GLISEVIC-DUROVIC

Crna Gora uspjesno je planirala kako da potrosi 279,1 milion eura, koliko je Evropska unija (EU) opredijelila drzavi kroz program Instrumenta pretpristupne podrske za period 2014-2020 (IPA II), saopstila je nacionalna IPA koordinatoka, Ivana Glisevic Durovic.

Ona je, na sastanku Nadglednog odbora IPA-e u Podogrici, navela da su svi programi u okviru IPA I, do 2007. do 2013. godine uspjesno zatvoreni, a odobreni projekti zavrseni, sa izuzetkom projekta veceg obima Unapredenje sistema vodosnabdijevanja i izgradnja sistema za tretman otpadnih voda i kanalizacione mreze u Beranama.

Kako je rekla Glisevic Durovic, rezultati u IPA I bili su dobra osnova za dalji posvecen rad IPA struktura nakon 2014. godine, sto potvrduje cinjenica da se uspjesno nastavilo sa sprovodenjem programa IPA II.

Ona je kazala da je prethodna godina je u dijelu koji se odnosi na sprovodenje i planiranje IPA II bila dinamicna i obiljezena aktivnostima koje su se odnosile na pripremu i sprovodenje projekata u periodu 2014-2018, ali i programiranja za period 2019-2020.

Ona je podsjetila da je zavrseno i programiranje za period 2019-2020 cime je zaokruzeno planiranje svih raspolozivih sredstava iz nacionalnog programa IPA II.

“To znaci da smo uspjesno planirali utrosak svih 279,1 milion eura koliko je EU opredijelila za Crnu Goru kroz nacionalne programe IPA II”, dodala je Glisevic Durovic.

Prema njenim rijecima, najskorije odobreni program IPA 2019 i IPA 2020 podrazumijevaju novih skoro 80 miliona eura za projekte u oblasti saobracaja, zivotne sredine, konkurentnosti i inovacija, obrazovanja, zaposljavanja i socijalne politike, demokratije i upravljanja, vladavine prava i temeljnih prava.

“Ti projekti ce donijeti nove infrastrukturne projekte od koristi za sve, kao sto su rekonstrukcija dionice zeljeznicke pruge Podgorica-Golubovci, izgradnja novih postrojenja za preciscavanje otpadnih voda u Rozajama i Kolasinu i nove kanalizacione mreze u Mojkovcu”, rekla je Glisevic Durovic.

Ona je kazala da dosadasnje iskustvo iz sprovodena programa IPA II ukazuje da, i pored toga sto su procedure duge i kompleksne, IPA struktura u Crnoj Gori se postepeno usavrsava i postaje spremnija za uvecanje obima posla koji se ocekuje u narednim godinama.

Glisevic Durovic rekla je da je ove godine nastavljeno sa koriscenjem dva programa budzetske podrske za implementaciju Strategije integrisanog upravljanja granicom i Strategije reforme javne uprave.

“Podrsku za integrisano upravljanje granicom smo planirlai 2015. godine i danas mozemo konstatovati da je 19,9 od ukupno 20 miliona eura uplaceno u drzavni budzet. Za podrsku reformi javne uprave, koja je planirana 2017. godine, od ukupno 15 miliona, do sada je u budzet uplaceno cetiri miliona, a za projekte komplementarne tehnicke pdorske ugovoreno je 2,7 miliona eura”, navela je Glisevic Durovic.

Kako je dodala, ove godine se intezivno radilo na objavljivanju javnih poziva definisanih Programom razvoja poljoprivrede i ruralnih podrucja Crne Gore za period 2014-2020, odnosno IPARD-om II.

“Ministarstvo poljoprivrede je uspjesno ugovorilo 262 projekta vrijednosti 14,03 miliona, od cega podrska EU iznosi 10,52 eura”, rekla je Glisevic Durovic.

Ona je kazala da je Crna Gora, pored nacionalnih i programa evropske teritorijalne saradnje, nastavila da ucestvuje u regionalnim programima koje finansira EU.

Glisevic Durovic je naglasila znacaj Zapadnobalkanskog inevsticionog okvira, kojim EU podrzava pripremu i sprovodenje infrastrukturnih projekata.

“Od ukupno 170 miliona eura koje smo do sada iskoristili iz tog instrumenta, skoro 50 miliona eura je opredijeljeno za pripremu projekata, a 120 za radove i nabavke infrastrukturne objekte”, rekla je ona.

