PODGORICA

Završena je izgradnja dvije stambene zgrade za 130 porodica sudija i sudskih službenika i namještenika u Podgorici. Vrijednost projekta premašuje 7 miliona eura.

“Drago mi da je Vlada bila u prilici da udruži snage sa organima sudske vlasti, lokalnom samoupravom, sindikalnom organizacijom i privatnim investitorom kroz podršku ovom značajnom projektu, čija ukupna vrijednost premašuje 7 miliona euraa”, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin povodom završetka izgradnje dvije stambene zgrade za 130 porodica sudija i službenika i namještenika sudova u Podgorici.

Zahvalivši partnerskim organizacijama na uspješnoj saradnji na ovom značajnom projektu, Pažin je još jednom ohrabrio i druge crnogorske opštine da slijede primjer Glavnog grada i da na sličan način podrže rješavanje sambenih potreba zaposlenih u pravosudnim institucijama u svojim sredinama.

“Štiteći integritet i dostojanstvo onih koji rade u državnim institucijama snažimo integritet i same države i vrijednosti na kojima baziramo evropsku budućnost Crne Gore”, naglasio je.

Izrazio je uvjerenje da ni u teškom ekonomskom periodu koji predstoji crnogorsko društvo ne smije i neće zaboraviti na potrebe zaposlenih u pravosudnim institucijama, već da će nastaviti da, kroz ovakve i slične projekte, štiti integritet i dostojanstvo svih zaposlenih u pravosuđu.

Od crnogorskog pravosuđa, naglasio je, čitavo društvo s pravom ima velika očekivanja, jer je upravo pravosuđe čuvar i zaštitnik naših prava i sloboda, ali i oslonac ukupnog društvenog i ekonomskog napretka.

“Ova visoka očekivanja podrazumijevaju i obavezu društva da obezbijedi pristojan materijalni položaj zaposlenih u pravosuđu, na čijem ličnom i profesionalnom integritetu i dostojanstvu počiva svaka pravosudna institucija. Upravo podrškom ovakvim projektima, koji sudijama i njihovim saradnicima omogućavaju da na kvalitetan i povoljan način riješe svoje stambene potrebe, pokazujemo da crnogorsko društvo prepoznaje i cijeni društveni doprinos i značaj pravosuđa”, dodao je.

Pažin je izrazio zadovoljstvo kontinuiranim unapređenjem materijalnog položaja zaposlenih u pravosudnim institucijama proteklih godina.

“Naročito me raduje da će ove stambene zgrade biti dom ne samo sudija, već i njihovih saradnika, službenika i namještenika zaposlenih u podgoričkim sudovima, koji svojim radom svakodnevno daju nemjerljiv doprinos ostvarenju pravde i očuvanju bezbjednosti crnogorskih građana”, kazao je Pažin.

Obezbjeđivanjem potpune finansijske sigurnosti svim sudijama u Crnoj Gori koje nemaju riješeno stambeno pitanje, biće učvršćena sudijska nezavisnost kao preduslov vladavine prava, poručila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Ispred novosagrađenih zgrada na Starom aerodromu danas su uručeni ključevi stanova sudijama i službenicima sudova sa teritorije Podgorice.

Investicija je vrijedna oko 7,15 miliona eura, a stanove je dobilo 130 sudija i službenika.

Medenica je kazala da su na primjeru ovog projekta pokazali da sa posebnom pažnjom vrednuju rad službenika, koji su decenije svog radnog angažmana posvetili sudovima i građanima.

“Jedino kada budemo u prilici da svim sudijama u Crnoj Gori, koje nemaju riješeno stambeno pitanje, obezbijedimo finanansijsku sigurnost, možemo smatrati da smo učvrstili nezavisnost sudija kao preduslov vladavine prava”, rekla je Medenica.

Ona je podsjetila da su u septembru 2018. godine položili kamen temeljac za izgradnju stambenih zgrada.

“Nakon nepune dvije godine ponosna sam što mogu zaključiti da je uspješnom saradnjom svih ključnih partnera u projektu prvi put riješeno najznačajnije pitanje za život sudija i službenika u Podgorici. Finansijska nesigurnost ostaće u istoriji sudstva”, istakla je Medenica.

Ona je navela da današnja predaja ključeva ne donosi isključivo rješavanje stambenog pitanja, već ima za cilj da podstakne vlasti da preduzimaju iste aktivnosti u drugim regionima Crne Gore, prvenstveno na sjeveru.

