“SLUCAJ OTASEVIC”

Savjet Radio i Televizije Crne Gore (RTCG) osudio je, kako navode, “neprofesionalni postupak RTCG-a da blagovremeno, bez oklijevanja, ne objave vijest o incidentu u Trznom centru Delta Siti”, a koja se, kako su istakli, odnosi na napad na novinara Dnevnog lista Dan. Savjet ce, kako kazu, zahtijevati utvrdivanje odgovornosti za ucinjene propuste.

Saopstenje Savjeta RTCG prenosimo integralno:

Savjet Radio i Televizije Crne Gore najostrije osuduje neprofesionalan postupak, RTCG da blagovremeno, bez oklijevanja, ne objave vijest o incident u Trznom centru Delta, a koji se odnosi na napad na novinara lista Dan.

Savjet, iz objektivnih razloga, nije bio u prilici da se sastane i da ranije javno saopsti svoj stav. Smatramo i da je vazno da u ovakvim situacijama kreiramo i saopstavamo zajednicki stav. Istog dana kada su drugi mediji objavili vijest a RTCG nije, predsjednik Savjeta zvanicno je zatrazio izjasnjenje menadzmenta.

Posto su osnovne cinjenice u vezi sa postupkom poznate, Savjet ih ovom prilikom nece ponavljati. Radi pune istine i u interesu javnosti, Savjet saopstava da su od samog saznanja o incidentu, apsolutno svi clanovi Savjeta, u medusobnoj elektronskoj prepisci, izrazili ogorcenje zbog toga sto RTCG nije na vrijeme objavio pomenutu informaciju. Savjet zaista ne razumije zasto urednistvo RTCG nije to ucinilo. Nedopustivim kasnjenjem u emitovanju informacije, stovise, napravili su stetu i po ko zna koji put protiv sebe okrenuli inace senzibilnu javnost na uredivacku politiku javnog medijskog servisa.

Takav postupak RTCG, moramo reci, nanio je stetu i Savjetu koji od samog konstituisanja insistira na profesionalizmu. Ovim povodom Savjet podsjeca da je jos prije tri mjeseca usvojio Principe razvoja RTCG koji sadrze i nekoliko principa i stavova o uredivackoj politici, sa direktnim zahtjevom urednistvu da RTCG da ne moze i ne smije zaobilaziti bilo kakve informacije od javnog interesa.

Izricito smo trazili da RTCG mora biti prva u objavljivanju svih informacija od interesa za javnost i da je nedopustiva bilo koja vrsta opstrukcije u tom smislu. Stoga, i nema potrebe da se Savjet uvijek posebno izjasnjava u ovakvim i slicnim situacijama. Savjet nema sta da doda svom ranije usvojenom stavu ni u vezi sa najnovijim incidentom. Stav Savjeta je da je neprihvatljivo bilo kakvo parcijalno politicko dizajniranje informacija koje objavljuje RTCG.

Urednistva RTCG su se, pak, oglusila o pravila profesionalizma i stavove Savjeta. I da bude jos gore, RTCG je u nastavku informisanja u vezi sa pomenutim incidentom u TC Delta, napravila nove greske, cak i na stetu sopstvenog dostojanstva. Da li se i u ovom slucaju cekalo na provjeru vjerodostojnosti? Ako da, da li je provjera bila uspjesna? Ako ne, zasto niste konzistentni? Smatramo i da ovo nedolicno i neadekvatno ponasanje mora prestati. Savjet je od pocetka pruzio ruku pune, otvorene, saradnje menadzmentu RTCG. Ali to podrazumijeva i posebnu odgovornost i senzibilitet menadzmenta i urednistva. U tom smislu, Savjet ce zahtijevati utvrdivanje odgovornosti za ucinjene propuste.

