OPOZICIJA

Skupstina je raspravljala o Zakonu o javno-privatnom partnerstvu kojim bi se ta oblast prvi put zakonski regulisala, a kompletnu nadleznost oko buducih investicija preuzela Agencija za investicije. Dok u vlasti smatraju da je rijec o odlicnom zakonskom rjesenju koje ce dovesti do povecanja ulaganja u javna dobra, u opoziciji tvrde da zakon dovodi u opasnost rasprodaju drzavnu imovinu, a Skupstinu iskljucuje iz odlucivanja o onome sto je vlasnistvo drzave.

Poslanici su danas zavrsili raspravu o Predlogu zakona o javno-privatnom partnerstvu (JPP), koji, prema rijecima predlagaca, kreira sistemski pristup za vodenje cjelokupnog investicionog paketa politika, dok opozicioni poslanici smatraju da se njime derogira uloga Skupstine.

Generalna direktorica Direktorata za politiku javnih nabavki u Ministarstvu finansija, Jelena Jovetic, kazala je da Predlog zakona o JPP donosi novi okvir za investicionu politiku u Crnoj Gori, odnosno da se kreira sistemski pristup za vodenje cjelokupnog investicionog paketa politika.

“Zakon donosi novi model ugovora o JPP i prepoznaje one institute koje imaju zemlje clanice Evropske unije (EU), a to su koncesije na javne radove i usluge”, rekla je Jovetic tokom skupstinske rasprave.

Predlogom zakona se, kako je objasnila, sada razdvaja oblast primjene, pri cemu ce se javni ugovori koji se zakljucuju u oblastima koje su predvidene zakonskim rjesenjem biti regulisane propisom na temeljan i sistemski nacin, sto otvara dodatni prostor za nove investicije.

“Sa privatnim partnerom dobijamo nove vrijednosti koje podrazumijevaju znacajno znanje i vjestine koje donosi privatni sektor sa sobom”, navela je Jovetic.

Prema njenim rijecima, Predlog zakona donosi sistemsko uredenje politike za ugovore koji su koncesije na javne radove i usluge, ali i druge oblike JPP.

“Intencija predlagaca je da se ovim zakonom dodatno pruzi prostor za ulaganja u saobracaju, obrazovanju, zdravstvu ali i u dijelu komunalne infrastrukture na lokalnom nivou”, precizirala je Jovetic.

Zakon, kako je kazala, pruza sirinu i za ulaganja u drugim oblastima koje je do sada realizovala drzava, a koncept je krajnje poboljsanje usluga za gradane.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanovic Stankovic, podsjetila je da je na Zakonodavnom odboru izdvojila misljenje u odnosu na predlozeni zakon, jer smatra da su njegove pojedine odredbe u suprotnosti sa sistemskim Zakonom o drzavnoj imovini.

Ona je kazala da se u predlozenom zakonu o JPP navodi da se pod javnim partnerima smatraju Vlada, nadlezni organ lokalne samouprave, privredno drusvo i pravno lice koje obavlja djelatnost od javnog interesa.

U Zakonu o drzavnoj imovini se, kako je podsjetila, definise da je organ nadlezan za poslove raspolaganja, pored samih nadleznih organa lokalne samouprave, i Skupstina.

Vuksanovic Stankovic je saopstila da u Zakonu o drzavnoj imovini decidno pise da o raspolaganju stvarima i drugim dobrima u drzavnoj imovini iznad vrijednosti od 150 miliona EUR odlucuje Skupstina.

,,Sustina price je da kada govorimo o zakljucenju ugovora koji se odnosi na realizaciju JPP, a s obzirom na cinjenicu da su predmet tog ugovora dobra od opsteg interesa, dolazimo do toga da se ovim zakonom, uz izmjene Zakona o koncesijama, na mala vrata stavlja po strani odluka Skupstine o najvaznijim resursima drzave”, rekla je Vukasnovic Stankovic.

