GI “SAČUVAJMO SINJAJEVINU”

Sinjajevina ne smije i ne može biti pretvorena u vojni poligon, a za njenu čistotu i dalje su spremni da se bore njeni mještani, koji ostaju vjerni datoj riječi, da će je ako treba i životom braniti, poručili su iz Građanske inicijative (GI) “Sačuvajmo Sinjajevinu”.

Kako navode, Oni su to poručili i prije godinu dana, kada je održan prvi protest za “spas” ove planine, saopštili su iz GI “Sačuvajmo Sinjajevinu”.

“Na današnji dan se navršava godinu dana od prvog protesta protiv vojnog poligona na Sinjajevini, koji su sa nama organizovali Udruženje Bjelopavlića ‘Bijeli Pavle’ i Udruženja bjelopavlićkih stočara. Protestujući prije godinu dana protiv uspostavljanja vojnog poligona, nijesmo ni slutili, ne samo da Vlada neće ispoštovati svoj narod, nego čak ni poslanike Evropskog parlamenta, samim tim i Evropsku uniju. Vlada nam je svoj odnos prema građanima pokazala tako što je ljude koji pokazuju istinsku ljubav prema svojoj domovini počela da etiketira kao državne neprijatelje i nekakve hibridne ratnike. Svoj ignorantski odnos pokazali su ignorisanjem zahtjeva sa protesta na Okrugljaku, a potom i peticije sa preko 3.300 glasova, jedine peticije izglasane na e-Portalu, a kojom se tražilo odustajanje od vojnog poligona i proglašavanje Sinjajevine parkom prirode”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da uprkos iskazanoj namjeri Ministarstva javne uprave da razvija participativnu demokratiju i uključi građane u donošenje odluka kroz portal za peticije, ispostavilo se da u Vladi umjesto demokratskih vladaju autoritarni principi, po sistemu: „Biće kako mi kažemo, a ne kako hoće narod“.

“Ironija bude veća kada se to predstavi demokratijom i kad se narodu govori biće vam bolje kad vam bombardujemo planinu i uništimo vam izvor egzistencije, praveći od uzornih domaćina socijalne slučajeve. Peticija, odnosno glas građana, izglasana u avgustu nije zaslužila ni pet minuta Vladine pažnje, pa o njoj nije čak ni odlučivano nego je kroz informaciju konstatovano njeno postojanje i to nakon usvajanja odluke o uspostavljanju vojnog poligona na Sinjajevini. Tada se ispostavilo da je demokratija misaona imenica u našoj Vladi, a to nam je nedavno potvrdio i Freedom house”, dodaju u saopštenju.

Tvrde da je na scenu istupila lažna briga za ekologiju, kada je završena demonstracija ignorantskog odnosa prema građanima.

“Ni manje ni više Ministarstvo odbrane odlučuje da pošumi dio Sinjajevine sadeći 3.000 alohtonih vrsta i najavljujući još 97.000 sadnica na prostoru gdje im mjesto nije. Umjesto da te sadnice preusmjere na devastirane šume, Ministarstvo odbrane odlučuje da devastira i Sinjajevinu i uništi drugi po veličini pašnjak u Evropi. Uzaludni su bili i zahtjevi poslanika Evropskog parlamenta da se prema Sinjajevini postupa odgovorno, da se napravi nezavisna studija o uticaju vojnog poligona na biodiverzitet i mještane Sinjajevine. Tužno je, ali istinito, poslanici iz Evrope više su brige pokazali za građane Crne Gore, posebno Sinjajevine, nego oni koji tvrde da zastupaju interese nas rođenih u Crnoj Gori”, pišu u saopštenju.

Ističu da nijesu obeshrabreni i da će se boriti za Sinjajevinu.