Savjet staje i u odbranu RTCG od neumjesnih, cak, ostrascenih, napada, pa i kleveta na racun javnog medijskog servisa, cega ima i ovih dana, ali nece svoj kredibilitet stavljati u sluzbu neprofesionalizma i odluka koje nije donio. Clanovi Savjeta smatraju da imaju obavezu da kritikuju sve propuste ali i da imaju obavezu da zastite RTCG i zaposlene od zlonamjernih komentara. Podsjecamo da smo u potpunosti otvoreni za sve opravdane kritike koje su dobrodosle i koje cemo koristiti za unaprijedenje RTCG. Istovremeno, podsjecamo i da u RTCG ima mnogo profesionalaca i casnih pojedinaca koje, takode, moramo stititi. Smatramo i da oni koji naprave nenamjerne profesionalne propuste nisu necasni posebno je ne prihvatamo generalizacije. Naprotiv, podrzavamo individualizaciju uspjeha i odgovornosti.

Primarna uloga Savjeta je da se bavi ulogom javnog servisa, da se brine o njegovom programu i nije mu zadatak da se izjasnjava o svemu sto se desava na politicko-medijskoj sceni Crne Gore.

Naravno, ne treba ni isticati da se Savjet najodlucnije zauzima za potpuno postovanje i zastitu profesionalnog integriteta medija i novinara i u tom smislu osuduje sve postupke koji su upereni protiv tih vrijednosti demokratskog drustva i zastite pojedinca.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Da se kroz rezultat popisa Srbi potvrde kao državotvorni narod Crne Gore"
  on 14/07/2024 at 21:40

  Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević, ističe da se na rezultate popisa stanovništva u Crnoj Gori, posebno kada je riječ o nacionalnoj pripadnosti, jako dugo čeka te u svom stilu poručuje da bi “dosad bili objavljeni i u Indiji", samo se kod nas još prebrojavaju. Očekuje da broj onih koji su se nacionalno izjasnili kao Srbi bude veći u odnosu na popis iz 2011. godine i da se i kroz taj podatak, kako je rekao, potvrde kao državotvorni narod u Crnoj Gori.

 • "Slučaj u Beranama presedan najopasnije vrste"
  on 14/07/2024 at 16:50

  Iz Demokratske Crne Gore poručuju da je slučaj u Beranama presedan najopasnije moguće vrste, te da će nepoštovanje dogovora srušiti sve principe, izazvati nepovjerenje, nestabilnost i neizvjesnost na političkoj sceni tog grada. Pozivali su sve odgovorne aktere da se pridruže naporima za uspostavljanje stabilnosti i poštovanje datih dogovora.

 • Mandić: Ne plašim se rezultata popisa stanovništva
  on 14/07/2024 at 15:04

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić izjavio je danas u intervjuu za Politiku da se ne plaši rezultata popisa stanovništva u Crnoj Gori.

 • "Brz oporavak Trampu, napad zaslužuje najoštrije osude"
  on 14/07/2024 at 14:00

  Napad na bivšeg predsjednika SAD-a i kandidata za predsjednika Donalda Trampa zaslužuje najoštriju osudu, kazao je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić.

 • "Rekonstrukcija samo komplikuje odnose, ulazak BS u Vladu je trgovina"
  on 14/07/2024 at 13:45

  Rekonstrukcija Vlade povećaće heterogenost i neusklađenost interesa njenih činilaca i neminovno će negativno uticati na ispunjavanje spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, ocijenila je docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović.

 • Svjedok sedmice: Amina Cikotić
  on 14/07/2024 at 11:58

  Pročitajte šta je obilježilo sedmicu za nama iz ugla potpredsjednice Socijaldemokratske partije (SDP) Amine Cikotić.

 • "Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji vlasti"
  on 14/07/2024 at 11:56

  Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji parlamentarne većine i političkih prilika u državi, ocijenio je poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević.

 • "Odreći ću se mjesta predsjednika opštine, samo da se riješi kriza"
  on 14/07/2024 at 11:37

  Bivši potpredsjednik opštine Berane Damjan Ćulafić saopštio je da je spreman da se odrekne mjesta predsjednika opštine koje ga je sledovalo po koalicionom sporazumu.