Ona je dodala da to znaci da ce o resursima kao sto su aerodromi i luke odlucivati Vlada, a da se Skupstina nece pitati.

,,Sustina je da se ovim zakonom Skupstina potpuno izoluje. Kada su u pitanju najvazniji resursi, o tome se mora odlucivati u Skupstini”, kazala je Vuksanovic Stankovic.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Predrag Sekulic, smatra da je dobro sto ce dobiti cjelovit i lako citljiv zakon koji na dobar i kvalitetan nacin rjesava model JPP.

“Ovim zakonom postoji jasno utvrdena i transparentna procedura. Ne moze niko nista da radi iza leda gradanima Crne Gore niti da otuduje bilo koje dobro drzave”, ocijenio je Sekulic.

On je objasnio da tim zakonom niko nista ne prodaje, vec se uvodi JPP kao pravni pojam u onom dijelu u kojem je moguce partnerstvo izmedu drzave i pruzaoca usluga.

“Ovo je dobar nacin da se angazuje privatni kapital, koji je negdje zarobljen. Tu govorimo o nekih dvije ili tri milijarde EUR u depozitima banaka, koji mogu da na dobar nacin pomognu gradanima da imaju ili bolje usluge”, rekao je Sekulic.

On je saopstio da je mozda jedina zamjerka sto je zakon trebalo da bude ranije pred poslanicima u Skupstini.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Branko Radulovic, kazao je da se radi o izuzetno vaznom zakonu, ali i da bi on u predlozenom obliku mogao donijeti veliko zlo.

,,Da se ne bi desilo da javno prede u privatne dzepove, trazimo da se ovaj zakon povuce i da ga zajednicki pravimo”, rekao je Radulovic.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanovic, smatra da je sustina u tome da se JPP potpuno izvlaci iz parlamenta.

,,I ono malo nadleznosti sto je parlament imao, sada prelazi u ruke jedne nazovi superagencije, koja treba da naslijedi poslove dvije agencije koje su se preklapale i tehnicke sluzbe Savjeta za provatizaciju. Cilj je da imamo, uslovno receno, pravila i da imamo jedan jasan nivo raspodjele odgovornosti kako bi to buduci potencijalni partneri prepoznali i usli u projekte”, saopstio je Damjanovic.

On je kazao da misli da je bilo potrebe da se na sveobuhvatan nacin regulise oblast JPP, kao i koncesija.

,,Mislim da je bilo potrebe da parlament pokaze vise senzibiliteta u odnosu na sopstvene obaveze i nad kontrolom onih projekata JPP koji se uveliko realizuju”, rekao je Damjanovic.

Poslanik Liberalne partije (LP), Andrija Popovic, kazao je da u Crnoj Gori oblast JPP jos nije do kraja zakonski definisana.

,,Nacrt zakona o JPP pusten je na javnu raspravu cak 2015. godine i do danas nije usvojen”, rekao je Popovic.

Prema njegovim rijecima, transparentnost je jedan od glavnih problema u praksi u oblasti JPP i koncesija u Crnoj Gori.

,,Koncept novog zakona baziran je na tome da prvi put prepoznamo i sistemski rijesimo pitanja koja se odnose na ugovorno ulaganje izmedu privatnog i javnog parntera. Ovaj zakon donosi i cjelokupnu proceduru zakljucivanja ugovora o JPP”, saopstio je Popovic.

On je podsjetio da se u Crnoj Gori planira nastavak izgradnje druge dionice auto-puta Bar-Boljare od Mateseva do Andrijevice i pitao da li ce se ovaj zakon odnositi na taj projekat.

Poslanica DF-a, Marina Jocic, kazala je da predlozeno zakonsko rjesenje za taj politicki savez predstavlja zavrsnu fazu pljacke Crne Gore.

“Sve sto do sada nije opljackano i upropasteno, odnosno aerodromi, plaze, luke i hoteli, ovim zakonom pokusava da se privatizuje”, smatra Jocic.

