KOPAC OCIJENIO

Podmorski energetski kabl s Italijom imace veliki uticaj na cijeli region, jer ce Crna Gora odjednom biti najlikvidnije trziste u regionu, ocijenio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ), Janez Kopac.

On je danas, na sastanku sa clanovima skupstinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budzet, kazao da ce crnogorsko trziste elektricne energije, kada dode do spajanja sa italijanskim, biti 200 teravata ili 70 puta vise od sadasnje potrosnje.

Kopac je ocijenio da ce se to dogoditi za godinu ili malo vise, jer Crnoj Gori predstoji usvajanje jos nekih zakona koji ce omoguciti spajanje ta dva trzista.

“To ce imati veliki uticaj na cijeli region, jer ce Crna Gora odjednom biti najlikvidnije trziste u regionu. Mnogo likvidnije od srpskog, bosanskog ili bilo kog drugog. Polako ce doci do spajanja trzista i ostalih zemalja sa crnogorskim”, smatra Kopac.

Tema sastanka je bila stanje u evropskoj integraciji Crne Gore u oblasti energetike.

Kopac je saopstio da se paralelno desava spajanje kosovskog i albanskog trzista, sto ce biti zavrseno u aprilu ili maju.

“Albanija i Kosovo su formirali zajednicku berzu elektricne energije, koja jos ne funkcionise, ali ce se to desiti. Mozda ce se za dvije tri godine crnogorsko i italijansko spojiti sa albanskim i kosovskim trzistem”, kazao je Kopac.

On je podsjetio da je sadasnja likvidnost trzista elektricne energije u Crnoj Gori mala, a da berza elektricne energije jos ne funkcionise, jer nijesu ispunjeni svi uslovi.

Kopac je ocijenio da je Crna Gora najprogresivnija i najuspjesnija u energetskim reformama, narocito u sektoru elektricne energije.

“Potrebno je da se zakon o trzistu elektricne energije u manjem dijelu izmijeni kako bi ga uskladili sa najnovijim detaljima iz pravnog okvira EZ”, porucio je Kopac.

On je ocijenio da je Crna Gora u oblasti obnovljivih izvora daleko premasila svoju obavezu.

Kopac je podsjetio da Evropa planira da ce do 2050. godine svu struju proizvesti iz obnovljivih izvora – ni iz uglja ni iz gasa.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Platni promet 1,38 milijardi eura
  on 27/03/2023 at 17:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u februaru iznosila je 1,38 milijardi aura, što je 18 odsto više nego u januaru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Nacrt zakona o solidarnom doprinosu povući iz procedure
  on 27/03/2023 at 14:37

  Privredna komora Crne Gore, Američka privredna komora, Crnogorsko udruženje poslodavaca, Savjet stranih investitora i Udruženje banaka Crne Gore, ponovili su apel ministru finansija Aleksandru Damjanoviću u kojem traže od Vlade Crne Gore da povuče iz procedure Nacrt zakona o solidarnom doprinosu. Nacrt zakona smatraju dodatnim oblikom kažnjavanja kompanija koje uspješno posluju i ocjenjuju ga kao još jednu potvrdu dodatnog opterećivanja i urušavanja pozitivnog poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

 • Proizvodnja u Željezari kreće za desetak dana
  on 27/03/2023 at 14:22

  Za desetak dana trebalo bi da počne proizvodnja u pogonu Nikšićke Željezare, najavio je direktor te kompanije Đorđije Manojlović.

 • "Vrijedna imovina u Golubovcima data u zakup bez analiza i tendera"
  on 27/03/2023 at 13:43

  Bivši zaposleni u Montenegro airlinesu ističu da su iz medija saznali o izmajmljivanju hangara koji je u vlasništvu MA na Aerodromu "Golubovci" novom avio-prevozniku To Montenegro, i pitaju se zašto je stečajni sudija dozvolio novom stečajnom upravniku da ovako vrijednu imovinu da u zakup bez ikakve analize isplativosti zakupa i raspisanog tendera. Najavili su podnošenje prigovora na rad stečajnog upravnika i stečajnog sudije.

 • Uhapšena 34 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola
  on 27/03/2023 at 13:18

  Službenici policije uhapsili su tokom vikenda 34 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, saopšteno je iz Uprave policije.

 • Od ponoći jeftinije sve vrste goriva
  on 27/03/2023 at 12:48

  Sve vrste goriva u Crnoj Gori će od ponoći biti jeftinije, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

 • Damjanović: Vlada će u ratama platiti dug Montenegro Bonusa EPCG
  on 27/03/2023 at 10:54

  Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da će Vlada početi sa isplatom duga od 11,5 miliona eura Montenegro Bonusa Elektroprivredi Crne Gore na način što će odvajati dio od pripadajućih dividendi, odnosno dobiti.

 • Poziv gradovima i opštinama za ligu šampiona lokalnog razvoja
  on 27/03/2023 at 10:08

  Lokalne samouprave iz regiona od danas se mogu prijaviti za učešće u Programu sertifikacije gradova i opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), kako bi sistemski unaprijedile uslove za privlačenje investicija i brži razvoj postojeće privrede.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.