GLISEVIC-DUROVIC

Crna Gora uspjesno je planirala kako da potrosi 279,1 milion eura, koliko je Evropska unija (EU) opredijelila drzavi kroz program Instrumenta pretpristupne podrske za period 2014-2020 (IPA II), saopstila je nacionalna IPA koordinatoka, Ivana Glisevic Durovic.

Ona je, na sastanku Nadglednog odbora IPA-e u Podogrici, navela da su svi programi u okviru IPA I, do 2007. do 2013. godine uspjesno zatvoreni, a odobreni projekti zavrseni, sa izuzetkom projekta veceg obima Unapredenje sistema vodosnabdijevanja i izgradnja sistema za tretman otpadnih voda i kanalizacione mreze u Beranama.

Kako je rekla Glisevic Durovic, rezultati u IPA I bili su dobra osnova za dalji posvecen rad IPA struktura nakon 2014. godine, sto potvrduje cinjenica da se uspjesno nastavilo sa sprovodenjem programa IPA II.

Ona je kazala da je prethodna godina je u dijelu koji se odnosi na sprovodenje i planiranje IPA II bila dinamicna i obiljezena aktivnostima koje su se odnosile na pripremu i sprovodenje projekata u periodu 2014-2018, ali i programiranja za period 2019-2020.

Ona je podsjetila da je zavrseno i programiranje za period 2019-2020 cime je zaokruzeno planiranje svih raspolozivih sredstava iz nacionalnog programa IPA II.

“To znaci da smo uspjesno planirali utrosak svih 279,1 milion eura koliko je EU opredijelila za Crnu Goru kroz nacionalne programe IPA II”, dodala je Glisevic Durovic.

Prema njenim rijecima, najskorije odobreni program IPA 2019 i IPA 2020 podrazumijevaju novih skoro 80 miliona eura za projekte u oblasti saobracaja, zivotne sredine, konkurentnosti i inovacija, obrazovanja, zaposljavanja i socijalne politike, demokratije i upravljanja, vladavine prava i temeljnih prava.

“Ti projekti ce donijeti nove infrastrukturne projekte od koristi za sve, kao sto su rekonstrukcija dionice zeljeznicke pruge Podgorica-Golubovci, izgradnja novih postrojenja za preciscavanje otpadnih voda u Rozajama i Kolasinu i nove kanalizacione mreze u Mojkovcu”, rekla je Glisevic Durovic.

Ona je kazala da dosadasnje iskustvo iz sprovodena programa IPA II ukazuje da, i pored toga sto su procedure duge i kompleksne, IPA struktura u Crnoj Gori se postepeno usavrsava i postaje spremnija za uvecanje obima posla koji se ocekuje u narednim godinama.

Glisevic Durovic rekla je da je ove godine nastavljeno sa koriscenjem dva programa budzetske podrske za implementaciju Strategije integrisanog upravljanja granicom i Strategije reforme javne uprave.

“Podrsku za integrisano upravljanje granicom smo planirlai 2015. godine i danas mozemo konstatovati da je 19,9 od ukupno 20 miliona eura uplaceno u drzavni budzet. Za podrsku reformi javne uprave, koja je planirana 2017. godine, od ukupno 15 miliona, do sada je u budzet uplaceno cetiri miliona, a za projekte komplementarne tehnicke pdorske ugovoreno je 2,7 miliona eura”, navela je Glisevic Durovic.

Kako je dodala, ove godine se intezivno radilo na objavljivanju javnih poziva definisanih Programom razvoja poljoprivrede i ruralnih podrucja Crne Gore za period 2014-2020, odnosno IPARD-om II.

“Ministarstvo poljoprivrede je uspjesno ugovorilo 262 projekta vrijednosti 14,03 miliona, od cega podrska EU iznosi 10,52 eura”, rekla je Glisevic Durovic.

Ona je kazala da je Crna Gora, pored nacionalnih i programa evropske teritorijalne saradnje, nastavila da ucestvuje u regionalnim programima koje finansira EU.

