PRVI PUT U KCCG

U Kliničkom centru Crne Gore protekle sedmice kod pedesetpetogodišnjeg pacijenta iz Herceg Novog sa disekcijom (rascjep zida) torakalne aorte urađena je po prvi put samostalno izuzetno kompleksna i komplikovana operativna procedura na grudnoj i stomačnoj aorti, saopšteno je iz ustanove.

Ovu intervenciju izveo je tim KCCG na čelu sa dr Vesnom Sjekloća Ivanović, načelnicom Centra za invazivnu dijagnostiku, terapiju srcai i krvnih sudova, dr Pericom Marašem, načelnikom Centra za vaskularnu hirurgiju i hirurgom dr Milosavom Cmiljanićem..

Dr Sjekloća Ivanović je navela da je kod pacijenta verifikovana teška komplikovana disekcija tip 3 koja je zahvatila grudnu i stomačnu aortu.

“Nakon prijema i liječenja u Intenzivnoj jedinici i stabilizacije stanja pacijenta urađena je pripremna operacija od strane vaskularnih hirurga gdje je urađeno premoštenje između lijeve karotidne i lijeve arterije supklavije, kao i suport sledećoj intervenciji koja je trebala da se uradi u uslovima Angio sale. Ova procedura podrazumijeva ugradnju stentova, stent graftova, koja će obezbijediti da zid aorte bude stabilan, da ne dolazi do daljeg rascjepa i da se spriječe fatalne komplikacije kod ovog pacijneta”, kazala je dr Sjekloća Ivanović.

Ona je naglasila da je pacijent sa ij Centralne ntentenzivne njege premješten na Odjeljenje vaskularne hirurgije, u potpuno zadovoljavajućem stanju, da je hemodinamski i klinički potpuno stabilan, sa pokrentim ekstremitetima bez bolova i da će uskoro biti otpušten iz KCCG.

Dr Maraš je kazao da je po prijemu u KCCG kod pacijenta prvo urađena veoma teška i komplikovana hirurška intervencia radi stabilizacije njegovog stanja.

“Prije 15 dana najprije je urađena operacija transpozicije krvnih sudova na vratu i grudnom košu, koja je izuzetno teška i komplikovana intervencija koja se do prije nekoliko mjeseci radila samo u Kliničkom centru Srbije. Nakon stabilizacije stanja i hemodinamske stabilnosti u Centru za endovaskularnu hirurgiju, odnosno u Centru za interventnu radilogiju urađen je i finiš te operacije, a to je plasiranje stenta kod disekcije torakalne aorte”, objasnio je dr Maraš.

On je istakao da je Centar za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju, zahvaljujući razumijevanju i podršci menadžmenta KCCG dobio nekoliko mladih specijlizanata, a uskoro bi trebalo još jednog, čime će biti prevaziđeni kardovski problemi od prije nekoliko godina, za duži vremenski period.

Dr Cmiljanić je istakao da je, po stabilizaciji opšteg stanja, nakon skoro nedjelju dana, urađena jedna intervencija koja se do sada nikada nije radila u Crnoj Gori samostalno.

“Dr Maraš kao šef ekipe i ja smo uradili tu intervenciju, a nakon toga je urađena endovaskularna procedura koja je protekla uredno. Ponosan sam na cijeli tim što je uradio i što smo napravili jedan veliki iskorak u liječenju naših pacijenata i zahvalan sam svima kao i rukovodstvu KCCG”, naglasio je dr Cmiljanić.

Pacijent Zlatko Plivelić iz Herceg Novoga kazao je da je kada mu je pozlilo upućen u KCCG i da je odmah nakon stabilizacije stanja, u roku od tri dana operisan.

“Nisam ni bolovao, što se kaže da imam neke posljedice nemam, juče je bila druga operacija. Reći ću samo da se i ovdje može doći, ne samo u Zagreb, Ljuljanu, Beograd”, poručio je Plivelić.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Zirojević: Šaranović bježi sa kontrolnog saslušanja
  on 19/06/2024 at 10:32

  Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović obavijestio je dopisom predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu, Miodraga Lakovića da, iako je prethodno potvrdio prisustvo, neće prisustvovati kontrolnom saslušanju na temu “Imenovanje v.d. direktora Uprave policije i posljedice na sistem bezbjednosti u Crnoj Gori”, a kao razlog navodi učešće na Samitu šefova policije država članica UN (UNCOPS), saopštio je poslanik Socijaldemokrata i član Odbora za bezbjednost i odbranu, Nikola Zirojević.

 • Skupštini podnijeta peticija za donošenjem Zakona o otvaranju dosijea tajnih službi
  on 19/06/2024 at 10:22

  Advokat Nikola Angelovski, pravni zastupnik najvećeg broja građana koji je tužio državu u slučaju zloglasnog portala “Udar”, podnio je juče Skupštini peticiju za donošenjem Zakona o otvaranju dosijea i dokumenata civilnih i vojnih obavještajnih službi Crne Gore.