“Uprkos ignorisanju, etiketiranju i bahatosti na koju nailazimo u Ministarstvu odbrare, a na žalost i u samoj Vladi, mi u Građanskoj inicijativi Sačuvajmo Sinjajevinu nijesmo obeshrabreni. Naprotiv! Naša borba je tek počela, za našu borbu imaju sluha u naučnoj zajednici u Evropi, Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu, UNESKO, a što je najvažnije nas razumiju građani Crne Gore. Naš skup 19. maja 2019. bio je prvi i nije poslednji, imali smo ih više lani, a nastavićemo ih i ove godine. Naredni planiramo 12. jula, a naša borba neće stati sve dok Sinjajevina ne bude sigurna i na korist njenog naroda kao što je bila nazad u vjekove. Zato i danas ponavljamo naš glavni zahtjev, poništite odluku o proglašavanju Sinjajevine vojnim poligonom, a umjesto toga proglasite je regionalnim parkom prirode i podržite razvoj poljoprivrede i turizma na njoj!”, zakljačuje se u saopštenju.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Laković: Odbor nije “na koljenima” zbog odgađanja sjednice
  on 23/06/2024 at 17:49

  Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu i poslanik PES-a Miodrag Laković saopštio je da Odbor nije “na koljenima” zbog odgađanja sjednice, kako tvrdi njegov kolega iz SD-a Nikola Zirojević. Poručio mu je da slobodno pokrene proceduru za njegovu smjenu.

 • Janović: Vlada odobrila pola miliona eura za nove avio-linije
  on 23/06/2024 at 17:23

  Pola miliona eura za podsticajne mjere u cilju povećanja turističkog prometa sa emitivnih tržišta, organizovanim avio-prevozom, predstavlja vizionarski pristup Vlade koja prepoznaje ključnu ulogu turizma u ekonomiji naše države, smatra poslanik Pokreta Evropa sad Tonći Janović.

 • DPS Nikšić: Kovačeviću, stani jednom iza onoga što si rekao
  on 23/06/2024 at 17:16

  Demokratska partija socijalista pozvala je predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića da "jednom stane iza svojih riječi". Oni su kazali da ostaje da se vidi da li će Demokrate stati iza riječi predsjednika Skupštine opštine Nikšić Nemanje Vukovića, koji dolazi iz njihovih redova i da li će dizanjem ruke za izglasavanje nepovjerenja Kovačeviću, sa riječi preći na djela.

 • Sjednicu parlamenta zakazali bez dogovora na Kolegijumu
  on 23/06/2024 at 16:26

  Predsjednik parlamenta i vođa parlamentarne većine zakazuje sjednicu za 28. jun i to 21. juna kršeći Poslovnik jer istu zakazuje bez ikakvog dogovora na Kolegijumu i bez stavljanja u dnevni red obavezne tačke opozicije (i jedno i drugo obaveza po Poslovniku), kazao je poslanik SD Crne Gore Boris Mugoša.

 • "Milatović i DPS najviše žale za uređivačkom politikom RTCG-a iz vremena Radojke Rutović"
  on 23/06/2024 at 14:31

  Iako se u izvještaju EU prije manje od mjesec dana navodi da RTCG proizvodi politički uravnotežen sadržaj, to nije spriječilo sinhronizovanu akciju Jakova Milatovića i DPS-a da imaju najveću primjedbu na izvještaj RTCG-a, poručuju iz Pokreta Evropa sad.

 • "DPS godinama bio sponzor kriminala, vrijednosti su im srozane"
  on 23/06/2024 at 13:58

  Tekovine DPS-a su i dan danas duboko utkane u crnogorsko pravosuđe, pošto su kriminalne aktivnosti i korupcija njihovih članova ruinirale ovu granu vlasti i unazadile Crnu Goru, smatra Vasilije Čarapić, predsjednik Kluba poslanika Pokreta Evropa sad.

 • Otkazana sjednica Odbora za odbranu, Zirojević: Obavijestili nas porukom
  on 23/06/2024 at 13:44

  Poslanik Socijaldemokrata  Nikola Zirojević saopštio je danas da je odložena  sjednica skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu.

 • DPS: Kršenje profesionalnih standarda na Javnom servisu
  on 23/06/2024 at 13:10

  Javni servis je sinoć, u terminu Dnevnika 2, prikazao PR prilog sa formiranja gradskog odbora PES-a, bez jasnih obilježja da se radi o reklamnom proizvodu ove stranke, tvrde iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • "Crna Gora se suočava sa nedostatkom integriteta i netransparentnim radom"
  on 23/06/2024 at 12:58

  Predsjednik države Jakov Milatović ocijenio je da se Crna Gora danas suočava sa nedostatkom integriteta, netransparentnim radom i manipulativnim djelovanjem od strane najvažnijih političkih aktera.

