NUHODZIC OCIJENIO

U Crnoj Gori pored pune institucionalne spremnosti za suocavanje sa trgovinom ljudima i dalje je mali broj identifikovanih zrtava tog krivicnog djela, saopsteno je na medunarodnoj konferenciji posvecenoj borbi protiv trgovine ljudima na Zapadnom Balkanu.

Ministar unutrasnjih poslova Mevludin Nuhodzic kazao je da su ove godine, zbog izvrsenja krivicnog djela trgovina ljudima na stetu pet osoba, procesuirane tri osobe.

“U odnosu na cetiri zrtve u toku je postupak pred sudom, dok je u odnosu na jednu, u aprilu ove godine, Visi sud u Podgorici donio presudu protiv dva ucinioca”, kazao je Nuhodzic na konferenciji “Borba protiv trgovine ljudima na Zapadnom Balkanu”.

Nuhodzic je naveo da je tom presudom jedna osoba osudena na zatvorsku kaznu od 17 godina, a druga u trajanju od 15 godina.

Kako je dodao, osim ta dva predmeta postoji jos devet predmeta, koje je evidentirao Operativi tim za borbu protiv trgovine ljudima.

Nuhodzic je kazao da postoje jake veze izmedu trgovine ljudima i drugih oblika prekogranicog kriminala. Crna Gora je ove godine presjekla pet lanaca krijumcarskih mreza i razbila cetiri organizovane kriminalne grupe, koje su imale 51 clana.

“Iako je u izvjestaju Evropske komisije za Crnu Goru i nedavno objavljenom radnom dokumentu o stanju u poglavljima 23 i 24 konstatovan napredak u dijelu borbe protiv organizovanog kriminala, svjesni smo da je potrebno uloziti dodatne napore”, rekao je Nuhodzic.

Prema njegovim rijecima, Vlada je kroz Strategiju za borbu protiv trgovine ljudima od 2019-2024. godine pokazala snazu politicku opredijeljenost da unaprijedi institucionalne kapacitete za sistemtski odgovor drzave i drustva na taj problem.

“Strategija pokazuje nasu odlucnost da se uhvatimo u kostac sa svim aspektima trgovine ljudima, a posebno sa trgovinom u svrhu seksualne eksploatacije, ugovorenim brakovima pripadnika romske i egipcanske populacije, kao i prosjacenjem djece”, naveo je Nuhodzic.

On je kazao da je posebno znacajno sto je unaprijedeno zajednicko djelovanje svih institucija na nacionalnom i lokalnom nivou.

Govoreci o saradnji sa civilnim sektorom, on je naveo da je Ministarstvo unutrasnjih poslova opredijelio 80 hiljada eura za finansiranje projekata nevladinih organizacija u cijem fokusu je borba protiv trgovine ljudima.

Predsjednik Skupstine Ivan Brajovic kazao je da je u Crnoj Gori i pored pune institucionalne spremnosti za suocavanje sa trgovinom ljudima i dalje mali broj identifikovanih zrtava.

On je naveo da je na globalnom nivou u posljednjih 13 godina identifikovano 225 hiljada zrtava trgovine ljudima, od cega su 50 odsto zene, 21 odsto muskarci,a 29 odsto djeca.

Kako je dodao Brajovic, evidentno je da su zene i djevojcice najcesce bile zrtve seksulane eksploatacije, a muskarci i djecaci radne.

“Prisutni su i ostali oblici iskoriscavanja, poput eksploatacije djece u svrhu prosjacenja, vrsenja kriminalne aktivnosti i njihovog koriscenja u oruzanim sukobima”, kazao je Brajovic.

Kako je naveo, ni Crna Gora nije postedena trgovine ljudima, a zrtve seksualne eksploatacije su primarno zene i djevojke iz Crne Gore i susjednih balkanskih drzava, a prislinog prosjacenja uglavnom djeca iz manjinskih etnickih grupa, primarno tokom turisticke sezone.

Brajovic je rekao da je Crna Gora rano pristupila izgradnji sistema suzbijanja trgovine ljudima i da je drzava ratifikovala najvaznije medunarodne dokumente na tom planu.

“Trgovina ljudima je zlocin koji najvise pogada nestabilne regione i eskalira u vremenima kriza, ali je to problem svjetskih razmjera”, kazao je Brajovic.

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak kazala je da je skoro svaka zemlja pogodena trgovinom ljudima.

“Borba protiv trgovine ljudima iziskuje da radimo zajedno kako bi sprijecili zlocin i zastitili zrtve”, navela je Drobnjak.

Konferenciju je organizovao Odbor za rodnu ravnopravnost Skupstine, u saradnji sa Ministarstvom unutrasnjih poslova i Generalnim sekretarijatom NATO-a za zene, mir i bezbjednost.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Za šest mjeseci usvojen veliki broj dokumenata koji Crnu Goru približavaju EU
  on 18/07/2024 at 10:45

  Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na današnjoj sjednici Vlade. Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Gorčević je kazala da se na taj način ispunjavaju mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja, ali što je još važnije, postepeno uvode evropski standardi i unapređuje kvalitet života građana.

 • "Milatoviću Evropa Sad 1 i 2 nijesu bili populizam dok je ubjeđivao građane u njihovu održivost"
  on 18/07/2024 at 10:39

  Predsjedniku države Jakovu Milatoviću Evropa Sad 1 i 2 nisu bili populizam kada je ubjeđivao građane u njihovu održivost, saopštili su iz Pokreta Evropa sad (PES).

