DUKANOVIC

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) pocela je rad na novoj digitalnoj tehnologiji, a to je i simbolicki pokazatelj napretka drzave, porucio je predsjednik Crne Gore Milo Dukanovic na svecanoj akademiji organizovanoj povodom 27. novembra – Dana RTCG i prelaska na HD signal.

“Mislim da iznosim stav velike vecine gradana kada kazem da RTCG kroz istinite, pouzdane i pravovremene informacije znacajno utice na poboljsanje zivota zajednice i stvaranje pozitivne atmosfere u drustvu. Time RTCG postaje partner i oslonac drzavnim organima, politickim i drustvenim subjektima, stvaralackoj zajednici i gradanima u izgradnji boljeg drustva”, naveo je Dukanovic.

On je na sinoc uprilicenoj Svecanoj akademiji u Hiltonu istakao da RTCG nije samo ugledna medijska kuca, od 2002. godine nacionalni Javni servis gradana Crne Gore, vec prije svega nezaobilazna drustvena institucija, kako je kazao, obrazovanja, kulture, nauke i demokratije u nasoj zemlji.

“Zelim da vjerujem da cete kao pripadnici najpoznatije crnogorske medijske kuce, u duhu jubileja i na bazi bogate tradicije, opravdati i zadrzati povjerenje koje ste stekli slijedeci vrijednosti i principe profesije, i da cete nastaviti da odgajate nove generacije novinara koje ce pomagati u izgradnji i razvoju Crne Gore kao moderne evropske drzave”, kazao je on.

RTCG je bila i ostala snazan promoter temeljnih vrijednosti savremene Crne Gore, kazao je Dukanovic.

“Afirmisanjem crnogorske milenijumske drzavnosti, antifasizma, tolerantnog i skladnog multinacionalnog, multikulturnog i multireligijskog drustva Crne Gore i kroz posebne programske sadrzaje na albanskom jeziku, kao i emisijama za Rome i za lica sa posebnim potrebama, RTCG je dala nemjerljiv doprinos mirnom i demokratskom procesu obnove drzavne nezavisnosti 2006. i njenom napretku na evropskom putu i clanstvu u NATO. Satelitski program je znacajno doprinio informisanju nasih iseljenika u svijetu i njihovoj vezanosti za Crnu Goru”, istakao je on.

Dukanovic je, podsjecajuci na istoriju Radio-Televizije Crne Gore i na njen doprinos i znacaj za savremeno crnogorsko drustvo, izrazio duboko uvjerenje da ce dalji tehnoloski, finansijski, profesionalni, kadrovski i statusni razvoj RTCG doprinijeti njenom pozicioniranju kao oslonca i predvodnika u stvaranju bolje Crne Gore.

“Zato moramo uraditi sve da se RTCG razvija kao moderan i nacionalni Javni emiter. Posljednjih nekoliko godina za modernizaciju i tehnoloske inovacije Javnog servisa iz drzavnog budzeta izdvojena su veoma znacajna sredstva”, kazao je Dukanovic.

Istorijski je dan za RTCG, saopstio je generalni direktor Javnog servisa Bozidar Sundic.

“Menadzment, Savjet, zaposleni, izveli su tehnolosku modernizaciju, RTCG staje rame uz rame s evropskim medijima” kazao je Sundic.

“Dobili smo alat, ali finalni proizvod zavisi od brzine i umijeca zaposlenih,” naveo je on.

Sundic je na svecanoj akademiji povodom 75 godina radija i 55 godina televizija inicirao promjenu naziva Radio Televizija Crne Gore u Crnogorska Radio Televizija.

“S ovog mjesta iniciram i promjenu naziva u Crnogorska radio-televizija. Cijenim da ce takva promjena biti cjelishodna i da treba da se uvrsti u zakon o RTCG. Ovakva promjena naziva ce biti cjelishodna i trebalo bi je uvrstiti u novi zakon o nacionalnom javnom emiteru”, istakao je Sundic.

“Promjene u samoj kuci nijesu lake, ali smo odlucni da vrata nase kuce otvorimo mladom kadru svih struka, koji treba da donese novu energiju. Cilj nam je da posveceno gradimo ovu medijsku kucu”, istakao je on.

“Zato ce nasa kuca biti etalon objektivnog informisanja to nije lako u moru laznih vijesti. Necemo teziti jeftinom spektaklu, nas je zadatak ne samo da objektivno informisemo, nego i da cuvamo mentalno zdravlje nacije. Hronicar dogadaja i vjerodostojan svjedok, prozor u svijet i saveznik Crne Gore na evropskom putu mora biti Javni servis. Ima propusta, ali oni su iskljucivo nasi, jer se Javni servis ureduje iskljucivo u Javnom servisu. Sa svakim cemo saradivati, ali nikome ne damo da nas ureduje,” naveo je Sundic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Da se kroz rezultat popisa Srbi potvrde kao državotvorni narod Crne Gore"
  on 14/07/2024 at 21:40

  Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević, ističe da se na rezultate popisa stanovništva u Crnoj Gori, posebno kada je riječ o nacionalnoj pripadnosti, jako dugo čeka te u svom stilu poručuje da bi “dosad bili objavljeni i u Indiji", samo se kod nas još prebrojavaju. Očekuje da broj onih koji su se nacionalno izjasnili kao Srbi bude veći u odnosu na popis iz 2011. godine i da se i kroz taj podatak, kako je rekao, potvrde kao državotvorni narod u Crnoj Gori.

 • "Slučaj u Beranama presedan najopasnije vrste"
  on 14/07/2024 at 16:50

  Iz Demokratske Crne Gore poručuju da je slučaj u Beranama presedan najopasnije moguće vrste, te da će nepoštovanje dogovora srušiti sve principe, izazvati nepovjerenje, nestabilnost i neizvjesnost na političkoj sceni tog grada. Pozivali su sve odgovorne aktere da se pridruže naporima za uspostavljanje stabilnosti i poštovanje datih dogovora.

