U JUTARNJEM

1. decembar – Dan borbe protiv AIDS-a, sirom svijeta, obiljezava se s ciljem podizanja svijesti o HIV infekciji, ukazivanja na postignute rezultate u prevenciji i lijecenju te infekcije, pruzanja podrske inficiranim osobama i odavanja poste preminulima. Ovogodisnja kampanja “Zajednice cine promjene” istice ulogu zajednice u obezbjedivanju pristupa preventivnim servisima, kao i nediskriminatornom i neosudujucem pristupu terapiji, njezi i podrsci osobama pogodenim HIV-om. Nase gosce bice programska menadzerka CAZAS-a Sanja Sisovic i izvrsna direktorica Juventasa Ivana Vujovic.

Jednu od tema posveticemo Danima Crvenog krsta, tokom kojih organizacija predstavlja javnosti programske aktivnosti i poziva zainteresovane da se ukljuce u ispunjavanje njene humanitarne misije. Gosca Jutra -PR menadzerka CKCG Milica Kovacevic.

Putopisac Edin Krnic, uz ekskluzivne snimke, pricace u nasem programu o utiscima iz zemalja koje je nedavno posjetio. Do sada je boravio u 125 drzava.

Dokle se stiglo u izradi i donosenju strategije za rjesavanje problema napustenih pasa u Crnoj Gori i na koji je nacin radeno na tom propisu? Kakve nas izmjene zakona o zastiti dobrobiti zivotinja ocekuju u narednom periodu? Ova pitanja postavicemo clanici nacionalng Savjeta za zastitu zivotinja Svetlani Manojlovic i predavacu, aktivisti za zastitu zivotinja Ivanu Kurajovu.

Kantautorka Anja Zagorac predstavice u nasem programu album prvijenac i spot za pjesmu “Pitam da l’ si tu”.

Pogledajte i pricu o kolekcionaru gramofonskih ploca Borisu Buricu iz Podgorice, koji sa prijateljima siri tu strast sa gradanima koji su zainteresovani i evocira uspomene na proslo vrijeme koje je imalo svoje prednosti…

U redovnoj rubrici Ukusi jutra novi specijalitet sefice kuhinje Sladane Soc.

U Jutarnjem i servisne informacije, aktuelnosti, price sa terena i redovne rubrike.

Urednica i voditeljka emisije: Marija Razic
Urednica redakcije Jutarnjeg programa: Milica Babic
e-mail: jutarnjivikendom@ rtcg.org, jutarnji@rtcg.org
Broj telefona redakcije: 020 224 991

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Mandić: Srpski narod pretrajao i u nezavisnoj Crnoj Gori
    on 21/10/2024 at 20:38

    Srpski narod je pretrajao i u nezavisnoj Crnoj Gori i čak povećao svoj broj u odnosu na vrijeme kad smo bili u zajedničkoj državi sa Srbijom, kazao je lider Nove srpske demokratije (NSD) i predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

  • Političke elite ne smiju manipulisati jezikom, svi građani da se jednako uvaže
    on 21/10/2024 at 20:17

    U emisiji "Naglas" na TVCG večeras je tema bila zahtjev da srpski jezik bude službeni jezik u Crnoj Gori. Dok iz partija parlamentarne većine se zalažu za to, opozicioni redovi tvrde da crnogorski jezik nije dovoljno zaštićen, a struka poručuje da političke elite ne smiju manipulisati identitetskim pitanjima.

  • "Nikšić i Crna Gora moraju biti očišćeni od kriminala, krijumčarenja i korupcije"
    on 21/10/2024 at 19:18

    Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica pozdravio je današnje akcije Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i Uprave policije (UP) u Nikšiću. On je poručio da i Nikšić i Crna Gora moraju biti očišćeni od kriminala, krijumčarenja i korupcije.

  • Dijalog na visokom nivou: Sjedinjene Države i Crna Gora produbljuju ekonomsku saradnju
    on 21/10/2024 at 18:25

    Sjedinjene Države i Crna Gora u ponedjeljak su potpisale memorandum o ekonomskoj saradnji, koji će biti osnova daljeg ekonomskog dijaloga Vašingtona i Podgorice sa ciljem da se, između ostalog, promovišu trgovina i investicije.

  • “Rezultati popisa nijesu uporedivi sa biračkim spiskom”
    on 21/10/2024 at 17:25

    Rezultati popisa nijesu uporedivi sa biračkim spiskovima, jer se ne koristi iste definicije, a i same metodologije su u potpunosti neuporedive. To je saopšteno Radiju Crne Gore iz Upravu za statistiku, a kao odgovor na pitanje da li se podaci iz popisa mogu koristiti za reviziju biračkog spiska.

  • Predsjednik Rumunije u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori
    on 21/10/2024 at 15:00

    Na poziv predsjednika države Jakova Milatovića, predsjednik Republike Rumunije Klaus Johanis boraviće u srijedu, 23. oktobra u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, saopšteno je iz Kabineta predsjednika.

  • CGO: Ko štiti članove OIK koji ne daju da se izbori u Šavniku završe
    on 21/10/2024 at 14:28

    Za dva dana navršavaju se dvije godine od početka još uvijek trajućeg izbornog procesa u opštini Šavnik. Do danas, izbori na preostala dva biračka mjesta nijesu okončani, pa se ne mogu završiti niti se može izabrati nova lokalna vlast, istakli su iz nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje (CGO).

