BJEKOVIĆ U PLJEVLJIMA

U Pljevljima je potrebno pospješiti dijalog, usmjeriti se na zajedničke interese koji će poboljšati kvalitet života građana i relaksirati atmosferu političkih dešavanja, jer grad zaslužuje mnogo bolju sliku od one koja se javnosti plasira. To je ocijenjeno na sastancima koje je tokom posjete ovom gradu, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković, posebno održao sa predstavnicima lokalnog parlamenta, civilnog sektora, institucija i građanima.

Ranije planirana posjeta, koja je odgođena zbog aktuelne situacije u vezi sa virusom Covid19, realizovana je u utorak i srijedu na inicijativu nevladine organizacije Građanska alijansa (GA), a povod je bio poziv za prisustvo iftarskoj večeri organizovanoj povodom 27. noći mjeseca Ramazana.

Na sastancima je razgovarano o ostvarivanju ljudskih prava i sloboda u Pljevljima i atmosferi u gradu nakon dešavanja od 12. do 16. maja.

“U razgovoru sa lokalnim političarima ocijenjeno je da je neophodno pokazati demokratski kapacitet i osuditi sve što nije dobro, sa bilo koje strane da dolazi, i naći zajednički interes za prevazilaženje aktuelne situacije”, kaže se u saopštenju.

Ističući vrijednosti suživota, tolerancije, dobrih međuvjerskih i nacionalnih odnosa po kojima je grad oduvijek prepoznatljiv, ukazano je na potrebu bolje međusektorske saradnje ali i odgovornosti za realizaciju obaveza koje utiču na ekonomski, socijalni i ukupni napredak grada.

“Važno je da prepoznajete i priznajete probleme i anomalije, i u ovom momentu je izuzetno važno da o njima razgovarate i pokažete istinsku volju da stvari mijenjate. Vi ste primjer lokalnoj zajednici i možete presudno uticati na dalji tok dešavanja u gradu”, kazao je Bjeković.

Sa predstavnicima političkih partija, koje participiraju u lokalnom parlamentu, razgovarano je o temama koje su ključne za unapređenje kvaliteta života u Pljevljima, kao što su životna sredina, privredna i ekonomska djelatnost.

Razgovarano je i o dešavanjima u gradu nakon okupljanja građana prethodnih dana, intervenciju policije i povezane događaje koji su uslijedili.

Odbornici su od Zaštitnika željeli da čuju mišljenje, pojašnjenja i konkretne aktivnosti u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, kao i primjeni mjera zbog virusa Covid19.

“Oni su istakli da su društvene mreže i portali prepoznati kao vodeći izvor raspirivanja podjela i širenja negativne energije, ukazujući na brojne lažne vijesti i tendencipno plasirane poruke koje su uticale na formiranje mišljenja i ponašanje građana”, kaže se u saopštenju.

Bjeković se sastao i sa organizacijama civilnog društva (članicama Nacionalna asocijacija roditelja djece i omaldine sa smetnjama u razvoju Crne Gore – NARDOS, Inkluzija, Breznica, Viva vita i Alternativa), čiji predstavnici su ukazali na pitanja iz oblasti ljudskih prava i sloboda i konkretne primjere i probleme u njihovom ostvarivanju.

Saopšteno je da su kao ključni problemi istaknuti zagađenje vazduha i generalno stanje životne sredine, položaj osoba sa invaliditetom, posebno djece i lica sa intelektualnim smetnjama.

Razmijenjene su informacije o funkcionisanju dnevnih centara za djecu i mlade, položaju starijih, Roma, kao i porodičnom nasilju.

“Zaštitnik je pozvao civilni sektor da češće informiše instituciju, kako bi na bazi konkretnih i pravovremenih saznanja reagovali u domenu nadležnosti i pomogli ostvarivanje pojedinačnih i kolektivnih prava”, kaže se u saopštenju.

Sa iftarske večeri, koju je organizovala Građanska alijansa za predstavnike vjerskih zajednica i druge ugledne građane iz društvenog i političkog života, upućene su poruke tolerancije, sloge i zajedništva.

U prisustvu Reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifata Fejzića i imama Samira Kadribašića gosti su posjetili Husein pašinu džamiju, u kojoj su bile izložene najznačajnije relikvije u posjedu Islamske zajednice.