“Zaposleni u sudovima i njihove porodice koje će se preseliti u “Zmaj Jovinu” ulicu imaće priliku da u stanu proslavljaju ličnu i profesionalnu sreću. Mlade sudije, koje su do sada živjele u zajednici sa roditeljima, konačno su se osamostalile i u ovom smislu”, dodala je Medenica.

Predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer kazala je da su Sudski savjet sa partnerima i cijela Crna Gora učinili značajan korak ka uspostavljanju ravnoteže između očekivanja koje crnogorsko društvo ima od sudija i onoga što bi trebalo da budu zadovoljavajući uslovi rada i života.

“U budućnosti je potrebno napraviti još neke važne korake kako bi sudije u Crnoj Gori imale zadovoljavajuće uslove rada”, poručila je Simović Zvicer.

Uručivanjem ključeva završen je projekat koji su, kroz privatno-javno partnerstvo, realizovali Vlada, Glavni grad, Vrhovni sud, Sudski savjet i Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju.

Izvođač radova bila je kompanija “Čelebić”.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Medijske zakone uskladiti sa EU standardima
  on 21/06/2024 at 10:44

  Medijski zakoni se površno bave savremenim problemima, ocijenili su iz Centra za demokratsku tranziciju i poručili da ih hitno treba uskladiti sa standardima Evropske unije (EU).

 • Sazrelo vrijeme da svi oni koji imaju pravo dobiju državljanstvo Crne Gore
  on 21/06/2024 at 10:32

  Premijer Crne Gore Milojko Spajić na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje novinarke o uslovu Milana Kneževića (DNP), čija partija neće ući u rekonstruisanu Vladu ukoliko se, između ostalog, ne izmijeni Zakon o dvojnom državljanstvu da je sazrelo vrijeme da svi oni koji imaju pravo, dobiju državljanstvo Crne Gore bez prava glasa prvih deset godina.

 • Van den Bugert: Crna Gora da ostane politički fokusirana
  on 21/06/2024 at 09:19

  Pregovori o pristupanju su zasnovani na zaslugama i Crna Gora je uložila mnogo napora na tehničkom i političkom nivou da dođe do ovog značajnog trenutka, kazala je zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i politiku proširenja, Sindi van den Bugert. Istakla je da je važno da Crna Gora ostane politički fokusirana.

 • U ponedjeljak predstavljanje partije Duška Markovića
  on 21/06/2024 at 09:15

  Bivši crnogorski premijer Duško Marković predstaviće u ponedjeljak politički program Stranke evropskog puta.

 • Ivanović mijenja teze
  on 21/06/2024 at 08:47

  Savjetnica predsjednika za vanjsku politiku Marija Lakić Barfus reagovala je na navode ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića povodom imenovanja ambasadora, i istakla da Ivanović mijenja teze.

 • "Imam posebnu odgovornost da doprinesem ostvarenju rezultata u oblasti rodne ravnopravnosti"
  on 21/06/2024 at 08:09

  U gradskom parlamentu među ženama postoji interesovanje za učešće u političkom životu, za rad i doprinos u procesu donošenja odluka. Svakako, prostor za unaprjeđenje uvijek postoji, pa bi budući napori trebali biti usmjereni na konkretne mjere koje bi osigurale da žene dodatno doprinesu kreiranju politika, poručila je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, tokom panel diskusije koja je održana juče u organizaciji Centra za ženska prava, uz podršku Australian Aid-a.

 • Rješenje krize vlasti u Glavnom gradu i rekonstrukcija Vlade
  on 21/06/2024 at 07:56

  Boris Pejović iz Pokreta Evropa sad (PES) i Mirat Sušić iz Nove srpske demokratije (NSD) očekuju da kriza vlasti u Glavnom gradu uskoro bude okončana i smatraju da ona ne može uticati na državni nivo. Očekuju i skoru rekonstrukciju vlade.

 • "Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja"
  on 20/06/2024 at 21:35

  Lider Demokratske partije socijalista Danijel Živković kaže je njegov prethodnik i bivši predsjednik države Milo Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja. On je u emisiji Načisto na TV Vijesti pozvao Tužilaštvo da, ako ima bilo što inkriminišuće protiv Đukanovića, pokrene istragu, ili ako nema elemenata krivičnog djela da se na to pitanje konačno stavi tačka.

