BIJELA KUCA POTVRDILA

Bijela kuca je prosle noci potvrdila da nece ucestvovati na sjednici o pripremi formalne optuznice za smjenjivanje predsjednika Donalda Trampa.

Bijela kuca se o tome izjasnila na isteku roka koji joj je odredio Odbor Predstavnickog doma Kongresa SAD za pravosude.

Bijela kuca je taj proces u Predstavnickom domu americkog Kongresa nazvala “saradom”.

“Kao sto znate, vasa istraga o pokretanju optuznice je potpuno neosnovana”, napisao je advokat Bijele kuce Pet Sipoloni u pismu poslaniku Demokrata Dzeriju Nedleru, predsjedavajucem Odbora donjeg domu americkog Kongresa za pravosude.

Bijela kuca koja je do sada odbila da saraduje u istrazi Demokrata o opozivu predsjednika imala je rok do petka uvece da se izjasni da li ce ucestvovati, preko advokata, na sjednici o pisanju zvanicnog predloga Odbora za pravosude za njegov opoziv.

U dva pasusa pisma o tome se izricito ne kaze da Bijela kuca odbija da ucestvuje, ali, po jednom visokom zvanicniku administracije, to jeste znacenje tog teksta, navodi agencija AP.

U pismu advokat Bijele kuce optuzuje Demokrate da “trace vrijeme Amerike” s “tom saradom” i navodi da bi usvajanje zvanicnog predloga za opoziv predsjednika Trampa bilo ravno “nesmotrenoj zloupotrebi vlasti” za sta kriticari optuzuju Trampa.

Sipoloni je u pismu citirao Trampovu Tviter poruku poslatu ranije ove nedjelje: “Ako hocete da me opozovete, uradite to sada, brzo, da mozemo da imamo fer sudenje u Senatu i da nasa zemlja moze da se vrati radu”.

Odluka je donijeta dan posto je predsjednica Predstavnickog doma Nensi Pelosi objavila da je zatrazila od predsjedavajucih odbora koji vode istragu o Trampovim odnosima sa Ukrajinom da pocnu pisanje optuznice zbog “zloupotrebe polozaja”, jer on “ponovo pokusava da kompromituje izbore u sopstvenu korist”.

Glasanje o opozivu bi moglo da u Predstavnickom domu bude prije bozicnog raspusta, te bi, ako tekst tu prode, na redu pocetkom iduce godine bio Senat, gdje vecinu imaju Trampovi Republikanci.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Spajić sjutra odgovara na pitanja poslanika
  on 18/07/2024 at 11:31

  Premijer Milojko Spajić odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj Premijerskom satu koja će početi u 14 sati.

 • Za šest mjeseci usvojen veliki broj dokumenata koji Crnu Goru približavaju EU
  on 18/07/2024 at 10:45

  Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na današnjoj sjednici Vlade. Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Gorčević je kazala da se na taj način ispunjavaju mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja, ali što je još važnije, postepeno uvode evropski standardi i unapređuje kvalitet života građana.

 • "Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nijesu bili populizam dok je ubjeđivao građane u njihovu održivost"
  on 18/07/2024 at 10:39

  Predsjedniku države Jakovu Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nisu bili populizam kada je ubjeđivao građane u njihovu održivost, saopštili su iz Pokreta Evropa sad (PES).

 • Ambasador Nizozemske: Crnoj Gori je mjesto u EU
  on 18/07/2024 at 10:20

  Nerezidentni ambasador Nizozemske u Crnoj Gori Joust Reintjes je kazao da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji i da Nizozemska pruža tehničku i političku podršku Crnoj Gori od samog početka.

 • Milatović i Mišel kopredsjedavajući panela o demokratiji
  on 18/07/2024 at 09:32

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović će zajedno sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, biti kopredsjedavajući okruglog stola “Odbrana i osiguravanje demokratije” na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem"
  on 18/07/2024 at 08:23

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je na društvenoj mreži X da Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti.

 • Milatović danas na samitu Evropske političke zajednice
  on 18/07/2024 at 06:54

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće danas na samitu Evropske političke zajednice, koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Dogovorom spasiti Budvu od političke destabilizacije"
  on 18/07/2024 at 06:19

  Stranke u Budvi i dalje pokušavaju da dođu do broja od 17 odbornika koliko je potrebno za formiranje vlasti. Liste "Budva Naš Grad" Nikole Jovanovića, "Čist izbor" koju predvodi SDP i "Drugačije" na čijem je čelu URA, uputile su ponudu Demokratama i Evropi Sad da zajedno konstituišu većinu.

 • O razrješenju Kovačevića danas na sjednici SO Nikšić
  on 18/07/2024 at 06:10

  Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković zakazao je za danas sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića.

 • Leković: Nema više tender miljenika
  on 17/07/2024 at 18:32

  Novi menadžment MUP-a je obezbijedio nova patrolna vozila, kroz pošten tender, za potrebe Uprave policije i nema više tender miljenika već jednakog odnosa prema svima, poručio je poslanik Demokrata Momčilo Leković.