Tokom ovog skupa Zaštitnik je kratko razgovarao sa predsjednikom opštine Pljevlja i lokalnim predstavnicima Srpske pravoslavne crkve o aktuelnim dešavanjima u gradu.

Prvog dana posjete Pljevljima održan je sastanak u Centra bezbjednosti povodom pomenutih dešavanja u gradu i primjene policijskih ovlašćenja, uz otvoren i sadržajan razgovor sa načelnikom Centra o svim aspektima od interesa za postupanje u ovom slučaju.

“Zaštitnik je u vezi sa tim ranije pokrenuo postupke po službenoj dužnosti, a tokom posjete bilo je izraženo interesovanje građana za podnošenje pritužbi, što je iskorišćeno za razgovor sa strankama i upućivanje na način obraćanja u sadašnjim okolnostima”, kaže se u saopštenju.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Medijske zakone uskladiti sa EU standardima
  on 21/06/2024 at 10:44

  Medijski zakoni se površno bave savremenim problemima, ocijenili su iz Centra za demokratsku tranziciju i poručili da ih hitno treba uskladiti sa standardima Evropske unije (EU).

 • Sazrelo vrijeme da svi oni koji imaju pravo dobiju državljanstvo Crne Gore
  on 21/06/2024 at 10:32

  Premijer Crne Gore Milojko Spajić na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje novinarke o uslovu Milana Kneževića (DNP), čija partija neće ući u rekonstruisanu Vladu ukoliko se, između ostalog, ne izmijeni Zakon o dvojnom državljanstvu da je sazrelo vrijeme da svi oni koji imaju pravo, dobiju državljanstvo Crne Gore bez prava glasa prvih deset godina.

 • Van den Bugert: Crna Gora da ostane politički fokusirana
  on 21/06/2024 at 09:19

  Pregovori o pristupanju su zasnovani na zaslugama i Crna Gora je uložila mnogo napora na tehničkom i političkom nivou da dođe do ovog značajnog trenutka, kazala je zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i politiku proširenja, Sindi van den Bugert. Istakla je da je važno da Crna Gora ostane politički fokusirana.

 • U ponedjeljak predstavljanje partije Duška Markovića
  on 21/06/2024 at 09:15

  Bivši crnogorski premijer Duško Marković predstaviće u ponedjeljak politički program Stranke evropskog puta.

 • Ivanović mijenja teze
  on 21/06/2024 at 08:47

  Savjetnica predsjednika za vanjsku politiku Marija Lakić Barfus reagovala je na navode ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića povodom imenovanja ambasadora, i istakla da Ivanović mijenja teze.

 • "Imam posebnu odgovornost da doprinesem ostvarenju rezultata u oblasti rodne ravnopravnosti"
  on 21/06/2024 at 08:09

  U gradskom parlamentu među ženama postoji interesovanje za učešće u političkom životu, za rad i doprinos u procesu donošenja odluka. Svakako, prostor za unaprjeđenje uvijek postoji, pa bi budući napori trebali biti usmjereni na konkretne mjere koje bi osigurale da žene dodatno doprinesu kreiranju politika, poručila je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, tokom panel diskusije koja je održana juče u organizaciji Centra za ženska prava, uz podršku Australian Aid-a.

 • Rješenje krize vlasti u Glavnom gradu i rekonstrukcija Vlade
  on 21/06/2024 at 07:56

  Boris Pejović iz Pokreta Evropa sad (PES) i Mirat Sušić iz Nove srpske demokratije (NSD) očekuju da kriza vlasti u Glavnom gradu uskoro bude okončana i smatraju da ona ne može uticati na državni nivo. Očekuju i skoru rekonstrukciju vlade.

 • "Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja"
  on 20/06/2024 at 21:35

  Lider Demokratske partije socijalista Danijel Živković kaže je njegov prethodnik i bivši predsjednik države Milo Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja. On je u emisiji Načisto na TV Vijesti pozvao Tužilaštvo da, ako ima bilo što inkriminišuće protiv Đukanovića, pokrene istragu, ili ako nema elemenata krivičnog djela da se na to pitanje konačno stavi tačka.

 • Kurti uputio podršku OIK DPS Podgorica
  on 20/06/2024 at 20:32

  Stojaćemo uvijek uz one koji vjeruju da je naša zajednička budućnost u Evropskoj uniji, poručio predsjednik Vlade Kosova Albin Kurti uoči Opštinske izborne konferencije DPS Podgorica.