 • Šušić: Izmjene Ustava nijesu neophodne; Vukčević: Premijera pogrešno savjetovali
  on 23/06/2024 at 12:01

  Izjava premijer Crne Gore Milojka Spajića da je sazrelo vrijeme da državljanstvo Crne Gore dobiju svi oni koji imaju pravo na to, bez prava glasa prvih deset godina, naišla je na oprečne reakcije pravnika. Dok jedni smatraju da se eventualne izmjene Zakona o crnogorskom državljanstvu mogu posmatrati kao otklanjanje nepravde koju Crna Gora decenijana nanosi dijelu građana, drugi poručuju da je Ustav jasan - svako lice koje dobije državljanstvo stiče pravo glasa poslije dvije godine prebivališta u Crnoj Gori.

 • U septembru glavni tender za gradnju druge dionice auto-puta; Kinezi zainteresovani za posao
  on 23/06/2024 at 15:21

  Kineske kompanije zainteresovane su za gradnju druge dionice autoputa Bar-Boljare, saopšteno je tokom sastanka ministara saobraćaja i finansija Filipa Radulovića i Novice Vukovića sa generalnim direktorom CRBC-a Vangom Lijunom.

 • Đukanovićeva firma na berzi struje
  on 23/06/2024 at 12:28

  Dok je poslanicima prije par dana dostavljen novi energetski zakon, čije će usvajanje u nepromijenjenom obliku biti uvod u nove i neopravdane subvencije na teret potrošača, podgorička firma „Medex Electric“, u kojoj značajan dio vlasništva ima Blažo Đukanović, uveliko proklamuje takozvanu zelenu energetsku tranziciju i već je registrovana kao učesnik na Crnogorskoj berzi električne energije. To je danas objavila Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Bez posla više od 37.000 ljudi
  on 23/06/2024 at 12:13

  U Crnoj Gori je u prvom kvartalu, prema podacima Monstata, bilo 318,3 hiljade aktivnog stanovništva, od kojih je 280,5 hiljada ili 88,1 odsto zaposlenih.

 • Kroz Sozinu od početka godine prošlo 1,52 miliona vozila
  on 23/06/2024 at 10:20

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 1,52 miliona vozila.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 1,05 miliona vozila
  on 22/06/2024 at 15:25

  Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 15. do 21. juna iznosio 66,32 hiljade.

 • Naredne godine izgradnja mosta na Šćepan Polju
  on 22/06/2024 at 13:10

  Ministarstvo saobraćaja i pomorstva na čijem je čelu Filip Radulović planiralo je da tokom naredne godine krene sa radovima na izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare, na spoju magistralnog puta na lokaciji Šćepan Polje/Hum, kako bi ta dionica bila završena istovremeno sa bosanskom stranom.

 • Zajednički cilj je prosperitetna, otporna i sigurna dunavska regija
  on 21/06/2024 at 18:36

  Ministar vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović učestvovao je u Beču, na ministarskom sastanku u okviru Strategije EU za Dunavski region (EUSDR), čiji je domaćin bio savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksander Šalenberg.

 • "CBCG realizacijom obaveza doprinosi učlanjenju Crne Gore u EU"
  on 21/06/2024 at 15:25

  Centralna banka će nastaviti sa intenzivnim aktivnostima u cilju ispunjavanja obaveza u okviru pregovaračkih poglavlja koja su u direktnoj nadležnosti CBCG, zaključak je sa današnjeg sastanka Koordinacionog tijela za praćenje pregovora sa Evropskom unijom iz djelokruga nadležnosti CBCG i perspektive integracije u Ekonomsku i monetarnu uniju (EMU) kojim predsjedava guvernerka Irena Radović.

 • Vlada i Rakčević zajedno do deblokade računa Instituta
  on 21/06/2024 at 09:37

  Premijer Milojko Spajić saopštio je na konferenciji za medije da su pronašli rješenje za Institut Simo Milošević. Vlada Crne Gore će sa najvećim manjinskim akcionarom Instituta Igalo "Vila Oliva"deblokirati račun, tako što će, kaže Spajić po pola učestvovati u tom poslu.

 • Crnogorski pasoš dobile 664 osobe
  on 21/06/2024 at 08:28

  Ministarstvo unutrašnjih poslova dodijelilo je 664 crnogorska pasoša u okviru programa ekonosmkog državljanstva, 77 je u proceduri, a 228 zahtjeva je odbijeno, objavljeno je u Vladinoj Informaciji.