ŠEHOVIĆ NAJAVIO

Ministar prosvjete Damir Šehović najavio je pilot projekat “Digitalna učionica” kojim će se, kako je naveo, započeti sveobuhvatna digitalna transformacija obrazovnog sistema.

“Slobodno mogu reći da je to prekretnica koja znači modernizaciju i osavremenjavanje obrazovnog procesa a istovremeno i odustajanje od anahronog tradicionalnog prevaziđenog načina prezentiranja nastavnog sadržaja”, kazao je Šehović, gostujući u Dnevniku TVCG.

Kako je saopštio, projekat podrazumijeva da, od 1. septembra, svaki učenik prvog razreda, svih sedam i po hiljada učenika u 500 odjeljenja i njihovih 500 nastavnika, pored klasičnih udžbenika ima i dodatak digitalnih udžbenika, odnosno digitalnih sadržaja.

“Ti digitalni sadržaji će biti prikazani u formi 2D i 3D animacija, video materijala, simulacija, virtuelnih modela koji će biti vezani za nastavni plan i program i za sadržaj samog udžbenika. Djeca će na savremen, evropski način od naredne školske godine biti u prilici da apsorbuju znanje i da im to znanje bude trajnije”, kazao je Šehović.

Kako je najavio, sjutra će biti potpisan ugovor sa kompanijom M:tel, koja će finansirati taj projekat.

Takođe, Šehović je kazao da je u planu da sve učionice budu opremljene kvalitetnim wi-fi signalom. Takođe, plan je da se do septembra zamijeni sva računarska oprema u svim osnovnim i srednjim školama i da se nabave pametne table i smart televizori do šestog razreda osnovne škole, za šta je Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Evropskom investicionom bankom, izdvojilo 4-5 miliona eura.

Elektronski upis: Prvog dana upisano 2.800 učenika

Elektronski upis u osnovne škole počeo je danas. Šehović je saopštio je da je prvog dana preko tog servisa upisano oko 2.800 učenika.

On je istakao da je servis je elektronskog upisa dostupan roditeljima 24 sata, da je maksimalno pojednostavljena procedura, te da su roditelji lišeni potrebe predavanja bilo kakvih dokumenata jer je proces do kraja automatizovan.

“Koliko je dobro prihvaćen ovaj servis najbolje govori podatak da je danas upisano oko 2.800 učenika. To znači da je na ovaj način, već prvog dana, upisano oko 40% učenika koji imaju pravo upisa”, kazao je Šehović.

Završetak školske godine po planu

Ministar prosvjete je kazao da će se, zahvaljujući projektu “Uči doma”, na regularan način zaokružiti nastavna godina, koja će se završiti u skladu sa projekcijom koja je definisana školskim kalendarom. To znači da će nastavna godina biti završena 12. juna, odnosno 20. maja za učenike završnih razeda osnovnih u srednjih škola.

“Projektom Uči doma sačuvali smo djeci, ono što je najvažnije, njihovo zdravlje, ali smo i omogućili kontinuitet učenja, što je bila suština čitave priče”, naglasio je Šehović.

Saopštio je da je u projekat bilo uključeno 240 nastavnika iz 34 škole koji su snimili 1700 predavanja.

“Broj pregledana na Jutjub kanalu je preko 3 miliona, imamo 95.00 korisnika elektronske platforme. To govori da je ovaj projekat u potpunosti zaživio”, kazao je Šehović.

On je naglasio da je sve spremno za početak organizacije polaganje maturskih i polumaturskih ispita.

“Rokove smo utvrđivali u skladu sa preporukama IJZ jer ne želimo ni na ovoj način da ugrozimo zdravlje bilo kojeg učenika. Sama procedura polaganja ispita biće organizovana tako da ćemo ispoštovati preporuke medicinske struke”, naveo je Šehović.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD
  on 25/06/2024 at 20:56

  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizovala je u Podgorici svečani prijem povodom Dana nezavisnosti, nacionalnog praznika te zemlje. Prijem je okupio veliki broj crnogorskih zvaničnika, članova diplomatskog kora, predstavnika političkih partija, pravosudnih, kulturnih i drugih institucija...

 • "Logično je da se rezolucija o Jasenovcu usvoji, biće sastanaka sa Spajićem"
  on 25/06/2024 at 18:41

  Demokratska narodna partija (DNP) ne ucjenjuje nikoga i ne uslovljava nikoga, ali bi bilo sasvim bilo prirodno i logično da se Rezolucija o Jasenovcu usvoji, smatra poslanik DNP-a Vladislav Bojović.

 • Berane: Rotacija ili vanredni izbori?
  on 25/06/2024 at 18:35

  Očigledna je kriza vlasti u Beranama. Sjednica lokalnog parlamenta nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebalo da se desi dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine, te da umjesto Vuka Todorovića iz Nove srpske demokratije bude izabran Damjan Ćulafić iz Demokrata.

 • DPS Berane: Svjedočimo političkom mešetarenju i samovolji pojedinaca
  on 25/06/2024 at 17:56

  Predsjednik opštinskog odbora Berane Miro Nedić kaže da su ovih dana u Beranama na snazi političko mešetarenje, dominacija ličnih interesa i samovolja pojedinaca.

 • Spajić: Razmišljamo o rebalansu budžeta
  on 25/06/2024 at 17:11

  Realizacija tekućih projekata ide brže nego što je predviđeno, kazao je premijer Milojko Spajić i dodao da zbog toga razmišljaju o rebalansu budžeta kako bi dodatna sredstva opredijelili za kapitalne projekte.

 • Milatović traži mišljenje za pet ambasadora
  on 25/06/2024 at 16:47

  Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike trebalo bi početkom jula da se izjasni o petorici kandidata za ambasadore Crne Gore. Predsjednik države Jakov Milatović uputio je skupštinskom Odboru pet predloga kandidata za ambasadore, kako bi Odbor o njima dao mišljenje.

 • Mandić: Moj glavni zadatak na evropskom putu je očuvanje mira
  on 25/06/2024 at 15:14

  Svi čvrsto vjerujemo da je Crna Gora naredna članica EU, a to će biti biti snažna poruka ohrabrenja za ostale zemlje kandidate, a posebno za bivše republike Jugoslavije, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene
  on 25/06/2024 at 14:00

  Objašnjenje razloga zbog kojih je sjednica parlamenta već četvrti put odgođena a koje je saopštio predsjednik Skupštine Andrija Mandića, šef Kluba poslanika SD-a u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša smatra nekorektnim i neutemeljenim.

 • "Od strateške je važnosti da Crna Gora otpočne ključne infrastrukturne projekte"
  on 25/06/2024 at 13:47

  Od strateške je važnosti da naša zemlja otpočne i nastavi ključne infrastrukturne projekte poput nove dionice auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i valorizacije Luke Bar, kako bi se stvorili uslovi za što bolju povezanost i privredni razvoj Crne Gore i cijelog regiona, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.