BANKA HRANE

U Crnoj Gori se trenutno nalazi vise hiljada migranata, kojima drzava obezbjeduje smjestaj i hranu, a drzava bi trebala da ima vise empatije i prema svojim gradanima koji su socijalno ugrozeni, pa da i njih smjesti, makar im plati zakupninu prostora u kojem zive, isticu u Banci hrane.

Kako dodaju, polovini trazilaca azila prispjelih u nasu drzavu se placa privatan smjestaj i hrana, a druga polovina je u Sklonistu za azilante.

“Ono sto je neprihvatljivo je da drzava Crna Gora nema empatiju niti zakonsku obavezu da socijalno ugrozene porodice koje zive u Crnoj Gori smjesti – plati im zakupninu prostora u kojem zive. Najveci broj njih placa stanarinu od male socijalne pomoci koja iznosi od 63.50 do 120.70 eura. Cesto je stanarina i veca od socijalnog primanja. Veliki je broj i onih koji primaju minimalnu zaradu, a ima i dosta penzionera kojima je kirija najveca troskovna stavka. Besplatan obrok u Narodnim kuhinjama moze dobiti samo mali broj nasih porodica. Oni nemaju, kao sto to imaju azilanti ni besplatnu struju, obucu, odjecu”, napominju u ovoh humanitarnoj organizaciji.

Skoro tri mjeseca, kako isticu, se azilanti pojavljuju na biro rada kako bi stekli pravo da dobiju i socijalnu pomoc i sva druga prava koja imaju socijalno ugrozeni gradani u Crnoj Gori.

“Jos u decembru 2014. godine UN Komitet za ekonomska, kulturna i socijalna prava preporucio je Crnoj Gori da poveca iznose socijalnih davanja i tako obezbijedi odgovarajuci zivotni standard socijalno ugrozenim osobama i porodicama, posebno nezaposlenima, starijima i osobama s invaliditetom. Od 2010. socijalna pomoc se povecala svega sedam eura i kao opravdanje se navodio nedostatak novca. Da li sada imamo vise novca, pa mozemo dati i azilatima socijalnu pomoc? AKo je tako zasto ne povecamo socjalnu pomoc i nasim socijalno i materijalno ugrozenima”, zapitali su u Banci hrane.

Dodaju da je djeciji dodatak uskracen mnogim porodicama u Crnoj Gori. Mogu ga dobiti samo korisnici socijalne pomoci i to za najvise troje djece. Djeciji dodatak djeci nije dovoljan ni za osnovne potrebe, bez obzira u kojem su uzrastu, jer iznosi svega 24 eura.

“Ni za to povecanje nemamo novca. Ukinuli smo Skloniste za beskucnike, jer je, kako rece jedan zvanicnik, ekonomski neisplativo. Smatramo da je drzava duzna da pomaze socijalno ugrozenima zato sto drzava tome sluzi, da olaksa zivot svojim gradanima, da ih unaprijedi kao pojedince i da im pomogne da se staraju sami o sebi i na taj nacin doprinesu sistemu u cjelini. Nista od toga nije u fokusu premijera i njegovih ministara”, navodi se u saopstenju Banke hrane.

Kako se dodaje, politicar izabran na neku funkciju predstavlja sve gradane, bez obzira na to da li su glasali za njega/nju, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku pripadnost, seksualno opredjeljenje, sindikalnu aktivnost ili bilo koju drugu licnu karakteristiku.

“Da li nas brine kao drzavu sto sve veci broj gradana Crne Gore zeli da se iseli iz nje, imamo li strategiju da ljude zadrzimo i ponudimo im bolje uslove za zivot i rad”, zapitali su se u Banci hrane.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Socijalni savjet mora odlučivati o vraćanju radne nedjelje
  on 21/02/2024 at 06:18

  Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama tokom pet mjeseci sezone. Takav prijedlog prihvatljiv je poslodavcima, dok će iz Unije slobodnih sindikata zauzeti stav nakon sjednice Socijalnog savjeta koja je u ponedjeljak.

 • Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum
  on 21/02/2024 at 06:09

  Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s predstavnicima Vlade dogovoreno povećanje zarada, iz Sindikata su kazali da štrajk neće prekidati dok ne dobiju pisanu ponudu i potpišu sporazum.

 • Životinje: Neobična užina jednog aligatora - u stomaku mu pronašli 70 novčića
  on 21/02/2024 at 06:07

  Radnici zoološkog vrta pronašli su novčiće tokom rutinskog pregleda i zamolili posetioce da ih ne bacaju u bazen u kojem boravi aligator.

 • Pljevljaci i u januaru disali vazduh lošeg kvaliteta
  on 21/02/2024 at 05:56

  Stanovnici Pljevalja su i u januaru udisali vazduh lošeg kvaliteta, jer su mjerni instrumenti pokazali da je čak 18 dana koncentracija praškastih, PM 10 čestica višestruko bila iznad dozvoljenih vrijednosti. Veća upotreba ekološki prihvatljivijih energenata za grijanje, peleta i struje, za nijansu je popravila situaciju, ali je za trajnije rješenje problema neophodna realizacija dugo čekanog projekta toplifikacije grada.

 • Hamas: Veto SAD zeleno svjetlo za Izrael da ubije još Palestinaca
  on 21/02/2024 at 05:47

  Rat Izraela i Hamasa – 138. dan. Sjedinjene Američke Države ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Savjeta bezbjednosti".

 • Traže da se i UNESCO uključi u spor o devastaciji Tare
  on 21/02/2024 at 05:37

  Sportski ribolovni kluba "Tara i Morača" predložio je na jučerašnjem suđenju u Osnovnom sudu u Podgorici da se kao svjedok u predmetu koji je to društvo pokrenulo protiv kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBR) sasluša Vladimir Pešić, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu UCG u Podgorici. To su zatražili kako bi Pešić obrazložio koliko je vodenih organizama mimo riba u Tari uništeno od 2016. do danas.

 • Promjenljivo oblačno, na jugu sunčano i vjetrovito
  on 21/02/2024 at 05:34

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno na sjeveru, dok će u južnim predjelima biti sunčano.

 • Mijajlović bio u poslu i sa malim hidroelektranama 
  on 21/02/2024 at 05:27

  Tek nakon hapšenja od prije dvije noći zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno nedavno prodao vlasništvo u kompaniji "Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

 • Finska otvara nove streljane radi jačanja nacionalne odbrane
  on 20/02/2024 at 21:52

  Finska planira da otvori više od 300 novih streljana da bi podstakla više građana da poboljšaju svoje vještine gađanja u interesu nacionalne odbrane.

 • Asanžovi advokati iznijeli argumente protiv izručenja u SAD
  on 20/02/2024 at 21:46

  Advokati Džulijana Asanža počeli su danas izlaganje svojih argumenta na suđenju u Britaniji na kome pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u SAD da mu se sudi za optužbe o špijunaži, ukazujući da američke vlasti nastoje da ga kazne zbog otkrivanja ozbiljnih kriminalin djela američke vlade.