Prema njenim rijecima, agencija koja ce se formirati tim zakonom imace vise ingerencija nego Vlada.

“Zakonom se nastavlja ponizavanje Skupstine koja je postala jedno mjesto gdje niko nema potrebe da dode da polaze racune gradanima”, ocijenila je Jocic.

Jovetic je objasnila da ugovor o JPP nije zakup drzavne imovine, niti njena prodaja i privatizacija, vec dugorocan odnos koji podrazumijeva da ono sto drzava posjeduje i dalje ostane u njenom posjedu.

,,Ugovor o JPP ne podrazumijeva samo finansiranje tog projekta koji je dominantno uvijek na strani privatnog partnera, niti drzavi pruza mehanizam da na ovaj nacin obrezbijedi finansijsku stranu projekta, vec sa privatnim partnerom dobijamo odredena znajna i vjestine”, rekla je Jovetic.

Ona je kazala da se stalno isticu tajne aktivnosti koje prate ugovor o JPP.

,,To u osnovi nije tacno”, porucila je Jovetic.

Ona je dodala i da ni u kom smislu nije bila intencija Vlade da se u procesu dodjele ugovora o JPP-u zaobide uloga Skupstine.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Da se kroz rezultat popisa Srbi potvrde kao državotvorni narod Crne Gore"
  on 14/07/2024 at 21:40

  Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević, ističe da se na rezultate popisa stanovništva u Crnoj Gori, posebno kada je riječ o nacionalnoj pripadnosti, jako dugo čeka te u svom stilu poručuje da bi “dosad bili objavljeni i u Indiji", samo se kod nas još prebrojavaju. Očekuje da broj onih koji su se nacionalno izjasnili kao Srbi bude veći u odnosu na popis iz 2011. godine i da se i kroz taj podatak, kako je rekao, potvrde kao državotvorni narod u Crnoj Gori.

 • "Slučaj u Beranama presedan najopasnije vrste"
  on 14/07/2024 at 16:50

  Iz Demokratske Crne Gore poručuju da je slučaj u Beranama presedan najopasnije moguće vrste, te da će nepoštovanje dogovora srušiti sve principe, izazvati nepovjerenje, nestabilnost i neizvjesnost na političkoj sceni tog grada. Pozivali su sve odgovorne aktere da se pridruže naporima za uspostavljanje stabilnosti i poštovanje datih dogovora.

 • Mandić: Ne plašim se rezultata popisa stanovništva
  on 14/07/2024 at 15:04

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić izjavio je danas u intervjuu za Politiku da se ne plaši rezultata popisa stanovništva u Crnoj Gori.

 • "Brz oporavak Trampu, napad zaslužuje najoštrije osude"
  on 14/07/2024 at 14:00

  Napad na bivšeg predsjednika SAD-a i kandidata za predsjednika Donalda Trampa zaslužuje najoštriju osudu, kazao je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić.

 • "Rekonstrukcija samo komplikuje odnose, ulazak BS u Vladu je trgovina"
  on 14/07/2024 at 13:45

  Rekonstrukcija Vlade povećaće heterogenost i neusklađenost interesa njenih činilaca i neminovno će negativno uticati na ispunjavanje spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, ocijenila je docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović.

 • Svjedok sedmice: Amina Cikotić
  on 14/07/2024 at 11:58

  Pročitajte šta je obilježilo sedmicu za nama iz ugla potpredsjednice Socijaldemokratske partije (SDP) Amine Cikotić.

 • "Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji vlasti"
  on 14/07/2024 at 11:56

  Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji parlamentarne većine i političkih prilika u državi, ocijenio je poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević.

 • "Odreći ću se mjesta predsjednika opštine, samo da se riješi kriza"
  on 14/07/2024 at 11:37

  Bivši potpredsjednik opštine Berane Damjan Ćulafić saopštio je da je spreman da se odrekne mjesta predsjednika opštine koje ga je sledovalo po koalicionom sporazumu.

