POSJETA SIMOVICA

Vlada Crne Gore u saradnji sa EU i drugim medunarodnim partnerima u protekle dvije godine ulozila je vise od milion eura u Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, za nabavku najsavremenije opreme i jacanje kapaciteta ove institucije.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simovic, koji je danas posjetio Zavod, ocijenio je da je rijec o vrlo vaznoj i kredibilnoj instituciji i izrazio posebno zadovoljstvo sto se takav zakljucak donosi u godini kada ova institucija slavi jubilarnih 70 godina postojanja, navodi se u saopstenju.

“Crna Gora u ovom trenutku ima Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju koji je po opremljenosti daleko iznad nivoa zemalja regiona, a jednako opremljen kao mnoge slicne evropske institucije. To potvrduje opredjeljenje Vlade da ovu znacajnu instituciju opremimo i ojacamo do maksimalnog nivoa”, ocijenio je Simovic.

Predstavnici Zavoda predstavili su potpredsjedniku i njegovim saradnicima iz Direktorata za vodoprivredu novu opremu i vaznost njene nabavke i koriscenja.

Oprema je obezbijedena iz sredstava IPA projekta Jacanje kapaciteta u cilju implementacije Okvirne direktive o vodama u Crnoj Gori i Projekta upravljanja slivom rijeke Drine na zapadnom Balkanu finansiranog od Globalnog fonda za zivotnu sredinu i Specijalnog fonda za klimatske promjene. Projekat realizuje Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa EU i medunarodnim partnerima.

Zaposleni najvredniji potencijal

“Poseban utisak ove posjete nije samo u modernoj i najsavremenijoj opremi, zatim cinjenici da je ova institucija uvezana u medunarodne slicne institucije kao sto je svjetska meteroloska organizacija i Evropski prognosticki centar, vec zaposleni koji sa svojim znanjem i iskustvom predstavljaju kljucni potencijal ove institucije. Nastavicemo sa takvim opredjeljenjem, i Zavod i Vlada, sa nasim evropskim i drugim medunarodnim partnerima, jer je nas cilj je da, ne samo usaglasavamo zakonodavstvo sa evropskim u oblasti voda, nego da ga kvalitetno implementiramo”, porucio Simovic.

On je podsjetio da se u ovoj godini nastavlja sa novim IPA projektom vrijednim 3,5 miliona eura, kroz koji ce se dobiti planovi upravljanja poplavama, nastaviti sa novim istraznim busotinama kako bi pratili nivo i kvalitet podzemnih voda, kao i projektima regulacije bujicnih rijeka, kao sto su Grncar, Lim, a u drugoj fazi i Tara na kriticnim dionicama.

Podsjetio je i na vaznost projekta regulacije Bojane i Gracanice.

Prirodni hazardi traze najbolji moguci odgovor

“Dosta smo uradili, dosta zapoceli, slijede nam novi izazovi. Nazalost i ovih dana dobijamo potvrdu ucestalosti i tezine priorodnih hazarda, konkretno zemljotresa koji je pogodio prijateljsku i susjednu Albaniju. Zalimo zbog svih izgubljenih zivota, zelimo brz oporavak povrijedenima i da Albanija sto prije prevazide posljedice zemljotresa”, kazao je Simovic.

On je istakao da su zemljotresi, poplave, suse i pozari prirodni hazardi koji traze brz i kvalitetan odgovor.

Kapacitet za programe iz evropske agende

Direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Luka Mitrovic, kazao je da je napredak u instituciji vidljiv posebno zahvaljujuci donacijama iz navedenih projekata, sto je dovelo da Zavod postane kredibilan sa kapacitetom da realizuje sve projekte i programe koji su definisani i evropskom agendom.

Mitrovic je naveo da su zahvaljujuci sredstvima iz dva projekta povecali broj hidroloskih stanica za 50 odsto, broj stanica za podzemne vode preko 100 odsto, da je po prvi put omogucen puni monitoring podzemnih voda, povecan broj stanica za padavine koji daju vazne podatke za najavu poplava i prognozu vremena. Povecan je i broj glavnih meteoroloskih stanica, po prvi put postoje u nekim opstinama.