 • Mandić: Ne plašim se rezultata popisa stanovništva
  on 14/07/2024 at 15:04

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić izjavio je danas u intervjuu za Politiku da se ne plaši rezultata popisa stanovništva u Crnoj Gori.

 • "Brz oporavak Trampu, napad zaslužuje najoštrije osude"
  on 14/07/2024 at 14:00

  Napad na bivšeg predsjednika SAD-a i kandidata za predsjednika Donalda Trampa zaslužuje najoštriju osudu, kazao je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić.

 • "Rekonstrukcija samo komplikuje odnose, ulazak BS u Vladu je trgovina"
  on 14/07/2024 at 13:45

  Rekonstrukcija Vlade povećaće heterogenost i neusklađenost interesa njenih činilaca i neminovno će negativno uticati na ispunjavanje spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, ocijenila je docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović.

 • Svjedok sedmice: Amina Cikotić
  on 14/07/2024 at 11:58

  Pročitajte šta je obilježilo sedmicu za nama iz ugla potpredsjednice Socijaldemokratske partije (SDP) Amine Cikotić.

 • "Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji vlasti"
  on 14/07/2024 at 11:56

  Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji parlamentarne većine i političkih prilika u državi, ocijenio je poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević.

 • "Odreći ću se mjesta predsjednika opštine, samo da se riješi kriza"
  on 14/07/2024 at 11:37

  Bivši potpredsjednik opštine Berane Damjan Ćulafić saopštio je da je spreman da se odrekne mjesta predsjednika opštine koje ga je sledovalo po koalicionom sporazumu.

 • Milatović: Političko nasilje neprihvatljivo
  on 14/07/2024 at 10:59

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović snažno je osudio jučerašnji napad na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa u Pensilvaniji.

 • Spajić: Najoštrije osuđujemo napad na Trampa
  on 14/07/2024 at 10:53

  Nasilje je neprihvatljivo na bilo kom mjestu, a posebno u političkoj areni, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • U prvoj polovini godine prenijeto 6,6 hiljada brojeva
  on 14/07/2024 at 19:22

  Uslugu prenosivosti broja je u prvoj polovini ove godine iskoristilo 6,6 hiljada pretplatnika, većinom u mobilnoj telefoniji, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

 • Tunel Sozina opslužio 1,86 miliona vozila
  on 14/07/2024 at 14:55

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 1,86 miliona vozila.

 • EPCG će prekid rada TE koštati 70 miliona eura
  on 14/07/2024 at 08:43

  Procjenjuje se da će zbog višemjesečnog prekida rada Termoelektrane (TE) Pljevlja naredne godine Elektroprivreda (EPCG) za nabavku električne energije potrošiti 70 miliona eura, saopštio je ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović.

 • Značajan rast prometa
  on 13/07/2024 at 15:26

  Različiti smjerovi indeksa i značajan rast prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj su objavljeni podaci prema kojima je u prvih šest mjeseci ove godine za kapitalne projekte potrošeno 61,2 miliona eura ili 26 odsto planiranog iznosa.

 • "Dobro je da nema rasta cijena struje, ali standard života nije porastao"
  on 13/07/2024 at 12:12

  Nepostojanje informacija o primjeni programa Evropa sad 2 predstavlja značajan problem privredi, ali i državnim organima, ocijenio je ekonomski analitičar Mirza Mulešković u intervjuu za Minu biznis.

 • Za dvije godine od auto-puta zaradili 20 miliona eura
  on 13/07/2024 at 12:00

  Za dvije godine funkcionisanja auto-puta Princeza Ksenija, Monteput je od naplate putarine zaradio skoro 20 miliona eura. Za to vrijeme dionicom od Smokovca do Mateševa prošlo je skoro pet miliona vozila, saopšteno je iz Monteputa. U posljednjoj godini ta tom putu život je izgubila jedna osoba.

 • Raste broj turista iz Kine
  on 13/07/2024 at 09:51

  Crna Gora je kao destinacija sve privlačnija za kineske turiste, čiji je broj porastao 42,4 odsto u poređenju sa 2019. godinom, saopštio je predsjednik izvršnog odbora Nacionalne turističke organizacije (NTO), Miško Rađenović.

 • Zbog cijena na primorju vlasnici trgovinskih lanaca "trljaju ruke"
  on 13/07/2024 at 06:11

  Porast cijena u marketima na primorju ne odgovara ni domaćima, ni gostima, ali zato vlasnici crnogorskih trgovinskih lanaca "trljaju ruke". Potrošači se pitaju kako su moguće te cjenovne oscilacije, dok nadležni, konkretno iz Tržišne inspekcije poručuju da je sve u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini, prema kojem se cijene slobodno formiraju.

 • EU odobrila 100 miliona za drugu dionicu auto-puta
  on 12/07/2024 at 17:48

  U okviru Ekonomskog i investicionog plana (EIP) za zapadni Balkan, Evropska komisija je usvojila Odluku o finansiranju u iznosu od 100 miliona eura granta za podršku izgradnji dionice Mateševo-Andrijevica auto-puta Bar-Boljare.

 • Fokus Foruma visoke tehnologije i inovacije
  on 12/07/2024 at 14:42

  Privredna komora Crne Gore u saradnji s Ambasadom Italije i Ministarstvom vanjskih poslova, regijom Fruili Venecija Đulija i Centralnoevropskom inicijativom organizovala je 12. jula prezentaciju Big Science Business Forum 2024 - velikog naučno-poslovnog foruma koji će se održati u Trstu od 1. do 4. oktobra.