 • Ambasador Nizozemske: Crnoj Gori je mjesto u EU
  on 18/07/2024 at 10:20

  Nerezidentni ambasador Nizozemske u Crnoj Gori Joust Reintjes je kazao da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji i da Nizozemska pruža tehničku i političku podršku Crnoj Gori od samog početka.

 • Milatović i Mišel kopredsjedavajući panela o demokratiji
  on 18/07/2024 at 09:32

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović će zajedno sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, biti kopredsjedavajući okruglog stola “Odbrana i osiguravanje demokratije” na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem"
  on 18/07/2024 at 08:23

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je na društvenoj mreži X da Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti.

 • Milatović danas na samitu Evropske političke zajednice
  on 18/07/2024 at 06:54

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće danas na samitu Evropske političke zajednice, koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Dogovorom spasiti Budvu od političke destabilizacije"
  on 18/07/2024 at 06:19

  Stranke u Budvi i dalje pokušavaju da dođu do broja od 17 odbornika koliko je potrebno za formiranje vlasti. Liste "Budva Naš Grad" Nikole Jovanovića, "Čist izbor" koju predvodi SDP i "Drugačije" na čijem je čelu URA, uputile su ponudu Demokratama i Evropi Sad da zajedno konstituišu većinu.

 • O razrješenju Kovačevića danas na sjednici SO Nikšić
  on 18/07/2024 at 06:10

  Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković zakazao je za danas sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića.

 • Leković: Nema više tender miljenika
  on 17/07/2024 at 18:32

  Novi menadžment MUP-a je obezbijedio nova patrolna vozila, kroz pošten tender, za potrebe Uprave policije i nema više tender miljenika već jednakog odnosa prema svima, poručio je poslanik Demokrata Momčilo Leković.

 • Mandić posjetio mauzolej posvećen Muhamedu V
  on 17/07/2024 at 17:20

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić obišao je tokom zvanične posjete Kraljevini Maroko mauzolej posvećen Muhamedu V, kralju tokom čije vladavine je uspostavljena moderna i suverena država Maroko.

 • "Umanjenje doprinosa za penzije imaće razarajuće posledice"
  on 18/07/2024 at 10:16

  Stvari postaju ozbiljne i opasne - umanjenje doprinosa za penzije (PIO fond) će imati razarajuće i dugoročno loše posledice po finansije Crne Gore, saopštio je poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

 • Za dva i po mjeseca izrečene kazne u iznosu od 928.500 eura
  on 18/07/2024 at 10:00

  Od 1. maja do 16. jula ove godine poreski inspektori izvršili su 1.489 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod 201 poreskog obveznika, saopšteno je iz Poreske uprave (PU). Po tom osnovu, kako su kazali, izdato je 275 prekršajnih naloga, sa izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 928.500 eura.

 • "Spajić doprinio unapređenju standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije"
  on 18/07/2024 at 08:19

  Nekadašnji ministar finansija i aktuelni premijer, Milojko Spajić, je doprinio unapređenju životnog standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije, saopštio je generalni sekretar Pokreta Evropa sad (PES), Boris Pejović.

 • Vlada uspješno upravljala dugom, preko 850 miliona stranih investicija
  on 18/07/2024 at 05:50

  Prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG), direktne strane investicije tokom prošle godine iznosile su 856,9 miliona eura. U izvještaju o Investicionoj klimi koji je juče objavio Stejt Department, naglašava se da vlada efikasno upravljala javnim dugom.

 • Vlada danas predstavlja "Evropa sad 2"
  on 18/07/2024 at 05:40

  Predstavnici Vlade Crne Gore predstaviće danas u 12 sati program "Evropa sad 2". Prenos pres konferencije obezbijeđen je na Prvom programu Televizije Crne Gore (TVCG1).

 • Prepoznat doprinos CBCG približavanju Crne Gore EU
  on 17/07/2024 at 18:45

  Crna Gora treba da iskoristi aktuelni zamah politike proširenja i nastavi sa sprovođenjem ključnih reformi u oblastima od strateškog značaja za približavanje Evropskoj uniji (EU), poručili su guvernerka Centralne banke Crne Gore (CBCG) Irena Radović i glavni pregovarač Crne Gore sa EU Predrag Zenović.

 • Karta od Bara do Ankone od 90 do 285 eura
  on 17/07/2024 at 16:31

  Brod AF Mia uspješno je uplovio u barsku luku i od sada će dva puta sedmično ploviti od Ankone do Bara, saopšteno je iz danas iz Vlade Crne Gore. Kako se navodi na sajtu "Barske plovidbe", cijene karata kreću se od 90 do 285 eura po putniku.

 • Pejović: Uskoro program Evropa sad 2
  on 17/07/2024 at 15:05

  Poslanici Skupštine Crne Gore završili su raspravu o izmjenama Zakona u radu i Zakona o putevima. Tokom rasprave poslanik PES-a Boris Pejović najavio je uskoro predstavljanje programa Evropa sad 2.

 • Usvojen strateški plan razvoja Tivta do 2029.
  on 17/07/2024 at 13:41

  Na 18. redovnom zasijedanju Skupštine opštine Tivat, većinom odborničkih glasova usvojen je Strateški plan razvoja opštine Tivat do 2029. godine, saopšteno je Opštine Tivat.

 • Razvojna banka velika šansa, novac već postoji i biće preuzet od IRF
  on 17/07/2024 at 13:26

  Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić kazao je na današnjoj pres konferenciji da je Predlog zakona o Razvojnoj banci predat u skupštinsku proceduru, te da se nada da će biti usvojen već tokom ovog mjeseca. Čarapić je naveo i da se osnivanjem ove banke, između ostalog, primarno omogućava podsticajni rast i razvoj privrednih društava.