 • Kurti uputio podršku OIK DPS Podgorica
  on 20/06/2024 at 20:32

  Stojaćemo uvijek uz one koji vjeruju da je naša zajednička budućnost u Evropskoj uniji, poručio predsjednik Vlade Kosova Albin Kurti uoči Opštinske izborne konferencije DPS Podgorica.

 • "Nakon IBAR-a neophodna dodatna angažovanost"
  on 20/06/2024 at 15:06

  Dobijanje IBAR-a zajednički je rezultat zalaganja cijelog društva, našoj zemlji otvoriće završnu fazu pregovora za punopravno članstvo u EU, što će potvrditi da politika proširenja ostaje u fokusu evropske politike, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

 • Vlada i Rakčević zajedno do deblokade računa Instituta
  on 21/06/2024 at 09:37

  Premijer Milojko Spajić saopštio je na konferenciji za medije da su pronašli rješenje za Institut Simo Milošević. Vlada Crne Gore će sa najvećim manjinskim akcionarom Instituta Igalo "Vila Oliva"deblokirati račun, tako što će, kaže Spajić po pola učestvovati u tom poslu.

 • Crnogorski pasoš dobile 664 osobe
  on 21/06/2024 at 08:28

  Ministarstvo unutrašnjih poslova dodijelilo je 664 crnogorska pasoša u okviru programa ekonosmkog državljanstva, 77 je u proceduri, a 228 zahtjeva je odbijeno, objavljeno je u Vladinoj Informaciji.

 • Vlada nudi otkup akcija Vile Oliva
  on 21/06/2024 at 07:18

  Vlada je poslala ponudu najvećem malom akcionaru Instituta “Simo Milošević”, kompaniji Vile Oliva, u kojoj nude da otkupe njenih 27,4 odsto akcija u Institutu za 5,25 miliona eura, ali uz uslov da država odmah preuzme akcije.

 • Objavljen prvi javni poziv za dostavljanje predloga saradnje
  on 20/06/2024 at 20:25

  Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) objavila je prvi javni poziv za dostavljanje projektnih predloga saradnje mikro i malih preduzeća na pograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

 • U 2023. u svim kategorijama tekućih prihoda zabilježen rast
  on 20/06/2024 at 15:45

  Na sjednici Vlade Crne Gore danas je utvrđen Predlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2023. godinu. Prema preliminarnim podacima Uprave za statistiku procjenjuje se da je u 2023. godini bruto društveni proizvod ostvaren u nominalnom iznosu od 6.847,12 miliona eura.

 • ŽPCG kupuje tri nova voza, "dakićevcima" po 2.000 eura
  on 20/06/2024 at 15:29

  Vlada Crne Gore usvojial je danas Informaciju o zaključenju Ugovora o garanciji za kreditni aranžman između Željezničkog prevoza Crne Gore A.D. Podgorica (ŽPCG) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za potrebe finansiranja nabavke novih vozova koji bi se koristili u lokalnom prevozu putnika.

 • Potrebno više investicija u održivi razvoj zemalja Zapadnog Balkana
  on 20/06/2024 at 12:35

  Investicije u Ciljeve održivog razvoja su u porastu, a istovremeno nedovoljne da odgovore na rastuće potrebe zemalja Zapadnog Balkana, naročito u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i dostizanja Agende 2030.

 • Radulović i Vuković u Kini: Kineske kompanije dobro su došle u Crnu Goru
  on 20/06/2024 at 11:31

  Kineske kompanije zainteresovane su za gradnju druge dionice autoputa Bar-Boljare, saopšteno je tokom sastanka ministara saobraćaja i finansija Filipa Radulovića i Novice Vukovića sa generalnim direktorom CRBC-a Vangom Lijunom.

 • Izrečeno 242,4 hiljade eura novčanih kazni
  on 20/06/2024 at 09:18

  Poreski inspektori su od 1. maja do 16. juna obavili 536 provjera regularnosti poslovanja obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 41 i po tom osnovu izdali 63 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 242,4 hiljade eura.

 • Više zaposlenih, rasle i zarade, manji izvoz, investicije i broj turista
  on 20/06/2024 at 05:49

  U prvom kvartalu 2024. godine crnogorski budžet bilježi deficit od 5 miliona eura i pored povećanih prihoda, izvoz je smanjen 31,2%, smanjene su i investicije zbog slabijih ulaganja u nekretnine, turista je 19,1% manje, više je zaposlenih a rasle su i zarade. To su neki od podataka iz Mjesečnog makroekonomskog izvještaja za april mjesec Direktorata za makroekonomske i fiskalne analize i projekcije Ministarstva finansija.