ADP ZID

Asocijacija za demokratski prosperitet (ADP) Zid dodijela je danas nagradu za godisnji volonterizam sportskom kluba Lipljen iz Pljevalja, dok je nagradu za volonterku godine dobila Ljubica Nikolic iz Niksica.

ADP Zid, u saradnji sa Fondacijom Petrovic Njegos, nagraduje one koji su zalaganjem doprinijeli afirmaciji, promociji i razvoju volonterizma, ali narocito one koji su vlastitim primjerom pokrenuli zajednicu i cjelokupno drustvo.

Izvrsna direktorica ADP Zid, Sanda Rakocevic, kazala je da su volontiranje i volonterizam u Crnoj Gori, bez obzira na politiku kakva je bila do sada zastupljena, afirmisani i da imaju potencijala.

Prema njenim rijecima, potrebno je znati sta je volontiranje, a dobrovoljnost prepoznati u trenutku kada se sa njom sretemo i ne identifikovati je kao uopsteni altruizam ili filantropiju.

,,Za volontiranje je vazno da bude organizovano i dobrovoljno. Ono ne treba da bude u svrhu pojedinaca, nego cjelokupne zajednice, da se za njega ne dobija novac i da se ulazi sopstveno znanje i vjestine”, rekla je Rakocevic.

Kako je istakla, ADP ZID vec 20 godina radi na razvoju politike volontiranja u Crnoj Gori.

,,Vlada je prepoznala i pokrenula zakon i od ove godine volontiranje nece biti prepoznato kao rad, jer je ono do sad bilo izjednaceno sa njim”, rekla je Rakocevic.

Kako je pojasnila, volonterski je mogao da se odradi pripravnicki staz, a volontiranje je bilo prepoznato kao ogroman prostor za zloupotrebu i plodni razvoj crnog trzista.

,,Siva zona je promjenom Zakona o volontiranju smanjena, a usvajanjem novog zakona koji je jos u proceduri, volontiranje nece biti izjednaceno sa rodom”, kazala je Rakocevic.

Od ove godine, kako je dodala, volonteri nece moci da zamijene profesionalnu poziciju i angazman sluzbenika i namjestenika u institucijama, a samim tim nece moci da budu angazovani ni u privatnom sektoru.

Sve to je, kako je kazala, veliki iskorak jer postoji prostor da se radi na daljoj afirmaciji razvoja volonterizma i volontiranja, koji su ustvari gradanski aktivizam.

Govoreci o tome sta voloneteri rade, Rakocevic je navela da se kroz aktivnosti susrecu sa razlicitim gradanskim akcijama i pokretima.

,,Nagrada koja se dodjeljuje je zapravo nagrada svih nas, jer ona pokazuje da je uradeno nesto sto je pozitivno na lokalnom i nacionalnom nivou”, rekla je Rakocevic.

Prema njenim rijecima, od 43 aplikacije za nagradu dvije su nagradene, a imaju i dva posebna priznanja.

,,U uzi krug za nagradu za volonterizam usli su nevladina organizacija Zracak nade iz Pljevalja i animatori i zabavljatori iz Podgorice”, kazala je Rakocevic.

Ona je pozvala gradane da podijele svoje inicijative, jer, kako je navela, nikada se ne zna kada nesto malo moze da napravi ogromnu promjenu.

,,Dobrovoljnost je ono sto nas cini potpunim i omogucava da budemo u jednom duhu, zajedno, gradanski aktivisti”, istakla je Rakocevic.

Ribolovni sportski klub Lipljen iz Pljevalja pokazao je aktivizam na ocuvanju pljevaljskih rijeka, ribljeg fonda i ekologije.

Najveci motiv zbog koga je tom klubu dodijeljena nagrada je njihov aktivizam prilikom dogadaja koji se desio u julu ove godine, kada je doslo do pomora ribe u rijekama Vezisnici i Cehotini.

Predstavnik kluba Vaso Knezevic zahvalio je na nagradi i kazao da su kao ribolovni klub imali problema, ali da su ih prevazisli zahvaljujuci ljubavi prema rijekama i ribolovu.

,,Zahvalan sam svim clanovima kluba sto smo zajedno istrajali i natjerali institucije sistema da rade svoj posao”, naveo je Knezevic.

Nikolic, koja je dobitnica nagrade za volonterku godine, ukljucena je u program za djecu socijalno ugrozenih porodica od 2016. godine.

Ona trenutno radi sa troje djece na predmetu iz kojeg imaju nejasnoce i poteskoce u savladavanju.

Nikolic je kazala da je tokom rada sa djecom spoznala brojne poteskoce sa kojima se suocavaju porodice u Crnoj Gori.

,,Nadam se da ce ovaj dogadaj podstaci mlade ljude na volonterizam”, porucila je Nikolic.

Na kraju svecanosti Rakocevic je urucila posebne nagrade za volonterizam, koje su dobili udruzenje zena iz Bara i Konstatina Maras, koja je kao gradanski aktivista bila u Albaniji i pomagala zrtvama zemljotresa koji se prosle sedmice desio u Dracu.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Spajić sjutra odgovara na pitanja poslanika
  on 18/07/2024 at 11:31

  Premijer Milojko Spajić odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj Premijerskom satu koja će početi u 14 sati.

 • Za šest mjeseci usvojen veliki broj dokumenata koji Crnu Goru približavaju EU
  on 18/07/2024 at 10:45

  Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na današnjoj sjednici Vlade. Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Gorčević je kazala da se na taj način ispunjavaju mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja, ali što je još važnije, postepeno uvode evropski standardi i unapređuje kvalitet života građana.

 • "Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nijesu bili populizam dok je ubjeđivao građane u njihovu održivost"
  on 18/07/2024 at 10:39

  Predsjedniku države Jakovu Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nisu bili populizam kada je ubjeđivao građane u njihovu održivost, saopštili su iz Pokreta Evropa sad (PES).

 • Ambasador Nizozemske: Crnoj Gori je mjesto u EU
  on 18/07/2024 at 10:20

  Nerezidentni ambasador Nizozemske u Crnoj Gori Joust Reintjes je kazao da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji i da Nizozemska pruža tehničku i političku podršku Crnoj Gori od samog početka.

 • Milatović i Mišel kopredsjedavajući panela o demokratiji
  on 18/07/2024 at 09:32

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović će zajedno sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, biti kopredsjedavajući okruglog stola “Odbrana i osiguravanje demokratije” na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem"
  on 18/07/2024 at 08:23

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je na društvenoj mreži X da Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti.

 • Milatović danas na samitu Evropske političke zajednice
  on 18/07/2024 at 06:54

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće danas na samitu Evropske političke zajednice, koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Dogovorom spasiti Budvu od političke destabilizacije"
  on 18/07/2024 at 06:19

  Stranke u Budvi i dalje pokušavaju da dođu do broja od 17 odbornika koliko je potrebno za formiranje vlasti. Liste "Budva Naš Grad" Nikole Jovanovića, "Čist izbor" koju predvodi SDP i "Drugačije" na čijem je čelu URA, uputile su ponudu Demokratama i Evropi Sad da zajedno konstituišu većinu.

 • O razrješenju Kovačevića danas na sjednici SO Nikšić
  on 18/07/2024 at 06:10

  Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković zakazao je za danas sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića.

 • Leković: Nema više tender miljenika
  on 17/07/2024 at 18:32

  Novi menadžment MUP-a je obezbijedio nova patrolna vozila, kroz pošten tender, za potrebe Uprave policije i nema više tender miljenika već jednakog odnosa prema svima, poručio je poslanik Demokrata Momčilo Leković.