Glisevic Durovic je naglasila znacaj Zapadnobalkanskog inevsticionog okvira, kojim EU podrzava pripremu i sprovodenje infrastrukturnih projekata.

“Od ukupno 170 miliona eura koje smo do sada iskoristili iz tog instrumenta, skoro 50 miliona eura je opredijeljeno za pripremu projekata, a 120 za radove i nabavke infrastrukturne objekte”, rekla je ona.

Prema njenim rijecima, pored rekonstrukcije zeljeznike pruge Var-Vrbnica i izgradnje dijela Transbalkanskog energetskog koridora u Crnoj Gori, tim novcem ce biti konfinansirana izgradnja obilaznice oko Budve, ali i izgradnja postrojenja za preciscavanje otpadnih voda u Podgorici i Bijelom Polju i kanalizacione mreze u Bokokotorskom zalivu.

Glisevic Durovic je rekla da vjeruje da ce kolege iz Evropske komisije na najbolji nacin definisati set pravila za finansijsku podrsku tokom perioda 2021-2027, odnosno IPU III.

Sef jedinice D1 u Generalnoj direkciji za susjedstvo i pregovore o prosirenju, Tomas Haglajtner, ukazao je na to da je Crnoj Gori kroz IPA II opredijeljeno 270 miliona eura i dodao da je vazno pokazati da ta sredstva donose rezultate.

On je rekao da se u Briselu vodi dosta diskusije o procesu prosirenje i IPA III i dodao da ce u narednom period biti jaci fokus na ostvarivanju rezultata u najkracem roku.

Haglajtner je rekao da je zavrseno programiranje u okvru IPA II i drzavama je dato zeleno svjetlo da nastave sa programima.

On je ukazao na to da je kroz IPA za ovu godinu opredijeljeno 30 miliona eura, koji se odnose na saobracaj, zivotnu sredinu, lokalitete Natura 2000, dok ce u narednoj godini prirotete imati mala i srednja preduzeca.

“Budzet EU je pod stalnim pritiskom sto se tice iznosa sredstava koja su na raspolaganju za prosirenje, tako da moramo pokazati da novac koji ulazemo donosi rezultate”, istakao je Haglajtner.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.

 • "Zakon jednak za sve, pa i za privredna društva u većinskom državnom vlašništvu"
  on 25/03/2023 at 13:11

  Izjave Luke Kotor u vezi sa pružanjem lučke usluge pilotaže u Bokokotorskom zalivu kojima se nipodaštavaju sudske i odluke drugih nadležnih organa, ne idu u prilog očuvanju poslovnog ugleda luke od nacionalnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Za podsticajne mjere u poljoprivredi 45 hiljada eura
  on 25/03/2023 at 12:00

  Opština Tivat će za podsticajne mjere u sektoru poljoprivrede ove godine opredijeliti 45 hiljada eura.

 • Klikom do trgovine, ali i prevare
  on 25/03/2023 at 06:37

  Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije. Prijavljivalo se i kašnjenje isporuke, kao i da je cijena koju kurir traži pri dostavi veća od naznačene pri naručivanju. Glavna tržišna inspektorka, Marina Radulović, za Portal RTCG kaže da je, za tri mjeseca 2023. godine, od kurirskih službi oduzeta krivotvorena roba, vrijedna 19.437 eura.

 • Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani
  on 25/03/2023 at 05:59

  Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani, smatra novoimenovani predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore (KTKCG) Željko Drinčić.

 • EK podržava modernizaciju puteva i željeznice u CG
  on 24/03/2023 at 14:35

  Za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za rekonstrukciju željeznice, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sastanku sa šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Majklom Milerom. Miler je istakao težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

 • Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom, u 2022. pozitivan rezultat
  on 24/03/2023 at 13:20

  Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa "Budvanska rivijera" AD Budva u 2022. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 602.563 eura. To je utvrdio Odbor direktora na danas održanoj XIX sjednici.