 • Milatović: Političko nasilje neprihvatljivo
  on 14/07/2024 at 10:59

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović snažno je osudio jučerašnji napad na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa u Pensilvaniji.

 • Spajić: Najoštrije osuđujemo napad na Trampa
  on 14/07/2024 at 10:53

  Nasilje je neprihvatljivo na bilo kom mjestu, a posebno u političkoj areni, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • U prvoj polovini godine prenijeto 6,6 hiljada brojeva
  on 14/07/2024 at 19:22

  Uslugu prenosivosti broja je u prvoj polovini ove godine iskoristilo 6,6 hiljada pretplatnika, većinom u mobilnoj telefoniji, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

 • Tunel Sozina opslužio 1,86 miliona vozila
  on 14/07/2024 at 14:55

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 1,86 miliona vozila.

 • EPCG će prekid rada TE koštati 70 miliona eura
  on 14/07/2024 at 08:43

  Procjenjuje se da će zbog višemjesečnog prekida rada Termoelektrane (TE) Pljevlja naredne godine Elektroprivreda (EPCG) za nabavku električne energije potrošiti 70 miliona eura, saopštio je ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović.

 • Značajan rast prometa
  on 13/07/2024 at 15:26

  Različiti smjerovi indeksa i značajan rast prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj su objavljeni podaci prema kojima je u prvih šest mjeseci ove godine za kapitalne projekte potrošeno 61,2 miliona eura ili 26 odsto planiranog iznosa.

 • "Dobro je da nema rasta cijena struje, ali standard života nije porastao"
  on 13/07/2024 at 12:12

  Nepostojanje informacija o primjeni programa Evropa sad 2 predstavlja značajan problem privredi, ali i državnim organima, ocijenio je ekonomski analitičar Mirza Mulešković u intervjuu za Minu biznis.

 • Za dvije godine od auto-puta zaradili 20 miliona eura
  on 13/07/2024 at 12:00

  Za dvije godine funkcionisanja auto-puta Princeza Ksenija, Monteput je od naplate putarine zaradio skoro 20 miliona eura. Za to vrijeme dionicom od Smokovca do Mateševa prošlo je skoro pet miliona vozila, saopšteno je iz Monteputa. U posljednjoj godini ta tom putu život je izgubila jedna osoba.

 • Raste broj turista iz Kine
  on 13/07/2024 at 09:51

  Crna Gora je kao destinacija sve privlačnija za kineske turiste, čiji je broj porastao 42,4 odsto u poređenju sa 2019. godinom, saopštio je predsjednik izvršnog odbora Nacionalne turističke organizacije (NTO), Miško Rađenović.

 • Zbog cijena na primorju vlasnici trgovinskih lanaca "trljaju ruke"
  on 13/07/2024 at 06:11

  Porast cijena u marketima na primorju ne odgovara ni domaćima, ni gostima, ali zato vlasnici crnogorskih trgovinskih lanaca "trljaju ruke". Potrošači se pitaju kako su moguće te cjenovne oscilacije, dok nadležni, konkretno iz Tržišne inspekcije poručuju da je sve u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini, prema kojem se cijene slobodno formiraju.

 • EU odobrila 100 miliona za drugu dionicu auto-puta
  on 12/07/2024 at 17:48

  U okviru Ekonomskog i investicionog plana (EIP) za zapadni Balkan, Evropska komisija je usvojila Odluku o finansiranju u iznosu od 100 miliona eura granta za podršku izgradnji dionice Mateševo-Andrijevica auto-puta Bar-Boljare.

 • Fokus Foruma visoke tehnologije i inovacije
  on 12/07/2024 at 14:42

  Privredna komora Crne Gore u saradnji s Ambasadom Italije i Ministarstvom vanjskih poslova, regijom Fruili Venecija Đulija i Centralnoevropskom inicijativom organizovala je 12. jula prezentaciju Big Science Business Forum 2024 - velikog naučno-poslovnog foruma koji će se održati u Trstu od 1. do 4. oktobra.