NREKIC

Opstina Ulcinj je nacionalni resurs veoma interesantan za investitore i potrebno je brze reagovati u administrativnom smislu da bi se ulaganja realizovala, porucio je njen predsjednik Ljoro Nrekic.

On je na sastanku sa predstavnicima Privredne komore (PKCG) kazao da Ulcinj ima velike potencijale razvoja.

Prema njegovim rijecima, postoji znacajno interesovanje investitora za izgradnju fabrike bitumena u Vladimiru, vrijedne 50 miliona EUR.

Kako je saopsteno iz PKCG, uskoro pocinje izgradnja kanalizacije za cetiri naselja, sto je investicija vrijedna oko 3,5 miliona EUR, a u toku je tender za vodovodnu mrezu u vrijednosti 18 hiljada eura.

Predvidena je izgradnja bulevara, vrijednog pet miliona eura, koji ce unaprijediti vezu Ulcinja sa Velikom plazom.

“Bez razvoja infrastrukture nema razvoja turisticke destinacije kao sto je Ulcinj”, rekao je Nrekic.

On je saopstio i da postoji pismo o namjeri gradnje hotela Hilton na podrucju ulcinjske opstine, u planu za narednu godinu je izgradnja akva parka vrijedna sedam miliona, a investitori su zainteresovani i za ulaganje u poljoprivredi.

Kompanija Voli je zakupila 67 hektara zemlje u Vladimiru gdje ce gradi plastenike i otkupni centar.

“Imali smo 2,2 miliona nocenja turista u Ulcinju, a od boravisnih taksi prihodovano je vise od milion EUR, sto je povecanje od 100 odsto u odnosu na proslu godinu”, rekao je Nrekic.

Iz PKCG je saopsteno da je sastanak bio prilika da se rukovodstvu Ulcinja predstave rezultati analize poslovanja preduzeca koju je ta privredna asocijacija uradila za sve crnogorske opstine.

Podaci Poreske uprave (PU) pokazuju da je zavrsne racune za proslu godinu u Opstini Ulcinj predalo 599 preduzeca, sto je 126,9 odsto vise u odnosu na 2017.

Najveci broj privrednih subjekata u Opstini Ulcinj registrovano je za poslove trgovine 195, zatim usluge smjestaja i ishrane 131, gradevinarstva 75, preradivacke industrije 60, strucne, naucne i tehnicke djelatnosti 52.

Privredni subjekti u Opstini Ulcinj u prosloj godini su zaposljavali ukupno 2,2 hiljade osoba, sto je 38 odsto vise u odnosu na 2017.

Oni su iskazali ukupan prihod od 102,1 milion eura, sto je 5,4 odsto vise u odnosu na prethodnu.

Ostvarili su dobit od 6,9 miliona eura, sto je 24,1 odsto vise nego prosle godine.

Predstavnici PKCG pozvali su Opstinu Ulcinj da ude u proces sertifikacije po BFC standardu, koji sticu lokalne samouprave sa povoljnim ambijentom za poslovanje.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Spajić sjutra odgovara na pitanja poslanika
  on 18/07/2024 at 11:31

  Premijer Milojko Spajić odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj Premijerskom satu koja će početi u 14 sati.

 • Za šest mjeseci usvojen veliki broj dokumenata koji Crnu Goru približavaju EU
  on 18/07/2024 at 10:45

  Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na današnjoj sjednici Vlade. Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Gorčević je kazala da se na taj način ispunjavaju mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja, ali što je još važnije, postepeno uvode evropski standardi i unapređuje kvalitet života građana.

 • "Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nijesu bili populizam dok je ubjeđivao građane u njihovu održivost"
  on 18/07/2024 at 10:39

  Predsjedniku države Jakovu Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nisu bili populizam kada je ubjeđivao građane u njihovu održivost, saopštili su iz Pokreta Evropa sad (PES).

 • Ambasador Nizozemske: Crnoj Gori je mjesto u EU
  on 18/07/2024 at 10:20

  Nerezidentni ambasador Nizozemske u Crnoj Gori Joust Reintjes je kazao da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji i da Nizozemska pruža tehničku i političku podršku Crnoj Gori od samog početka.

 • Milatović i Mišel kopredsjedavajući panela o demokratiji
  on 18/07/2024 at 09:32

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović će zajedno sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, biti kopredsjedavajući okruglog stola “Odbrana i osiguravanje demokratije” na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem"
  on 18/07/2024 at 08:23

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je na društvenoj mreži X da Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti.

 • Milatović danas na samitu Evropske političke zajednice
  on 18/07/2024 at 06:54

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće danas na samitu Evropske političke zajednice, koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Dogovorom spasiti Budvu od političke destabilizacije"
  on 18/07/2024 at 06:19

  Stranke u Budvi i dalje pokušavaju da dođu do broja od 17 odbornika koliko je potrebno za formiranje vlasti. Liste "Budva Naš Grad" Nikole Jovanovića, "Čist izbor" koju predvodi SDP i "Drugačije" na čijem je čelu URA, uputile su ponudu Demokratama i Evropi Sad da zajedno konstituišu većinu.

 • O razrješenju Kovačevića danas na sjednici SO Nikšić
  on 18/07/2024 at 06:10

  Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković zakazao je za danas sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića.

 • Leković: Nema više tender miljenika
  on 17/07/2024 at 18:32

  Novi menadžment MUP-a je obezbijedio nova patrolna vozila, kroz pošten tender, za potrebe Uprave policije i nema više tender miljenika već jednakog odnosa prema svima, poručio je poslanik Demokrata Momčilo Leković.