Prema njenim rijecima, pored rekonstrukcije zeljeznike pruge Var-Vrbnica i izgradnje dijela Transbalkanskog energetskog koridora u Crnoj Gori, tim novcem ce biti konfinansirana izgradnja obilaznice oko Budve, ali i izgradnja postrojenja za preciscavanje otpadnih voda u Podgorici i Bijelom Polju i kanalizacione mreze u Bokokotorskom zalivu.

Glisevic Durovic je rekla da vjeruje da ce kolege iz Evropske komisije na najbolji nacin definisati set pravila za finansijsku podrsku tokom perioda 2021-2027, odnosno IPU III.

Sef jedinice D1 u Generalnoj direkciji za susjedstvo i pregovore o prosirenju, Tomas Haglajtner, ukazao je na to da je Crnoj Gori kroz IPA II opredijeljeno 270 miliona eura i dodao da je vazno pokazati da ta sredstva donose rezultate.

On je rekao da se u Briselu vodi dosta diskusije o procesu prosirenje i IPA III i dodao da ce u narednom period biti jaci fokus na ostvarivanju rezultata u najkracem roku.

Haglajtner je rekao da je zavrseno programiranje u okvru IPA II i drzavama je dato zeleno svjetlo da nastave sa programima.

On je ukazao na to da je kroz IPA za ovu godinu opredijeljeno 30 miliona eura, koji se odnose na saobracaj, zivotnu sredinu, lokalitete Natura 2000, dok ce u narednoj godini prirotete imati mala i srednja preduzeca.

“Budzet EU je pod stalnim pritiskom sto se tice iznosa sredstava koja su na raspolaganju za prosirenje, tako da moramo pokazati da novac koji ulazemo donosi rezultate”, istakao je Haglajtner.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Da se kroz rezultat popisa Srbi potvrde kao državotvorni narod Crne Gore"
  on 14/07/2024 at 21:40

  Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević, ističe da se na rezultate popisa stanovništva u Crnoj Gori, posebno kada je riječ o nacionalnoj pripadnosti, jako dugo čeka te u svom stilu poručuje da bi “dosad bili objavljeni i u Indiji", samo se kod nas još prebrojavaju. Očekuje da broj onih koji su se nacionalno izjasnili kao Srbi bude veći u odnosu na popis iz 2011. godine i da se i kroz taj podatak, kako je rekao, potvrde kao državotvorni narod u Crnoj Gori.

 • "Slučaj u Beranama presedan najopasnije vrste"
  on 14/07/2024 at 16:50

  Iz Demokratske Crne Gore poručuju da je slučaj u Beranama presedan najopasnije moguće vrste, te da će nepoštovanje dogovora srušiti sve principe, izazvati nepovjerenje, nestabilnost i neizvjesnost na političkoj sceni tog grada. Pozivali su sve odgovorne aktere da se pridruže naporima za uspostavljanje stabilnosti i poštovanje datih dogovora.

 • Mandić: Ne plašim se rezultata popisa stanovništva
  on 14/07/2024 at 15:04

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić izjavio je danas u intervjuu za Politiku da se ne plaši rezultata popisa stanovništva u Crnoj Gori.

 • "Brz oporavak Trampu, napad zaslužuje najoštrije osude"
  on 14/07/2024 at 14:00

  Napad na bivšeg predsjednika SAD-a i kandidata za predsjednika Donalda Trampa zaslužuje najoštriju osudu, kazao je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić.

 • "Rekonstrukcija samo komplikuje odnose, ulazak BS u Vladu je trgovina"
  on 14/07/2024 at 13:45

  Rekonstrukcija Vlade povećaće heterogenost i neusklađenost interesa njenih činilaca i neminovno će negativno uticati na ispunjavanje spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, ocijenila je docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović.

 • Svjedok sedmice: Amina Cikotić
  on 14/07/2024 at 11:58

  Pročitajte šta je obilježilo sedmicu za nama iz ugla potpredsjednice Socijaldemokratske partije (SDP) Amine Cikotić.

 • "Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji vlasti"
  on 14/07/2024 at 11:56

  Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji parlamentarne većine i političkih prilika u državi, ocijenio je poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević.