 • "Za efikasnu borbu protiv korupcije potrebna politička stabilnost"
  on 19/06/2024 at 09:56

  Za efikasnu borbu protiv korupcije Crna Gora mora osigurati političku stabilnost i smanjenje nacionalnih tenzija koje, uz često održavanje izbora, ne dozvoljavaju konsolidovanje i reforme čitavog državnog sistema, a posebno sudstva, saopštila je poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović. Ona je to kazala na sastanku sa koordinatorom američkog Stejt departmenta za globalnu borbu protiv korupcije Ričardom Nefjuom.

 • "Vladajuće partije uspjele da svoju politiku pretvore u teško nadmašivo ruglo"
  on 19/06/2024 at 09:48

  Vladajuće partije su uspjele da svoju politiku pretvore u teško nadmašivo ruglo, ocjenjuju iz Građanske inicijative “21. maj”.

 • "Čestitke na ispunjavanju obaveza vezanih za troškove odbrane NATO"
  on 19/06/2024 at 09:43

  Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke čestitala je i zahvalila Crnoj Gori na ispunjavanju obaveza NATO-a u pogledu potrošnje na odbranu.

 • Sjutra Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju
  on 19/06/2024 at 08:11

  Petnaesti sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije, održaće se 20. juna 2024. godine u Briselu, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

 • "Izbori u Podgorici jedino rješenje, PES građanima prodavao maglu"
  on 19/06/2024 at 07:47

  Izbori u Podgorici su jedino rješenje da se prevaziđe politička kriza, a čisto sumnjam da će i danas na sastanku doći do dogovora političkih konstituenata, smatra odbornik Socijaldemokrata u Skupštini Glavnog grada Miloš Mašković.

 • Kriza vlasti u Podgorici: Sastanak većine najavljen za danas
  on 19/06/2024 at 07:02

  Sastanak većine podgoričkog parlamenta sa temom kako da se prevaziđe kriza vlastu u Podgorici – dogovorom ili vanrednim izborima, nastaviće se danas.

 • Vučelić: Većina u Podgorici ne želi nove izbore
  on 19/06/2024 at 07:00

  Pokret za Podgoricu ne treba da ostvaruje želje DPS-a, nakon što su na državnom nivou imali zajedničke amandmane, poručila je odbornica CIVIS-a u podgoričkom lokalnom parlamentu Maja Vučelić.

 • Poslanici danas ponovo o zakonima koje je Milatović vratio
  on 19/06/2024 at 06:14

  Poslanici crnogorskog parlamenta ponovo će danas glasati o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i o Zakonu o nacionalnom javnom emiteru, koje je predsjednik države Jakov Milatović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

 • Danas počinje isplata penzija
  on 19/06/2024 at 08:21

  Isplata majskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

 • Air Montenegro od danas leti i ka Ostravi
  on 18/06/2024 at 20:35

  Air Montenegro letom MNE 390 danas je uspostavio liniju Podgorica-Ostrava, saopšteno je iz te kompanije.

 • "Sve što se kosi sa zakonom i tržištem neće proći"
  on 18/06/2024 at 19:26

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović reagovao je na navode pojedinih političara o problematičnosti ideje dopunjavanja programa Solari 5000+ programom energetske efikasnosti.

 • U Luci Kotor tri kruzera sa preko pet hiljada putnika
  on 18/06/2024 at 15:30

  U kotorskoj luci danas su tri kruzera sa 5,12 hiljada putnika.

 • Đeljošaj u Parizu, Šćekić u Alžiru, Jakšić-Stojanović na Kipru
  on 18/06/2024 at 15:12

  Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici utvrdila platforme o učešću potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja na Ministarskoj konferenciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) za Jugoistočnu Evropu, u Parizu, 26. juna, o radnoj posjeti potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade i ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića, Alžiru od 26. do 28. juna i platformu za učešće delegacije Vlade Crne Gore, koju predvodi ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović na Forumu Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE) na Kipru.

 • CBCG: Neznatan pad efektivne kamatne stope
  on 18/06/2024 at 14:14

  Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupno odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u martu je u odnosu na februar pala 0,02 procentna poena i iznosila je 6,63 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Pogoni nikšićke Željezare proizvodiće eloksiranu bravariju
  on 18/06/2024 at 14:11

  U pogonima Željezare Nikšić počeće da se proizvdoi eloksirana bravarija za građane po veoma povoljnim cijenama, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

 • Radnici traže da SDT blokira imovinu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 09:39

  Radnici Vektra Boke naveli su da je juče održana sjednica akcionara tog preduzeća upriličena van svih procesnih zakonskih normi. 

 • Crna Gora ima potencijal da privuče veći broj turista iz EU
  on 18/06/2024 at 08:12

  Crna Gora ima mnogo potencijala da privuče veći broj turista iz Njemačke i uopšte Evropske unije, zaključak je sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića i predstavnika najveće svjetske turističke kompanije, njemačkog TUI-ija, koju je predvodio član Izvršnog odbora i direktor korporativnih i spoljnih poslova, Tomas Elerbek.

 • Brkovići više nijesu na čelu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 08:09

  Vanredna Skupština akcionara kompanije Vektra Boka imenovala je novi Odbor direktora, u kojem su sada Radovan Samardžić, Vladimir Čović i Danilo Matijašević, dok će se predsjednik tog tijela birati naknadno.