ZA 2018.

Odbor direktora EPCG donio je odluku o isplati dividende akcionarima kompanije za 2018. godinu. Iz 48,6 miliona nerasporedene dobiti za tu namjenu bice izdvojeno 38,32 miliona eura. Dividenda po akciji iznosice 0,36 eura bruto po akiji.

Kako je saopsteno iz EPCG, ta sredstva bice rasporedena za isplatu akcionarima u roku od 30 dana od dana donosenja Odluke.

Odbor je jos jednom konstatovao dobro poslovanje kompanije a takvi rezutati kako je saopsteno, dodatno su osnazili i usvajanje Odluke o investicionom planu Elektroprivrede za 2020-2024. godinu.

“Planom je, osim modernizacije postojecih objekata, definisana izgradnja prijeko potrebnih izvora elektricne energije uz diversifikaciju proizvodnje iz obnovljivih izvora”, kazali su iz kompanije.

Definisano je da je prioritet razvoja u narednom periodu proizvodnja elektricne energije iz obnovljivih izvora, prije svega sunca i vjetra.

“Stvaraju se zavrsni preduslovi za realizaciju projekta izgradnje vjetroparka ‘Gvozd’ na Krnovskoj visoravni vrijednog 60 miliona eura i pocetka njegovog rada krajem 2022. godine, te izgradnja solarne elektrane ‘Briska Gora’ kod Ulcinja vrijednog preko 200 miliona eura”, navodi se u saopstenju.

U usvojenom planu definisana je i izgradnja HE “Komarnica” snage 155 MW, a vrijednost projekta je oko 300 miliona eura.

“U okviru valorizacije hidroenergetskog potencijala donjeg toka rijeke Pive, predvidjena je I izgradnja HE ‘Krusevo’. U tom smislu, a radi definisanja konacnog tehnickog rjesenja planirana je izrada Studije iskoriscenja tog potencijala. Na osnovu toga definisace se tehnicka specifkacija i cijena izgradnje Hidroelekrtane i pratecih objekata”, kazali su iz EPCG.

Planom su takode precizno definisana i kapitalna ulaganja u revitalizaciju i modernizaciju postojecih elektrana.

“Time se obezbjeduje visoka pogonska spremnost, pouzdanost u radu i sigurnost u snabdijevanju svih potrosaca. Ulaganja u pomenute objekte su vec pocela, a u narednom periodu u HE ‘Perucica’ investirace se 60 miliona eura, dok ce u HE ‘Piva’ biti ulozeno 15 miliona eura”, navodi se u saopstenju.

Isticu da je termoenergetski kompleks TEP-RUP jedan od kljucnih djelova elektroenergetskog sistema Crne Gore i od izuzetnog znacaja za njegovu stabilnost.

“Stoga je i usvojenim investicionim planom definisana ekoloska rekonstrukciju TE ‘Pljevlja’ vrijedna 45 miliona eura, potpisivanje ugovora za izvodenje radova za koji je odbor direktora dao zeleno svjetlo, ocekuje se do kraja tekuce godine. U meduvremenu, poceli su i radovi na rekultivaciji deponije na Maljevcu vrijedni 20 miliona eura”, kazali su iz EPCG.

Namjera EPCG je, kako navode, da u okviru investicionog plana zadrzi isti kurs razvoja i investicija u narednoj deceniji, sto podrazumijeva sveobuhvatno ulaganje od preko 700 miliona eura.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.