 • "Odreći ću se mjesta predsjednika opštine, samo da se riješi kriza"
  on 14/07/2024 at 11:37

  Bivši potpredsjednik opštine Berane Damjan Ćulafić saopštio je da je spreman da se odrekne mjesta predsjednika opštine koje ga je sledovalo po koalicionom sporazumu.

 • Milatović: Političko nasilje neprihvatljivo
  on 14/07/2024 at 10:59

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović snažno je osudio jučerašnji napad na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa u Pensilvaniji.

 • Spajić: Najoštrije osuđujemo napad na Trampa
  on 14/07/2024 at 10:53

  Nasilje je neprihvatljivo na bilo kom mjestu, a posebno u političkoj areni, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • U prvoj polovini godine prenijeto 6,6 hiljada brojeva
  on 14/07/2024 at 19:22

  Uslugu prenosivosti broja je u prvoj polovini ove godine iskoristilo 6,6 hiljada pretplatnika, većinom u mobilnoj telefoniji, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

 • Tunel Sozina opslužio 1,86 miliona vozila
  on 14/07/2024 at 14:55

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 1,86 miliona vozila.

 • EPCG će prekid rada TE koštati 70 miliona eura
  on 14/07/2024 at 08:43

  Procjenjuje se da će zbog višemjesečnog prekida rada Termoelektrane (TE) Pljevlja naredne godine Elektroprivreda (EPCG) za nabavku električne energije potrošiti 70 miliona eura, saopštio je ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović.

 • Značajan rast prometa
  on 13/07/2024 at 15:26

  Različiti smjerovi indeksa i značajan rast prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj su objavljeni podaci prema kojima je u prvih šest mjeseci ove godine za kapitalne projekte potrošeno 61,2 miliona eura ili 26 odsto planiranog iznosa.

 • "Dobro je da nema rasta cijena struje, ali standard života nije porastao"
  on 13/07/2024 at 12:12

  Nepostojanje informacija o primjeni programa Evropa sad 2 predstavlja značajan problem privredi, ali i državnim organima, ocijenio je ekonomski analitičar Mirza Mulešković u intervjuu za Minu biznis.

 • Za dvije godine od auto-puta zaradili 20 miliona eura
  on 13/07/2024 at 12:00

  Za dvije godine funkcionisanja auto-puta Princeza Ksenija, Monteput je od naplate putarine zaradio skoro 20 miliona eura. Za to vrijeme dionicom od Smokovca do Mateševa prošlo je skoro pet miliona vozila, saopšteno je iz Monteputa. U posljednjoj godini ta tom putu život je izgubila jedna osoba.

 • Raste broj turista iz Kine
  on 13/07/2024 at 09:51

  Crna Gora je kao destinacija sve privlačnija za kineske turiste, čiji je broj porastao 42,4 odsto u poređenju sa 2019. godinom, saopštio je predsjednik izvršnog odbora Nacionalne turističke organizacije (NTO), Miško Rađenović.

 • Zbog cijena na primorju vlasnici trgovinskih lanaca "trljaju ruke"
  on 13/07/2024 at 06:11

  Porast cijena u marketima na primorju ne odgovara ni domaćima, ni gostima, ali zato vlasnici crnogorskih trgovinskih lanaca "trljaju ruke". Potrošači se pitaju kako su moguće te cjenovne oscilacije, dok nadležni, konkretno iz Tržišne inspekcije poručuju da je sve u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini, prema kojem se cijene slobodno formiraju.

 • EU odobrila 100 miliona za drugu dionicu auto-puta
  on 12/07/2024 at 17:48

  U okviru Ekonomskog i investicionog plana (EIP) za zapadni Balkan, Evropska komisija je usvojila Odluku o finansiranju u iznosu od 100 miliona eura granta za podršku izgradnji dionice Mateševo-Andrijevica auto-puta Bar-Boljare.

 • Fokus Foruma visoke tehnologije i inovacije
  on 12/07/2024 at 14:42

  Privredna komora Crne Gore u saradnji s Ambasadom Italije i Ministarstvom vanjskih poslova, regijom Fruili Venecija Đulija i Centralnoevropskom inicijativom organizovala je 12. jula prezentaciju Big Science Business Forum 2024 - velikog naučno-poslovnog foruma koji će se održati u Trstu od 1. do 4. oktobra.