  • Popović: Avio povezanost od značaja za saradnju sa Bugarskom
    on 21/10/2024 at 14:16

    Avio povezanost od presudnog značaja za unapređenje saradnje sa Bugarskom, ocijenjeno je na sastanku potpredsjednice Skupštine Zdenke Popović sa bugarskim ministrom turizma Evtimom Miloševim.

  • "Pokrenuli smo Crnu Goru, bićemo članica EU"
    on 21/10/2024 at 14:10

    Crna Gora može biti članica EU do 2028. godine, kazala je Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević učestvovala je na Evropa Samitu u organizaciji Instituta regiona Evrope (IRE) u Salzburgu

  • Što prije srediti biračke spiskove i stvoriti uslove za fer izbore
    on 21/10/2024 at 13:08

    Iz Pokreta Naprijed stiču da su nedavno objavljeni rezultati popisa stanovništva skrenuli pažnju javnosti na podatak da u Crnoj Gori ima više birača nego punoljetnih stanovnika, odnosno građana sa pravom glasa. Pozvali su donosioce odluka da u što kraćem roku počnu da rješavaju ovaj problem, kako bi iz biračkog spiska izbrisali tzv. fantomske birače i stvorili uslove za fer i pošteno nadmetanje u izbornim procesima koji slijede.

  • PES: Javni dug smanjen za 40 odsto, a zarade višestruko uvećane
    on 21/10/2024 at 18:51

    Zaduženja 44. Vlade odnose se isključivo na servisiranje starih dugova, poručuju iz Pokreta Evropa sad. PES je reagovao na saopštenje GP URA u kojem kažu da je Spajićeva Vlada zadužila građane preko milijardu za manje od godinu.

  • "Napredak Crne Gore u oblasti obnovljivih izvora"
    on 21/10/2024 at 18:11

    U Crnoj Gori vidljiv je veliki napredak u oblasti obnovljivih izvora, poput energije vjetra, sunca i hidroenergije, kazao je Adam Cwetsch iz Sekretarijata energetske zajednice.

  • URA: Spajićeva Vlada zadužila građane preko milijardu za manje od godinu
    on 21/10/2024 at 15:29

    Vlada Milojka Spajića posljednjim zaduženjem za manje od godinu dana od svog formiranja uspjela je da zaduži građane, odnosno, državu Crnu Goru za 1,046 milijardi eura, što predstvavlja apsolutni negativni rekord kada su u pitanju zaduženja jedne vlasti u prvih godinu dana, saopšteno je iz građanskog pokreta URA.

  • Vlada i Savjet za privatizaciju da nađu rješenje za radnike Vektra Boke
    on 21/10/2024 at 14:55

    Vlada i Savjet za privatizaciju hitno treba da nađu rješenje za bivše radnike Vektra Boke, kako bi im se povezao radni staž i izmirila dugovanja, saopštili su predstavnici nevladinog udruženja (NVU) koje ih okuplja.

  • Gorivo skuplje od ponoći
    on 21/10/2024 at 11:41

    Sve vrste goriva od ponoći će poskupiti, saopštilo je Ministarstvo rudarstva, nafte i gasa.

  • Mesopromet Franca će otkupiti tržišne viškove jagnjadi i krupne stoke
    on 21/10/2024 at 06:41

    Preduzeće koje značajno doprinosi razvoju poljoprivrede i agroindustrije pogotovo na sjeveru Crne Gore Mesopromet Franca iz Bijelog Polja u ovoj godini povećaće izvoz svojih proizvoda za 60 procenata. Vlasnik kompanije Hilmo Franca izjavio je u našoj emisiji "Zrno po zrno" da će biti otkupljeni i tržni viškovi jagnjadi kao i krupne stoke.

  • CKB spremna da proda akcije u Plantažama
    on 21/10/2024 at 05:47

    Cnogorska komercijalna banka (CKB) spremna je da proda akcije u Plantažama, ukoliko za njih dobije odgovarajuću ponudu, kazao je u intervjuu Televiziji Crne Gore predsjednik i glavni izvršni direktor OTP grupe Šandor Čanji.

  • Uskoro zakon kojim se predviđa formiranje naftnih rezervi
    on 20/10/2024 at 19:11

    Crna Gora bi prve rezerve naftnih derivata trebalo da dobije u prvoj polovini naredne godine za šta će biti utrošeno 7 i po miliona eura , saopšteno je iz ministarstva rudarstva, nafte i gasa. Formiranjem rezervi država neće moći da utiče na cijene ali hoće na sigurnost snabdijevanja u slučaju poremećaja na tržištu kakvom smo svjedočili tokom kriza u prethodnom periodu.

  • Sve fabrike na sjeveru do temelja pokradene
    on 20/10/2024 at 06:00

    Uništavanje sjevera dovršeno je pljačkanjem fabričkih mašina i opreme, koji su na misteriozne načine odnošeni daleko izvan naše države, tako da je danas nemoguće u najsiromašnijem regionu Crne Gore naći fabriku koja je prošla kroz stečaj, a da je ostala „u komadu“.

  • EPCG godišnje angažuje 70 osoba po ugovoru o djelu
    on 19/10/2024 at 12:00

    Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je planirala da po ugovoru o djelu svake godine zaposleni po 70 osoba, navode iz Akcije za socijalnu pravdu.