Prema rijecima Mitrovica, Zavod sada ima jednistven sistem od 203 lokacije na kojima se vrse mjerenja odakle se automatski salju podaci u racunski centar.

On je izrazio zadovoljstvo najavom Vlade da nastavi ulaganja u dalje jacanje kapaciteta ove institucije. Obilasku Zavoda prisustvovao je i predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori Sladan Maslac, saopsteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Očekivan scenario da Milatović podnese ostavku u PES-u"
  on 24/02/2024 at 17:52

  Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić saopštio je da je očekivan scenario to što je aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad.

 • Zgrada Vlade u bojama ukrajinske zastave
  on 24/02/2024 at 17:46

  Povodom druge godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu zgrada Vlade u Podgorici osvijetljena je bojama ukrajinske zastave.

 • "Među prvima smo pružili podršku Ukrajini"
  on 24/02/2024 at 17:20

  Ponosan sam što sam među prvim premijerima koji su otišli u Kijev i pružili podršku ukrajinskom narodu u cilju zaštite od agresije, poručio je bivši premijer Dritan Abazović.

 • "Stjepović iznosi detalje sa zatvorene sjednice Odbora za bezbjednost"
  on 24/02/2024 at 16:55

  Poslanik Pokreta Evropa sad Miloš Pižurica za Portal RTCG odgovorio je na navode poslanika Demokrata Duška Stjepovića.

 • Milatović dao ostavku na sve funkcije u PES-u
  on 24/02/2024 at 16:15

  Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad i aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio je ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad.

 • Bez podrške za skraćenje mandata, Kralj vjeruje u dogovor većine
  on 24/02/2024 at 14:55

  Inicijativa Demokrata o skraćenju mandata Skupštini Opštine Budva ostala je bez podrške, potvrdio je za Radio Crne Gore odbornik Krsto Radović. Smatra da će to dodatno produbiti krizu vlasti u metropoli turizma. U DF-u vjeruju da je moguće prevazići sve nesuglasice i, kako kaže odbornik Nikola Kralj, potpisivanjem Sporazuma napraviti kvalitetan dogovor sa svim koalicionim partnerima. Odbornici opozicije iz redova DPS-a i Ure, pak poručuju da bez skraćenja mandata nema ni rješenja krize, kao i da Demokrate nijesu bile iskrene u toj namjeri jer bi u suprotnom inicijativu uputili svim odborničkim klubovima a ne samo članovima vladajuće većine.

 • "Diplomatija žrtva sukoba Milatovića i Spajića"
  on 24/02/2024 at 14:34

  Interes političkih partija ne smije nadvladati državni interes prilikom ambasadorskih imenovanja, i tu će na najvećoj provjeri biti vlada i Ministarstvo vanjskih poslova, kazao je šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić.

 • NSD bira predsjednika, Mandić jedini kandidat
  on 24/02/2024 at 14:24

  Nova srpska demokratija (NSD) održaće sjutra skupštinu na kojoj će birati predsjednika partije.

 • CG podržava pravo na slobodu i evroatlantsku perspektivu Ukrajine
  on 24/02/2024 at 13:59

  Crna Gora podržava pravo na slobodu i evroatlantsku perspektivu Ukrajine, ostajući privržena politici mira i temeljnim vrijednostima na kojima počiva demokratija, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

 • "Dešavanja u EPCG nastavak borbe za podjelu plijena"
  on 24/02/2024 at 13:46

  Jučerašnji cirkus i svojevrsna lakrdija koja je pratila izbor predsjednika i članova Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore samo je nastavak podjele plijena i borbe za prevlast, koja je glavna karakteristika ove vlade ali i prethodne dvije, i sprovodi se po svim sektorima - od bezbjednosti do energetike", poručuju iz Demokratske partije socijaliste.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.

 • Ljetnja sezona mora biti dočekana sa riješenim problemima privrednika
  on 23/02/2024 at 14:34

  Unija poslodavaca (UPCG) pozvala je nadležne državne organe da se u što skorijem roku formira novi koordinacioni tim za pripremu ljetnje turističke sezone, zadužen za rješavanje spornih pitanja i problema koji predstavljaju biznis barijere za turističku privredu.