarada u oba sektora dostici ce 20 miliona eura, pa ce stavka za bruto zarade zaposlenima u drzavnim institucijama porasti na skoro pola milijarde.

Nakon sedam godina, od sljedece bi trebalo da bude ukinut i krizni porez od 11 odsto, na iznos preko prosjecne bruto zarade od 775 i prosjecne neto plate od 516 eura.

“Dat je realan stimulans u ovom trenutku, a to je ukidanje kriznog poreza od dva procenta. On u apsolutnom iznosu ne iznosi mnogo, manje je od deset miliona po godini, ali predstavlja onaj signal privredi, da u ovom trenutku javni tokovi ne mogu da pruze vise”, navodi Kasalica..

Ona na kraju zakljucuje da nadlezni, prilikom planiranja budzeta, nisu bili dovoljno oprezni. Ministru finansija Radunovicu i potpredsjedniku Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutinu Simovicu u ime gradana, postavlja pitanje:

“Sta ce se desiti i kako ce se prekalkulisati javni tokovi novca u 2019. godini, ako dode do kontrakcije privrednog sistema u Crnoj Gori – odnosno, ako se pojavi kriza znacajnijih razmjera?”

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • EPCG: Vodimo kompaniju uspješno, ne bavimo se politikanstvom
  on 24/02/2024 at 21:26

  Elektroprivreda (EPCG) se bavi opštim dobrom, a ne jeftinim politikanstvom, poručili su iz te kompanije. reagujući na navode Demokratske partije socijalista (DPS) da su dešavanja u Elektroprivredi  još jedna lakrdija i nastavak borbe za podjelu plijena unutar vladajućih partija.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.