HRA UPOZORAVA

Crna Gora nema djelotvorne pravne ljekove za zastitu ljudskih prava i jos nije spremna da ih obezbijedi, ocijenjeno je iz Akcije za ljudska prava (HRA) povodom Medunarodnog dana ljudskih prava.

Iz HRA su kazali da je tome doprinio Ustavni sud odlukom da sam sebi ukine rok od 18 mjeseci za postupanje u predmetima, i tako gradanima ugrozi pravo na efikasnu zastitu ljudskih prava na nivou drzave.

“Skoro dvije godine se odugovlaci sudska zastita prava NVO aktivista i bivse vice-guvernerke od nezakonitog razrijesenja sa javnih funkcija, da bi, posto su osnovni sudovi prihvatili nadleznost, a Upravni i Ustavni sud je odbili, Vrhovni sud bez suvislog obrazlozenja nacelnim stavom zaprijetio osnovnim sudovima da od te nadleznosti odustanu”, ukazali su iz HRA.

Kako su istakli, ne postoji djelotvorna pravna zastita protiv odluka Sudskog savjeta o izboru sudija, sto je pitanje od kljucnog znacaja za nezavisnost sudstva i zastitu ljudskih prava u drzavi.

Iz HRA su naveli da je Upravni sud u oktobru ove godine, nakon godinu i cetiri mjeseca, zakazao rociste po tuzbi protiv Sudskog savjeta, kojom je ucesnik na konkursu za izbor sudija trazio da se ponisti odluka o izboru deset kandidata za sudije osnovnih sudova iz juna prosle godine.

“U meduvremenu je troje od deset izabranih kandidata na osporenom konkursu izabrano za sudije i stupilo na duznost”, rekli su iz te nevladine organizacije.

Prema njihovim rijecima, Sudski savjet nije odlozio pocetak obavljanja sudijske funkcije ni jednoj osobi do donosenja sudske odluke.

“Slucaj neustavne zabrane odrzavanja Povorke ponosa u Niksicu s pocetka 2015. godine jos ceka na epilog i pokazuje kako u Crnoj Gori ne postoji djelotvoran pravni lijek protiv krsenja prava na mirno okupljanje”, istakli su iz HRA.

Posle ohrabrujuce odluke Ustavnog suda da ukine presudu Vrhovnog suda kojom je podrzana zabrana, kako su dodali, Vrhovni sud je ove godine vratio predmet Upravnom na ponovno odlucivanje.

“Upravni sud je onda nalozio Ministarstvu unutrasnjih poslova da donese novo rjesenje o zahtjevu za odrzavanje protestne setnje, ali novo rjesenje nije donijeto do danas, vise od cetiri godine posto je okupljanje zabranjeno”, ukazali su iz HRA.

Oni su kazali da je Ustavni sud ove godine odlucio ,,toplo-hladno” o ustavnim zalbama bivsih radnika ,,Radoja Dakica”, u slucaju u kome im drzava 14 godina nije obezbjedila isplatu pravosnazno dosudenih potrazivanja.

Kako su naveli iz HRA, Ustavni sud je nalozio Ministarstvu finansija da za 439 bivsih radnika fabrike “Radoje Dakic”, kojima je utvrdena povreda prava na pravicno sudenje, u roku od sest mjeseci isplati po dvije hiljade eura na ime pravicnog zadovoljenja zbog krsenja prava, medutim, nije obavezao drzavu i na to da im isplati dugovanja po pravosnaznim presudama, koja su mnogo veca.

“Zbog toga su radnici prinudeni da zastitu ljudskih prava i dalje traze pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu”, dodali su iz HRA.

Prema njihovim rijecima, djelotvorna zastita prava na zabranu torture i dalje je problem.

“Nema napretka u istragama policijske torture i zlostavljanja gradana na protestima iz oktobra 2015. godine uprkos odlukama Ustavnog suda iz 2017. o nedjelotvornosti istraga u slucaju Martinovic i Zlatarska ulica”, rekli su iz HRA.

Kako su dodali, nema ni napretka u vidu proaktivnog istrazivanja ratnih zlocina.

“Za jedini slucaj procesuiran posle 2015. godine, protiv jednog crnogorskog drzavljanina za zlocine na Kosovu, koji je ove godine u prvom stepenu osuden na 14 godina zatvora, nije zasluzno crnogorsko specijalno tuzilastvo, vec istraga vodena u Srbiji i na Kosovu”, rekli su iz HRA.

Iz te nevladine organizacije su istakli da nema pokazatelja da je Specijalno tuzilastvo usvojilo preporuke eksperta Evropske komisije kako proaktivno istrazivati ratne zlocine , posebno u odnosu na Dubrovacko ratiste i takozvane vikend ratnike.

“Niti de preispitalo mogucnost novog procesuiranja zlocina deportacije izbjeglica iz Bosne i Hercegovine ili Bukovice, koji su procesuirani suprotno medunarodnom pravu, kako je to zakljucila i Evropska komisija”, rekli su iz HRA.

Jedini pomak u rasvjetljavanju najtezih slucajeva napada na novinare, kojima se bavi i Komisija za pracenje istraga napada na novinare, prema njihovim rijecima, bilo je hapsenje u oktobru jednog od ucesnika napada na knjizevnika Jevrema Brkovica i ubistva njegovog pratioca Srdana Vojicica koje se desilo prije 13 godina.

“Medutim, do dana ljudskih prava nije bilo daljih vijesti o tome, ni o usmjeravanju istrage na nalogodavce”, rekli su iz HRA.

Iz HRA su kazali da, iako su i Ustavni sud i redovni sudovi ranije zbog nedjelotvorne istrage pokusaja ubistva iz 2007. godine dosudili naknade stete novinaru Tufiku Softicu, nema napretka u istragama oba napada na njega, niti je bilo ko u drzavnom tuzilastvu i policiji zbog propusta u istrazi snosio licnu odgovornost.

“Nije bilo ni ocekivanog napretka u istrazi proslogodisnjeg napada na novinarku Oliveru Lakic, iako je Uprava policije navodno zatrazila pomoc stranih eksperata u ovoj istrazi”, rekli su iz HRA.

Oni su dodali da se Vlada oglusila na predlog Komisije za pracenje istraga napada na novinare da joj omoguci angazovanje stranih strucnjaka koji bi pomogli da se preispitaju dosadasnje istrage ubistva Duska Jovanovica i drugih.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.