PEROVIC TVRDI

Predlog predstavnika Vlade da se razgovara o preporukama Venecijanske komisije bio je nekorektan, jer za cetiri godine price o zakonu o slobodi vjeroispovijesti nije odrzan nijedan zvanicni sastanak sa crkvama i vjerskim zajednicama, kazao je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perovic.

Iz Vlade su ranije saopstili da su imali susret sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, ali da oni nijesu prihvatili dijalog o ispunjavanju preporuka Venecijanske komisije, uslovljavajuci ga razgovorima i istvoremenim donosenjem zakona o restituciji crkvene imovine.

Perovic smatra da nista u vezi sa Predlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom polozaju vjerskih zajednica ne ide kako treba.

“Cetiri godine price o nacrtu, pa o predlogu zakona, a bez jednog jedinog zvanicnog sastanka predstavnika predlagaca sa zainteresovanim crkvama i vjerskim zajednicama”, naveo je on, komentarisuci inovirani tekst Predloga zakona.

Perovic je agenciji MINA kazao da je zbog toga suvisno pitanje zasto na, kako je naveo, prvom i posljednjem sastanku, jedinom u cetiri godine, od prije neki dan, nije prihvacena prica o venecijanskim preporukama.

On ocjenjuje da je takav predlog bio elementarno nekorektan.

“Kako pricati o bilo kakvim principima zakonskog teksta u danima kada prvi covjek drzave i vladajuce partije najavljuje neustavnu djelatnost po kojoj ce sekularna partija “obnoviti crkvu”, naveo je Perovic.

Perovic je pitao da li se moze vjerovati ministru pravde Zoranu Pazinu da drzava nece ulaziti u hramove.

“Odnosno ko je naivan da mu vjeruje da drzava nece ulaziti u hramove kad njegov pretpostavljeni daje takve izjave? I koga onda briga da analizira pravne finese i dvosmislenosti od kojih vrvi pomenuti Predlog, kada predsjednik tako otvoreno i glasno krsi Ustav koji propisuje odvojenost crkve i drzave”, pitao je Perovic.

Iz Vlade su objasnili da je Predlogom zakona propisano da ce svi vjerski objekti koji predstavljaju kulturnu bastinu, a koji su bili imovina drzave Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine i kasnije nijesu na odgovarajuci pravni nacin presli u svojinu neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao drzavna imovina.

Perovic je rekao da je odredbe koje u tekst zakona unose 1918. godinu, a za koje smatra da su necivilizovane, trebalo upristojiti.

“Trebalo ih je pravno uobliciti jasnim upucivanjem na pravnu zastitu koje crkve i vjerske zajednice imaju na raspolaganju prilikom dokazivanja “cija je crkvena imovina”, kazao je Perovic.

To je, kako je naveo, i ovaj put izostalo, jer je igra rijeci pri pominjanju upravnog i parnicnog postupka toliko nejasna, da ostavlja utisak “planinske magle”, a ne kvalitetnog zakonskog teksta koji donosi jedna uredena pravna drzava.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.