CRNA GORA-SRBIJA

Zakljucivanjem i implementacijom sporazuma o granicnim prelazima i pogranicnom saobracaju, posebno uspostavljanjem zajednickih granicnih prelaza, obezbijedice se zajednicka granicna kontrola principom jednog zaustavljanja, saopsteno je na prvoj sjednici Mjesovite crnogorsko-srpske komisije za pracenje sprovodenja sporazuma izmedu Vlade Crne Gore i Vlade Republike Srbije o granicnim prelazima za medunarodni i pogranicni saobracaj.

Posebna paznja je posvecena regulisanju rezima pogranicnog saobracaja, kako bi se stanovnistvu nastanjenom u pogranicnim podrucjima obje drzave olaksalo kretanje i prelazenje zajednicke drzavne granice, u namjeri da razvijaju i unapreduju privrednu, obrazovnu, zdravstvenu, socijalnu, kulturnu, sportsku i druge vidove saradnje.

Na sastanku predstavnika ministarstava unutrasnjih poslova, Carine i inspekcijskih sluzbi Crne Gore i Republike Srbije konstituisana je Mjesovita crnogorsko-srpska komisija za pracenje sprovodenja sporazuma izmedu Vlade Crne Gore i Vlade Republike Srbije o granicnim prelazima za medunarodni i pogranicni saobracaj.

“Sastanak je bio prilika da se razmotri dinamika aktivnosti na implementaciji sporazuma o otvaranju granicnih prelaza Dobrakovo – Gostun, Rance – Jabuka, Dracenovac – Spiljani, Bijelo Polje – Vrbnica, odredivanje lokacija buducih zajednickih granicnih prelaza i tehnickih parametara, u Cemernu (Crna Gora) i Godovu (R.Srbija), izrada zajednickog projektnog zadatka za izradu projektne dokumentacije i dinamika izgradnje zajednickih granicnih prelaza”, saopsteno je iz Ministarstva unutrasnjih poslova

Teme sastanka bile su i aktivnosti na otvaranju granicnog prelaza za pogranicni saobracaj Vrbnica (R. Srbija), na putnom pravcu Sjenica – Bijelo Polje.

“Posebna paznja je posvecena regulisanju rezima pogranicnog saobracaja, kako bi se stanovnistvu nastanjenom u pogranicnim podrucjima obje drzave olaksalo kretanje i prelazenje zajednicke drzavne granice, u namjeri da razvijaju i unapreduju privrednu, obrazovnu, zdravstvenu, socijalnu, kulturnu, sportsku i druge vidove saradnje, uvazavajuci cinjenicu da je saradnja izmedu stanovnistva pogranicnih podrucja osnov dobre saradnje susjednih drzava”, navodi se u saopstenju.

Prilog Sporazuma o regulisanju rezima pogranicnog saobracaja su i 21 prelazno mjesto za prelazenje drzavne granice van sluzbeno otvorenih granicnih prelaza, u skladu sa potrebama lokalnog stanovnistva u pogranicnim opstinama Crne Gore – Pljevlja, Bijelo Polje, Petnjica i Rozaje i pogranicnim opstinama Republike Srbije – Priboj, Pljevlja, Sjenica, Tutin i Novi Pazar.

“! Gradani Crne Gore i Republike Srbije koji zive u ovom pogranicnom podrucju, imace mogucnost za prelazenje drzavne granice van zvanicno otvorenih granicnih prelaza u rezimu pogranicnog saobracaja”, navode iz MUP-a.

Zakljucivanjem i implementacijom sporazuma o granicnim prelazima i pogranicnom saobracaju, posebno uspostavljanjem zajednickih granicnih prelaza, obezbijedice se zajednicka granicna kontrola principom jednog zaustavljanja.

“Takode, dogovorena je dinamika izgradnje zajednickog granicnog prelaza Cemerno – Granica, u Cemernu (Crna Gora), na putnom pravcu Pljevlja – Priboj i izgradnja zajednickog granicnog prelaza Vuca – Godovo, u Godovu (R. Srbija), na putnom pravcu Rozaje – Tutin”, zakljucuje se u saopstenju.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • EPCG: Vodimo kompaniju uspješno, ne bavimo se politikanstvom
  on 24/02/2024 at 21:26

  Elektroprivreda (EPCG) se bavi opštim dobrom, a ne jeftinim politikanstvom, poručili su iz te kompanije. reagujući na navode Demokratske partije socijalista (DPS) da su dešavanja u Elektroprivredi  još jedna lakrdija i nastavak borbe za podjelu plijena unutar vladajućih partija.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.