 • Milatović: Političko nasilje neprihvatljivo
  on 14/07/2024 at 10:59

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović snažno je osudio jučerašnji napad na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa u Pensilvaniji.

 • Spajić: Najoštrije osuđujemo napad na Trampa
  on 14/07/2024 at 10:53

  Nasilje je neprihvatljivo na bilo kom mjestu, a posebno u političkoj areni, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • U prvoj polovini godine prenijeto 6,6 hiljada brojeva
  on 14/07/2024 at 19:22

  Uslugu prenosivosti broja je u prvoj polovini ove godine iskoristilo 6,6 hiljada pretplatnika, većinom u mobilnoj telefoniji, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

 • Tunel Sozina opslužio 1,86 miliona vozila
  on 14/07/2024 at 14:55

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 1,86 miliona vozila.

 • EPCG će prekid rada TE koštati 70 miliona eura
  on 14/07/2024 at 08:43

  Procjenjuje se da će zbog višemjesečnog prekida rada Termoelektrane (TE) Pljevlja naredne godine Elektroprivreda (EPCG) za nabavku električne energije potrošiti 70 miliona eura, saopštio je ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović.

 • Značajan rast prometa
  on 13/07/2024 at 15:26

  Različiti smjerovi indeksa i značajan rast prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj su objavljeni podaci prema kojima je u prvih šest mjeseci ove godine za kapitalne projekte potrošeno 61,2 miliona eura ili 26 odsto planiranog iznosa.

 • "Dobro je da nema rasta cijena struje, ali standard života nije porastao"
  on 13/07/2024 at 12:12

  Nepostojanje informacija o primjeni programa Evropa sad 2 predstavlja značajan problem privredi, ali i državnim organima, ocijenio je ekonomski analitičar Mirza Mulešković u intervjuu za Minu biznis.

 • Za dvije godine od auto-puta zaradili 20 miliona eura
  on 13/07/2024 at 12:00

  Za dvije godine funkcionisanja auto-puta Princeza Ksenija, Monteput je od naplate putarine zaradio skoro 20 miliona eura. Za to vrijeme dionicom od Smokovca do Mateševa prošlo je skoro pet miliona vozila, saopšteno je iz Monteputa. U posljednjoj godini ta tom putu život je izgubila jedna osoba.

 • Raste broj turista iz Kine
  on 13/07/2024 at 09:51

  Crna Gora je kao destinacija sve privlačnija za kineske turiste, čiji je broj porastao 42,4 odsto u poređenju sa 2019. godinom, saopštio je predsjednik izvršnog odbora Nacionalne turističke organizacije (NTO), Miško Rađenović.

 • Zbog cijena na primorju vlasnici trgovinskih lanaca "trljaju ruke"
  on 13/07/2024 at 06:11

  Porast cijena u marketima na primorju ne odgovara ni domaćima, ni gostima, ali zato vlasnici crnogorskih trgovinskih lanaca "trljaju ruke". Potrošači se pitaju kako su moguće te cjenovne oscilacije, dok nadležni, konkretno iz Tržišne inspekcije poručuju da je sve u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini, prema kojem se cijene slobodno formiraju.

 • EU odobrila 100 miliona za drugu dionicu auto-puta
  on 12/07/2024 at 17:48

  U okviru Ekonomskog i investicionog plana (EIP) za zapadni Balkan, Evropska komisija je usvojila Odluku o finansiranju u iznosu od 100 miliona eura granta za podršku izgradnji dionice Mateševo-Andrijevica auto-puta Bar-Boljare.

 • Fokus Foruma visoke tehnologije i inovacije
  on 12/07/2024 at 14:42

  Privredna komora Crne Gore u saradnji s Ambasadom Italije i Ministarstvom vanjskih poslova, regijom Fruili Venecija Đulija i Centralnoevropskom inicijativom organizovala je 12. jula prezentaciju Big Science Business Forum 2024 - velikog naučno-poslovnog foruma koji će se održati u Trstu od 1. do 4. oktobra.