NOVI CELNICI EU

Novi sefovi Evropske komisije i Evropskog savjeta Ursula fon der Lajen i Sarl Misel danas su svoj prvi dan na tim duznostima obiljezili svecanoscu povodom deset godisnjice stupanja na snagu “Lisabonskog ugovora”, temeljnog akta EU.

Domacin svecanosti u Briselu bio je predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli, a dosla je i nova predsjednica Centralne evropske banke Kristin Lagard.

U Kuci evropske istorije je tako obiljezeno 10 godina od stupanja na snagu “Lisabonskog ugovora” koji je izmijenio institucionalnu arhitekturu Unije, posebno formiranjem mjesta predsjednika Evropskog savjeta.

“Ovo je dobro mjesto da se ponovo pokrenu evropska gradilista… cinjenica da su ove cetiri institucije danas zajedno simbolizuju ovu novu sezonu”, rekao je predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli.

Ursula fon der Lajen obecala je da ce se suociti sa izazovom klimatskih promjena.

“Nasa je odgovornost da ostavimo Uniju jacu od one koju smo naslijedili”, rekla je Fon der Lajen u prisustvu Davida Sasolija, Kristin Lagard i Sarl Misela.

Nova Evropska komisija predstavice 11. decembra predloge za borbu protiv klimatskih promjena na vanrednoj sjednici Evropskog parlamenta, uoci sastanka Evropskog savjeta, rekao je Sasoli.

Fon der Lajen je kao jedan od glavnih prioriteta svog narednog petogodisnjeg mandata navela usvajanje “novog zelenog dogovora”.

Nova predsjednica Evropske centralne banke Kristin Lagard je rekla da je proteklih deset godina evropski kontinent prosao kroz obnove i duboke promjene, navodeci duznicke krize i klimatske promjene.

Svecanost je zavrsena zvanicnom himnom EU, Betovenovom “Odom radosti”.

Medudrzavni sporazum “Lisabonski ugovor”, nazvan i “Reformski”, potpisan je 13. decembra 2007. u Lisabonu. Njime su izmijenjeni i dopunjeni temeljni sporazumi: “Ugovor o stvaranju Evropske ekonomske zajednice” (EEZ) (“Rimski ugovor” iz 1957. godine) i “Ugovor o stvaranju Evropske unije” (“Sporazum iz Mastrihta”, iz 1992. godine).

Poslije ratifikacije koja se otegla zbog protivljenja Irske, Poljske i Ceske uvedenih promjena koje su smatrale nepovoljnim za sebe, “Lisabonski ugovor” je stupio na snagu 1. decembra 2009. godine.

Taj dokument je donijet umjesto najavljivanog znatno ambicioznijeg i perspektivnijeg “Evropskog ustava” koji je odbacen posto je odbijen na referendumima u Francuskoj i Holandiji 2005. godine, iako je bio prihvacen u vecini ostalih zemalja.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.

 • "Zakon jednak za sve, pa i za privredna društva u većinskom državnom vlašništvu"
  on 25/03/2023 at 13:11

  Izjave Luke Kotor u vezi sa pružanjem lučke usluge pilotaže u Bokokotorskom zalivu kojima se nipodaštavaju sudske i odluke drugih nadležnih organa, ne idu u prilog očuvanju poslovnog ugleda luke od nacionalnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Za podsticajne mjere u poljoprivredi 45 hiljada eura
  on 25/03/2023 at 12:00

  Opština Tivat će za podsticajne mjere u sektoru poljoprivrede ove godine opredijeliti 45 hiljada eura.

 • Klikom do trgovine, ali i prevare
  on 25/03/2023 at 06:37

  Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije. Prijavljivalo se i kašnjenje isporuke, kao i da je cijena koju kurir traži pri dostavi veća od naznačene pri naručivanju. Glavna tržišna inspektorka, Marina Radulović, za Portal RTCG kaže da je, za tri mjeseca 2023. godine, od kurirskih službi oduzeta krivotvorena roba, vrijedna 19.437 eura.

 • Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani
  on 25/03/2023 at 05:59

  Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani, smatra novoimenovani predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore (KTKCG) Željko Drinčić.

 • EK podržava modernizaciju puteva i željeznice u CG
  on 24/03/2023 at 14:35

  Za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za rekonstrukciju željeznice, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sastanku sa šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Majklom Milerom. Miler je istakao težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

 • Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom, u 2022. pozitivan rezultat
  on 24/03/2023 at 13:20

  Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa "Budvanska rivijera" AD Budva u 2022. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 602.563 eura. To je utvrdio Odbor direktora na danas održanoj XIX sjednici.