 • "Nakon IBAR-a neophodna dodatna angažovanost"
  on 20/06/2024 at 15:06

  Dobijanje IBAR-a zajednički je rezultat zalaganja cijelog društva, našoj zemlji otvoriće završnu fazu pregovora za punopravno članstvo u EU, što će potvrditi da politika proširenja ostaje u fokusu evropske politike, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

 • Vlada i Rakčević zajedno do deblokade računa Instituta
  on 21/06/2024 at 09:37

  Premijer Milojko Spajić saopštio je na konferenciji za medije da su pronašli rješenje za Institut Simo Milošević. Vlada Crne Gore će sa najvećim manjinskim akcionarom Instituta Igalo "Vila Oliva"deblokirati račun, tako što će, kaže Spajić po pola učestvovati u tom poslu.

 • Crnogorski pasoš dobile 664 osobe
  on 21/06/2024 at 08:28

  Ministarstvo unutrašnjih poslova dodijelilo je 664 crnogorska pasoša u okviru programa ekonosmkog državljanstva, 77 je u proceduri, a 228 zahtjeva je odbijeno, objavljeno je u Vladinoj Informaciji.

 • Vlada nudi otkup akcija Vile Oliva
  on 21/06/2024 at 07:18

  Vlada je poslala ponudu najvećem malom akcionaru Instituta “Simo Milošević”, kompaniji Vile Oliva, u kojoj nude da otkupe njenih 27,4 odsto akcija u Institutu za 5,25 miliona eura, ali uz uslov da država odmah preuzme akcije.

 • Objavljen prvi javni poziv za dostavljanje predloga saradnje
  on 20/06/2024 at 20:25

  Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) objavila je prvi javni poziv za dostavljanje projektnih predloga saradnje mikro i malih preduzeća na pograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

 • U 2023. u svim kategorijama tekućih prihoda zabilježen rast
  on 20/06/2024 at 15:45

  Na sjednici Vlade Crne Gore danas je utvrđen Predlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2023. godinu. Prema preliminarnim podacima Uprave za statistiku procjenjuje se da je u 2023. godini bruto društveni proizvod ostvaren u nominalnom iznosu od 6.847,12 miliona eura.

 • ŽPCG kupuje tri nova voza, "dakićevcima" po 2.000 eura
  on 20/06/2024 at 15:29

  Vlada Crne Gore usvojial je danas Informaciju o zaključenju Ugovora o garanciji za kreditni aranžman između Željezničkog prevoza Crne Gore A.D. Podgorica (ŽPCG) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za potrebe finansiranja nabavke novih vozova koji bi se koristili u lokalnom prevozu putnika.

 • Potrebno više investicija u održivi razvoj zemalja Zapadnog Balkana
  on 20/06/2024 at 12:35

  Investicije u Ciljeve održivog razvoja su u porastu, a istovremeno nedovoljne da odgovore na rastuće potrebe zemalja Zapadnog Balkana, naročito u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i dostizanja Agende 2030.

 • Radulović i Vuković u Kini: Kineske kompanije dobro su došle u Crnu Goru
  on 20/06/2024 at 11:31

  Kineske kompanije zainteresovane su za gradnju druge dionice autoputa Bar-Boljare, saopšteno je tokom sastanka ministara saobraćaja i finansija Filipa Radulovića i Novice Vukovića sa generalnim direktorom CRBC-a Vangom Lijunom.

 • Izrečeno 242,4 hiljade eura novčanih kazni
  on 20/06/2024 at 09:18

  Poreski inspektori su od 1. maja do 16. juna obavili 536 provjera regularnosti poslovanja obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 41 i po tom osnovu izdali 63 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 242,4 hiljade eura.

 • Više zaposlenih, rasle i zarade, manji izvoz, investicije i broj turista
  on 20/06/2024 at 05:49

  U prvom kvartalu 2024. godine crnogorski budžet bilježi deficit od 5 miliona eura i pored povećanih prihoda, izvoz je smanjen 31,2%, smanjene su i investicije zbog slabijih ulaganja u nekretnine, turista je 19,1% manje, više je zaposlenih a rasle su i zarade. To su neki od podataka iz Mjesečnog makroekonomskog izvještaja za april mjesec Direktorata za makroekonomske i fiskalne analize i projekcije Ministarstva finansija.